Ευρωεκλογές 2019: Η φιλοευρωπαϊκή δεξιά απαιτεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

weber

«Κερδίσαμε τις εκλογές και πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο 'spitzenkandidat' του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ», δήλωσε ο Ζοζέφ Ντολ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ

Το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) απαίτησε σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμώντας πως κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές.

«Κερδίσαμε τις εκλογές και πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο 'spitzenkandidat' του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ», δήλωσε ο Ζοζέφ Ντολ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, στη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς στις Βρυξέλλες.

«Χωρίς το ΕΛΚ, δεν υπάρχει πλειοψηφία στο επίπεδο των δημοκρατικών κομμάτων. Συνεπώς είμαστε έτοιμοι, θα διαπραγματευθούμε και ασφαλώς θα υπερασπιστούμε την πρώτη θέση», πρόσθεσε ο Γάλλος.

Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ, όρθιος δίπλα στον Ντολ, δεν απαίτησε ο ίδιος τη θέση που διεκδικεί, επαναλαμβάνοντας πως το ΕΛΚ είναι «σταθερά δεσμευμένο στη διαδικασία του 'Spitzenkandidat'», σύμφωνα με την οποία το κόμμα που έρχεται πρώτο στις ευρωεκλογές πρέπει να έχει την προεδρία της Επιτροπής.

«Μόνο ένα πρόσωπο που ήταν 'Spitzenkandidat' μπορεί να εκλεγεί» πρόεδρος της Επιτροπής, υπογράμμισε ο Βέμπερ, ο οποίος έκανε την είσοδό του υπό τους ήχους του τραγουδιού «Simply the best».

Σχεδόν αμέσως, ο Γερμανός Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, της δεύτερης δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απέρριψε τις διεκδικήσεις του ΕΛΚ.

«Το ΕΛΚ δεν έχει πια τη δύναμη να διευθύνει την Επιτροπή (...) Δεν μπορεί πια να διατείνεται πως είναι ο φυσικός ηγέτης της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τόνισε ο Μπούλμαν.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kmporis

ο μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί την Τερέζα Μέι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας επικράτησε χθες με 143 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος