ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,9% το 2ο τρίμηνο του 2019

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,9% το 2ο τρίμηνο του 2019

Το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου αναθεωρήθηκε επί τα χείρω, με την αύξησή του να περιορίζεται στο 1,1% από 1,3% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο

elstat
Στο 1,9% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των στοιχείων για το 1ο τρίμηνο του έτους, το οποίο, βάσει της σημερινής ανακοίνωσης, έκλεισε με ισχνή ανάπτυξη μόλις 1,1%, αντί για 1,3% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο. Έτσι, προκύπτει ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 1,5% το 1ο εξάμηνο του έτους, επίδοση που δεν συνάδει με το «success story» που επιχείρησε να παρουσιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ αυξήθηκε το 2ο τρίμηνο κατά 0,8%. Είχε προηγηθεί οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% το 1ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς συγκριτικά με το 4ο τρίμηνο του 2018. Η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2019 έχει αναθεωρηθεί λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών.

Πλέον θα χρειαστεί σημαντικό άλμα το 2ο εξάμηνο, προκειμένου η ανάπτυξη να μην είναι στο σύνολο του έτους χαμηλότερη από τα αδύναμα περυσινά επίπεδα του 1,9%. Το στοίχημα αυτό είναι απαιτητικό, παρότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος, που σημείωσε τον Αύγουστο ρεκόρ 12ετίας, και σειρά άλλων δεικτών και εξελίξεων, όπως η άρση των capital controls, δείχνουν πως η οικονομία μπορεί να πατήσει γκάζι. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία πρόβλεψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ και ο οίκος Moody’s περιμένουν ανάπτυξη 2,1% και η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ ανάπτυξη ίδια με πέρυσι (1,9%). Πιο απαισιόδοξο είναι το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,8%. Το ΚΕΠΕ είχε προβλέψει ότι το 2ο τρίμηνο του 2019 θα κλείσει με ανάπτυξη 1,87% και σήμερα επιβεβαιώθηκε.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2ο τρίμηνο του 2019 ήταν αποτέλεσμα των ακόλουθων μεταβολών:

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στη σημαντική τόνωση της δημόσιας κατανάλωσης, που ήταν 5,3% υψηλότερη σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2018, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση ήταν μειωμένη κατά 0,7%, παρά τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα τον Μάιο («13η σύνταξη», μειώσεις ΦΠΑ), οι οποίες θα περίμενε κανείς να τονώσουν την κατανάλωση των νοικοκυριών.

- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018.

Κλείσιμο
- Αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,0% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

- Αύξηση κατά 3,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,9% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%

Σε τριμηνιαία βάση οι μεταβολές που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ ήταν οι εξής:

- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Η κατανάλωση του ιδιωτικού τομέα ήταν μειωμένη κατά 0,4%, ενώ η δημόσια δαπάνη ήταν υψηλότερη κατά 4,3%.

- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

- Αύξηση κατά 3,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,8%.

- Μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,9% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,2%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης