Ολλανδία: Νίκη - έκπληξη των Σοσιαλιστών δίνουν τα πρώτα exit polls

Ολλανδία: Νίκη - έκπληξη των Σοσιαλιστών δίνουν τα πρώτα exit polls

Κόντρα στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλιστές καλπάζουν με τον Τίμερμανς να «δίνει φτερά» στο κόμμα - Καταποντίζεται ο ακροδεξιός Γκέρντ Βίλντερς

timer12
Έξω έπεσαν οι δημοσκόποι στην Ολλανδία, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες εξέπληξαν τους πάντες καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που δημοσιεύουν τα ολλανδικά ΜΜΕ.

Μεγάλος χαμένος των ολλανδικών ευρωεκλογών είναι o φίλος της Μαρίν Λεπέν, ο ακροδεξιός Γκερντ Βίλντερς και το Κόμμα της Ελευθερίας που καταποντίζεται στο 4,1%. Στις τελευταίες εκλογές το κόμμα του είχε αποσπάσει ποσοστό 13,3% .Tώρα όμως φαίνεται να χάνει τρεις έδρες και να περιορίζεται στη μία.

Αν και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή, αφού κλείσουν τα τελευταία εκλογικά κέντρα στην Ιταλία, η ολλανδική εφημερίδα «Telegraaf» μεταφέρει το κλίμα των πρώτων exit polls που δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές, με κορυφαίο υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, τον Φρανς Τίμερμανς, αναδεικνύονται πρώτη δύναμη.

Τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές, οι περισσότερες εταιρίες δημοσκοπήσεων στην Ολλανδία προέβλεπαν ότι θα δοθεί μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των συντηρητικών του Mαρκ Ρούτε και των εθνολαϊκιστών του FvD.

Σύμφωνα όμως με τα exit polls, το Εργατικό Κόμμα (PvdA) συγκέντρωσε το 18,4% των ψήφων, δηλαδή κατακτά τις πέντε από τις συνολικά 26 ολλανδικές έδρες στο Στρασβούργο.

Ο Tίμερμανς έδωσε... φτερά στο κόμμα με τους Σοσιαλιστές να διπλασιάζουν τα ποσοστά τους σε σχέση με το 2014.

Κλείσιμο
Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Λαϊκό Κόμμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε που λαμβάνει 14% ενώ στην τρίτη, με οριακές απώλειες, οι συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες με 12,3%. Και τα δυο κόμματα εξασφαλίζουν από τέσσερις έδρες. Σημαντική αύξηση καταγράφουν, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, τα ποσοστά των Πρασίνων που κυμαίνονται στο 10,5% . Οι Πράσινοι καταλαμβάνουν την πέμπτη θέση και βρίσκονται αναπνοής από τους εθνολαικιστές.

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το νέο κόμμα Εθνικιστικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ. Το κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 11,2% γεγονός που του εξασφαλίζει, πιθανότατα, τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε επίσης