Απελπισία με τις τσούχτρες στον Κορινθιακό: Κάνουν μπάνιο με απόχες και κρατούν τσίλιες

Απελπισία με τις τσούχτρες στον Κορινθιακό: Κάνουν μπάνιο με απόχες και κρατούν τσίλιες

Βουτάνε ακόμα και με καταδυτικές στολές για να εντοπίσουν τον αόρατο εχθρό - Κοντεύει Δεκαπενταύγουστος και δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο εξοργίζοντας επιχειρηματίες και παραθεριστές

Με φόντο τα ήρεμα νερά και το ηλιοβασίλεμα με τους υπέροχους χρωματισμούς στον ορίζοντα του Κορινθιακού ένας ηλικιωμένος άνδρας προσπαθεί να μπει στη θάλασσα για να δροσιστεί. Στέκεται για ώρα στα ρηχά κρατώντας μια απόχη. Ο λαιμός του γυρίζει σαν περισκόπιο και το εκπαιδευμένο πλέον βλέμμα του αναζητά τον ύπουλο εχθρό: Την τσούχτρα, αυτό το αποκρουστικό θαλάσσιο ασπόνδυλο με το επώδυνο τσίμπημα που προκαλεί τον φόβο και τον τρόμο εδώ και τρεις μήνες στις παραλίες του κόλπου.Κάτοικοι, τουριστικοί παράγοντες και παραθεριστές απογοητευμένοι από την ανυπαρξία των αρμόδιων αρχών που δεν έχουν λάβει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για να περιορίσουν το φαινόμενο μαθαίνουν αναγκαστικά να ζουν με τον εχθρό τους.

Είτε παίρνουν … το νόμο στα χέρια τους πολεμώντας τις με απόχες, είτε βουτάνε στα ζεστά νερά φορώντας στολές κατάδυσης. Πράγματι, το είδαμε κι αυτό.  Αποφεύγουν τα μακροβούτια στα τυφλά, φοράνε μάσκες για να περιπολούν και στο βυθό γιατί δεν ξέρεις  από πού θα σου ρθει.Χθες στην παραλία της Ακράτας ένα παιδί τσιμπήθηκε στο πρόσωπο και το σπαρακτικό του κλάμα σόκαρε τους λουόμενους.Περιστατικά σαν κι αυτό, με λιγότερο ή χειρότερο πόνο είναι καθημερινό φαινόμενο. Στο Λουτράκι ο κόσμος που συνωστίζεται στην υπέροχη παραλία του περιμένει να περάσει ο «εξολοθρευτής»- έτσι αποκαλούν το καϊκάκι με τα δίχτυα που μαζεύουν τις τσούχτρες. Μετά βουτάνε στα απόνερα του, από 'κει δηλαδή που μόλις έχει περάσει έχοντας μαζέψει ολόκληρα κιλά από ασπόνδυλα. Σε μια του βόλτα μόνο μπορεί να μαζέψει και εξήντα κιλά τσούχτρας.
Παρατηρώντας τους θα δεις να σχηματίζουν μικρές ομάδες. Πέντε κολυμπούν και δυο φυλάνε τσίλιες στο νερό. Καλά μην φανταστείτε τίποτα απλωτές, ελεύθερο στυλ ή «πεταλούδα». Όταν λέμε μπάνιο σε θάλασσα με τσούχτρες εννοούμε το  …μπάνιο της γριάς χωρίς παρεξήγηση. Μικρές κυκλικές κινήσεις σε μια περίμετρο το πολύ δυο-τρία μέτρα. Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών επιχειρήσεων διαμαρτύρονται, όμως δεν είναι ενωμένοι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, άλλοι πάλι τηρούν τον άγραφο νόμο της σιωπής για να «μην τρομάξουν οι τουρίστες». Οι δημοτικοί άρχοντες καθίστανται όμηροι των τοπικών μικροσυμφερόντων και μετακυλίουν τις ευθύνες. Καμία ελπίδα.  

 
 
 
Μετακινούνται στις παραλίες του Σαρωνικού
 
Μια άλλη λύση είναι η μετακίνηση των  παραθεριστών στις παραλίες που κοιτούν στον Σαρωνικό. Εκεί οι θάλασσες είναι καθαρές αλλά ο συνωστισμός τεράστιος. Πρέπει να σηκωθείς από τα χαράματα για να βρεις ξαπλώστρα ή να έχεις κάνει κράτηση.

Ναι, η reserve ξαπλώστρα δουλεύει πολύ τελευταία ενώ και οι τιμές είναι τσιμπημένες καθώς οι ιδιοκτήτες των μπιτς μπαρ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία για να βγάλουν έξτρα κέρδος.Όσο για τα μέτρα που όλο λένε ότι θα πάρουν αλλά ακόμα να λάβουν αποφάσεις τι να σχολιάσει κανείς.  Όταν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος προτείνει απαγόρευση κάθε αλιευτικής δραστηριότητας για έναν χρόνο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική αύξηση των μεδουσών και στον Κορινθιακό συνεχίζουν να κάνουν πάρτι οι ανεμότρατες καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

Οι οικολογικές οργανώσεις καταγγέλλουν την πειρατική αλιεία, κάνοντας λόγο για μέλη κυκλώματος που χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα, ακόμα και δορυφόρο, εντοπίζουν ψάρια εγκλωβισμένα στον Κορινθιακό, όμως κανείς δεν τους ακούει. 
 
Μέτρα εκ των υστέρων …
 
Μπορεί λοιπόν οι τσούχτρες να έχουν... κυριαρχήσει στον Κορινθιακό κόλπο τους τελευταίους μήνες ωστόσο η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, τώρα τρέχει να λάβει μέτρα.Παράλληλα - στη λογική ότι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των μεδουσών και γενικότερα της ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της χώρας - ανακοίνωσε την ολοκλήρωση σε βάθος τριετίας του προγράμματος αποχετεύσεων και επεξεργασίας λυμάτων σε 200 μικρούς οικισμούς, σε όλη τη χώρα, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. «Το έργο αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο στην αντιμετώπιση των φαινομένων ρύπανσης, αλλά και στην πρόληψη προστίμων που θα καλούνταν να πληρώσει η χώρα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

Τέλος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προγραμματίζουν μέσω τροπολογίας - γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί την τρέχουσα εβδομάδα στη Βουλή - να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης πλωτών μέσων προστασίας των λουομένων (επιφανειακά δίχτυα) στις τουριστικές και πολυσύχναστες ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, κατ' εξαίρεση και εκ μέρους των τουριστικών εγκαταστάσεων ή των φορέων των λιμανιών της περιοχής. 

Είναι, Δευτέρα 7 Αυγούστου και ούτε ένα δίχτυ δεν έχει τοποθετηθεί στις τουριστικές ακτές του Κορινθιακού. Και μπορεί φέτος οι ξένοι τουρίστες να ήρθαν στην περιοχή έχοντας προπληρώσει τις διακοπές τους από νωρίς. Τι θα γίνει όμως του χρόνου;  Τι θα σκεφτούν επιστρέφοντας στις χώρες τους έχοντας επώδυνες αναμνήσεις;

ΣΧΟΛΙΑ (37)

Αριστερός κοτσιδάκιας

Κατω τα χερια απο τις τσούχτρες. Ο Κορινθιακός ανήκει στις τσούχτρες του.

Λαμόγια ξενοδοχοι

Εμας μας ειπε ο Ξενοδόχος στο Λουτρακι οτι ειναι καθαρα τα νερά, ενω του εξηγήσαμε οτι εχουμε παιδακια και φοβόμαστε. Οταν καναμε τσεκ ιν και πηγαμε παραλια μας ειδαμε το κοσμο με τις απόχες και μας ειπαν την αλήθεια.

Εκανα το παλικάρι και μπηκα

Πριν ενα μηνα στο Λουτρακι και εχω ακομη το Παράσημο Ανδρείας. Αυτες οι τσούχτρες δεν ειναι Ελληνικές, πρωτη φορα ένιωσα τετοιο τσίμπημα και τοσο αποκρουστικό σημάδι στο δερμα μου. Προσοχη στα παιδια ειναι πολύς ο πόνος και αφήνει σημάδι για μηνες. Μονο τη πεθερά αφήστε να κανει μπανιο.

ΔενΣουΛεω

"..αποκρουστικο θαλασσιο ασπονδυλο.." πολυ ωραιο αρθρο , σας διαβαζουν και παιδια και μαθαινουν να μισουν οτι μας περιβαλλει έμψυχο και άψυχο στο φυσικο περιβαλλον...Φυσικα κανενας λόγος για τον ανθρωπινο παραγοντα που προκαλεσε αυτή την έξαρση... Δημοσιογραφισκοι της πενταρας..

Ου παντος μεδούση

εις Κορινθον, πολλαι εξ αυτων εις βουλην.

Mary

Η Ιτεα Φωκίδας ειναι γεμάτη.με τσίμπησαν 3 φορές φέτος.οσοι λέτε Καλα να πάθετε κτλ είστε για λύπηση.κοιταξτε το.

Nikolai Vromokolarof

Μπανιο στο Κορινθιακό; Να μου λείπετε.

Nikolaos

Τσούχτρες υπήρχαν πάντα.είναι οι ξενοδόχοι κ πάσης φύσης καταστηματάρχες που γδέρνουν τον Έλληνα τουρίστα κ παραθεριστή με τις τιμές στα ύψη.Μαύρο χρήμα στις τσέπες τους κ το κράτος κοιμάται όρθιο.διακοπές φθηνές μόνο για τους άπλυτους τουρίστες με πακέτα διακοπών παμφθηνα. Γιαυτό χτειάζεται να χρεοκοπήσετε όλοι σας κ να ψοφήσετε απο την πείνα. Τσίπρα αγόρι μου κάνε καμια δουλειά επιτέλους για το καλό του Έλληνα που τον εχεις ξεζουμίσει στους φόρους.αλλιώς αντε κ στον αγύριστο.

Ψυχραιμία

Δεν είδαμε καμία τσούχτρα τη πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου που παραθερίσαμε στο Ξυλόκαστρο.

Ιδιοκτήτης παραλιακού

ξενοδοχείου με πισίνα. Να είναι καλά τα πλάσματα αυτά, κάνουμε χρυσές δουλειές. Ξαπλώστρα και καφεδάκι 10ρικάκι..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης