Αποδείξεις για δεύτερη Γη: Μετεωρίτης με απολίθωμα βακτηρίου παλαιότερο από το ηλιακό μας σύστημα

Αποδείξεις για δεύτερη Γη: Μετεωρίτης με απολίθωμα βακτηρίου παλαιότερο από το ηλιακό μας σύστημα

Τι ανακάλυψε ομάδα ερευνητών από τη Ρωσία μελετώντας τον μετεωρίτη Orgueil, ο οποίος κατέπεσε στη Γαλλία το 1864 - Τον Νοέμβριο θα παρουσιάσουν άλμπουμ φωτογραφικών ντοκουμέντων με τα ευρήματα της έρευνας - Για ευρήματα που βρίσκεις μόνο σε πλανήτη με μαγνητικό πεδίο και νερό, κάνουν λόγο οι επιστήμονες

meteo_russia
Υπάρχει ζωή σε άλλον πλανήτη ή είμαστε μόνοι μας; Με βάση το εύρος του Σύμπαντος, οι πιθανότητες να είμαστε μόνοι στον κόσμο, είναι απειροελάχιστες. Απαιτούνται, ωστόσο, αποδείξεις, ώστε η συζήτηση να διεξάγεται πάνω σε μία βάση με πραγματικά δεδομένα. Ρώσοι επιστήμονες είναι πολύ πιθανό να βρήκαν τις αποδείξεις που απαιτεί η σύγχρονη γνώση, ώστε να περάσουμε από τη θεωρητική βάση, στην πραγματική. Ανακάλυψαν σε μετεωρίτη ένα απολίθωμα βακτηρίου, το οποίο εκτιμήθηκε ως παλαιότερο της Γης και πιθανότατα, παλαιότερο ακόμη και του Ηλιακού μας συστήματος.

Η ρωσική ερευνητική ομάδα ανέλυσε τον μετεωρίτη Orgueil, ο οποίος το 1864 διαπέρασε την ατμόσφαιρα της Γης και κατέπεσε -όσο έμεινε από την τριβή και τη φωτιά- στη Γαλλία.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τον συγκεκριμένο μετεωρίτη, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταπέσει στη Γη με σύσταση από χονδρίτη CI, είναι τα υψηλά επίπεδα υδράργυρου και τα ανώμαλα ισοτοπικά xenon που έχουν βρεθεί, καθώς δεν αποτελούν τυπική σύνθεση για μετεωρίτες του είδους του.

Οι επιστήμονες από το Παλαιοντολογικό Ινστιτούτο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και το Κοινό Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας (JINR) λένε ότι έχουν συγκεντρώσει «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ζωής» σε έναν άλλο πλανήτη και μάλιστα έναν πλανήτη αρχαιότερο της Γης.

Παρουσίαση ντοκουμέντων τον Νοέμβριο

«Οι εικόνες που φτιάξαμε ερμηνεύονται με σαφήνεια. Δεν μπορεί κανείς να τις αμφισβητήσει», δήλωσε ο Aleksey Rozanov, επικεφαλής ερευνητής του Κέντρου Αστροβιολογίας JINR στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Οι επιστήμονες σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν ένα άλμπουμ που θα περιέχει όλες τις φωτογραφίες από τα ευρήματά τους στον μετεωρίτη, τον Νοέμβριο.

Ένα δείγμα δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς φωτογραφήθηκε το βακτήριο στον μετεωρίτη:

Κλείσιμο
meteo_russia_in


Ο Ροζάνοφ παραδέχτηκε ότι η ομάδα του δεν ήταν η πρώτη που βρήκε ίχνη ζωής στον μετεωρίτη. Όλα τα στοιχεία που είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως, είχαν «παρερμηνευτεί», καθώς οι επιστήμονες απλώς αρνήθηκαν να πιστέψουν ότι ήταν αλήθεια.

Ένας διάσημος αστροβιολόγος της NASA, ο Richard Hoover, ισχυρίστηκε ότι βρήκε απολιθώματα στον μετεωρίτη, αλλά η NASA πήρε αποστάσεις από τους ισχυρισμούς του εκείνη την εποχή, επικαλούμενη έλλειψη κριτικών από ομοτίμους. Τώρα, σύμφωνα με τη RIA, ο Χούβερ έχει προσχωρήσει στη ρωσική ομάδα για να αποδείξει ότι το ουράνιο αντικείμενο περιέχει, στην πραγματικότητα, απολιθωμένα βακτήρια.

Τα απολιθώματα μελετήθηκαν λεπτομερώς με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού μικροσκοπίου υψηλής ανάλυσης, το οποίο επέτρεψε στους ερευνητές να ανακαλύψουν διάφορα είδη βακτηρίων που διατηρούνται μέσα στο διαστημικό βράχο. Τα μικροοργανικά απολιθώματα βρέθηκαν μέσα στον μετεωρίτη και όχι στην επιφάνειά του, σημειώνουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσαν να φτάσουν εκεί, αφού είχε ήδη πέσει στη Γη.

Ευρήματα που υπάρχουν μόνο σε «ζωντανούς» πλανήτες

Μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ανακαλύψεις περιλαμβάνουν απολιθώματα των λεγόμενων μαγνητικών βακτηρίων. Βασίζονται σε ένα πλανητικό μαγνητικό πεδίο για να προσανατολιστούν στο περιβάλλον και συνήθως βρίσκονται σε υδάτινα περιβάλλοντα όπως έλη, θάλασσες ή λίμνες. Πιο πρόσφατα, η ομάδα βρήκε επίσης ίχνη ενός μονοκύτταρου φυκιού στον μετεωρίτη Orgueil, μαζί με μικροοργανισμούς που μοιάζουν με ορισμένα είδη αμοιβάδων.

Αυτές οι ανακαλύψεις δείχνουν ότι τέτοιοι μικροοργανισμοί μπορούσαν να προέρχονται μόνο από έναν άλλο πλανήτη που έχει μαγνητικό πεδίο και τουλάχιστον εν μέρει καλύπτεται με υγρό νερό, εξήγησε ένας νεαρός συνεργάτης του εργαστηρίου ραδιοβιολογίας JINR, Mikhail Kapralov.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς πόσο χρονών είναι ο μετεωρίτης του Orgueil, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι πολύ παλαιότερος από τη Γη ή μάλλον ακόμη μεγαλύτερος από το ίδιο το ηλιακό σύστημα.


Ειδήσεις σήμερα

Νέα Ζηλανδία: Σύγκρουση σχολικού λεωφορείου με τρένο - Νεκρός ο οδηγός, δεκάδες παιδιά τραυματίες

Anadolu: Το Πεντάγωνο δεν έχει πλάνο μεταφοράς των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ στην Κρήτη

Έρευνα-σταθμός: Βιονικό μάτι μπορεί να γιατρέψει την τύφλωση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης