Ευρωεκλογές 2019: Από το Brexit στην ευρωκάλπη - Ξεκίνησε η επιστολική ψηφοφορία

Ευρωεκλογές 2019: Από το Brexit στην ευρωκάλπη - Ξεκίνησε η επιστολική ψηφοφορία

Προ των πυλών οι Ευρωεκλογές 2019 και στο Ηνωμένο Βασίλειο: Ψηφίζουν δια αλληλογραφίας στην Ουαλία,  στο Γιόρκσαϊρ, στα Δυτικά Μίντλαντς, αλλά και  στη νοτιοανατολική και τη νοτιοδυτική Αγγλία

brexit_euro_elections
Από το Brexit στην ευρωκάλπη! Εκεί που θα έφευγαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι Βρετανοί τώρα, καλούνται να προσέλθουν στην ευρωκάλπη, εν όψει των Ευρωεκλογών 2019 που θα διεξαχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Μαΐου. 

Υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις σε κάθε χώρα για τις ευρωεκλογές, από την ημερομηνία διεξαγωγής τους, το πώς εκλέγονται οι ευρωβουλευτές, αλλά και το πώς θα ψηφίσουν οι πολίτες της κάθε χώρας.

Τα κράτη - μέλη διαφοροποιούνται ως προς την ημέρα ψηφοφορίας (κυμαίνεται από την 23η ως την 26η Μαΐου), ως προς τη δυνατότητα και τον τρόπο άσκησης της εκλογικής διαδικασίας - από άλλη χώρα αλλά εντός της ΕΕ - ως προς την ελάχιστη ηλικία υποβολής υποψηφιότητας, ως προς το ελάχιστο ποσοστό που πρέπει να συγκεντρώσει ένα κόμμα για να εκπροσωπηθεί και βεβαίως ως προς τον αριθμό των ευρωβουλευτών που εκλέγει κάθε κράτος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να έχει εγκαταλείψει την Ευρωπαΐκή Ένωση πολύ πιο πριν από αυτές τις Ευρωεκλογές. Με το Brexit να καθυστερεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, ωστόσο, νομικά υποχρεωμένο να διεξάγει εκλογές. 

Καπώς έτσι, έχει ήδη ξεκινήσει  η διαδικασία της ψηφοφορίας δια αλληλογραφίας στην Ουαλία,  στο Γιόρκσαϊρ, γνωστό επισήμως ως Κομητεία του Γιορκ, στα Δυτικά Μίντλαντς, μια από τις εννέα περιφέρειες της Αγγλίας, αλλά και  στη νοτιοανατολική και τη νοτιοδυτική Αγγλία.

Δείτε την επιστολική ψήφο που έχει φτάσει στα χέρια των ψηφοφόρων στην Ουαλία και στο Γιόρκσαϊρ
UK_VOTE
Κλείσιμο
uk_vote_york

Η απόφαση για τη διεξαγωγή ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αναβολή του Brexit τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, ανατρέπει σίγουρα τους σχεδιασμούς στην μετεκλογική Ευρωπαΐκή Ενωση για τον απλούστατο λόγο ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρωβουλή θα είναι διαφορετικός: αυτό που θα χάσει έδρες φαίνεται ότι θα είναι το Ευρωπαΐκό Λαΐκό Κόμμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυτή τη στιγμή 751 έδρες εκ των οποίων οι 73 είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ευρωκοινοβούλιο συζήτησε αν θα πρέπει να έχει μειωμένο αριθμό εδρών, συγκεκριμένα 678 έδρες ή να κρατήσει τον ίδιο αριθμό δηλαδή τις 751.

Αποφασίστηκε μια ενδιάμεση λύση που συνίσταται στο να μειωθεί ο αριθμός και από 751 να γίνει 705 αυξάνοντας παράλληλα τις έδρες σε ορισμένα κράτη. Όσον αφορά στην Ελλάδα δεν υπήρξε καμία διαφορά. Οι αλλαγές αφορούν την Αυστρία (+1) την Κροατία (+1) τη Δανία (+1) την Ισπανία (+5) την Εσθονία (+1) τη Φινλανδία (+1) την Ιρλανδία (+2) την Ιταλία (+3) την Πολωνία (+1) την Ολλανδία (+3) τη Ρουμανία (+1) τη Γαλλία (+5) και τέλος τη Σουηδία (+2).  

Δείτε το σχετικό γράφημα
uk_edres
Σε κάθε περίπτωση, οι κάλπες αυτές θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την Τερέζα Μέι να διαπιστώσει τι πιστεύουν οι συμπολίτες της για τους χειρισμούς της στο «σήριαλ» του Brexit.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε επίσης