Ευρωεκλογές 2019 - Ισπανία: Μπροστά το κόμμα του Σάντσεθ - Στην ευρωβουλή το ακροδεξιό Vox

000_1GX6TG

Στις 18 οι έδρες του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Εκλέγει τους πρώτους ευρωβουλευτές του το ακροδεξιό κόμμα Vox

Οι Σοσιαλιστές έχουν το προβάδισμα στις ευρωεκλογές στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 για την εφημερίδα ABC, που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν έληξε η ψηφοφορία.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ κερδίζει 18 έδρες, από τις 14 που είχε το 2014, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox εκλέγει τους πρώτους ευρωβουλευτές του, καταλαμβάνοντας τέσσερις ως πέντε έδρες, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση.

Το αποτέλεσμα αυτό αντικατοπτρίζει τις μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό τοπίο, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα.

Το κεντροδεξιό Ciudadanos (Πολίτες) καταγράφει επίσης σημαντική άνοδο και θα εκπροσωπηθεί στο νέο ευρωκοινοβούλιο με οκτώ βουλευτές, από δύο που είχε μέχρι τώρα, σύμφωνα πάντα με το έξιτ πολ του GAD3. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που υπέστη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, θα χάσει 4-5 έδρες από τις 16 που είχε μέχρι σήμερα.

Οι αυτονομιστές Καταλανοί ηγέτες Κάρλες Πουτζδεμόν και Οριόλ Ζουνκέρας εκλέγονται και οι δύο, όμως παραμένει ακόμη αναπάντητο το ερώτημα αν θα επικυρωθεί η εκλογή τους. Ο πρώτος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο και αν επιστρέψει στην Ισπανία μπορεί να συλληφθεί για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην οργάνωση του δημοψηφίσματος του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο δεύτερος βρίσκεται ήδη στη φυλακή και δικάζεται για την απόπειρα απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία.

Οι Ισπανοί ψήφιζαν σήμερα και για τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων είναι σημαντικό ενόψει των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ένα έξιτ πολ της εταιρείας Sigma Dos δείχνει ότι οι Σοσιαλιστές προηγούνται στις εκλογές για την περιφέρεια της Μαδρίτης και αναμένεται ότι θα έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, μαζί με το Podemos και άλλο ένα μικρότερο κόμμα της άκρας αριστεράς.

Στους δήμους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης τα έξιτ πολ δείχνουν ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίρροπο.

Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές ξεπέρασε το 49%, ήταν δηλαδή κατά 15 μονάδες υψηλότερη σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2014. Η αύξηση αυτή αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι διεξάγονταν ταυτόχρονα οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, που συνήθως κινητοποιούν τους ψηφοφόρους.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε επίσης