Έρευνα-σταθμός: Βιονικό μάτι μπορεί να γιατρέψει την τύφλωση

Έρευνα-σταθμός: Βιονικό μάτι μπορεί να γιατρέψει την τύφλωση

Αυστραλοί ερευνητές δηλώνουν έτοιμοι να δοκιμάσουν το Gennaris bionic vision system σε ανθρώπους - Μέσα στην επόμενη 10ετία αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην ανθρωπότητα

bionic_eye
Την πλήρη αποκατάσταση της όρασης σε άτομα ακόμη και με ολική τύφλωση υπόσχεται νέα τεχνολογία, προσφέροντας νέα ελπίδα σε ανθρώπους που έχουν χάσει το φως τους. Αυστραλοί επιστήμονες δήλωσαν έτοιμοι να ξεκινήσουν τις πρώτες δοκιμές του «βιονικού ματιού» σε ανθρώπους, κάνοντας λόγο για «θεραπεία» της τύφλωσης.

Η νέα τεχνολογία θα είναι έτοιμη να εφαρμοστεί στον άνθρωπο σε μαζικό επίπεδο σε περίπου 10 χρόνια, ωστόσο οι έρευνες έχουν προχωρήσει πολύ και συνιστούν επανάσταση στον χώρο της ιατρικής και όχι μόνο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία, δήλωσαν ότι το βιονικό μάτι θα φέρει μικροτσίπ, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο απευθείας με τον εγκέφαλο και στην ουσία θα «ανακατασκευάζει» το οπτικό πεδίο του ασθενούς.

Το Gennaris bionic vision system θα λειτουργεί με μία κάμερα, η οποία θα «πιάνει» το οπτικό πεδίο και αυτό ως εικόνα θα μεταφέρεται μέσω του μικροτσίπ στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος με τη σειρά του θα «διαβάζει» τις πληροφορίες και θα τις «εμφανίζει». Μία απλή σκέψη, η οποία ωστόσο απαιτεί εξαιρετικά προχωρημένη τεχνολογία και γνώση ως προς την εφαρμογή της.

Μία από τις εργασίες της έρευνας, αφορούσε τη σύνδεση ενός εγκεφάλου με κομπιούτερ, ώστε να φαίνεται στην οθόνη όσα αποτυπώνονται στο «βιονικό μάτι». Τα αποτελέσματα προκάλεσαν ενθουσιασμό, ωστόσο η εφαρμογή του συστήματος σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης, θα είναι το τελικό τεστ που θα αναδείξει την αποτελεσματικότητά του στον... πραγματικό κόσμο.

bionic_ye_in


Ειδήσεις σήμερα

Ζεσούς: Ήμασταν καλύτερη ομάδα στον αγωνιστικό χώρο αλλά δεν τα καταφέραμε

Φερέιρα: Πλάνο και κίνητρο μας έδωσαν την πρόκριση

Μεσανατολικό: Η Σαουδική Αραβία στο πλευρό των Παλαιστίνιων

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης