Υπουργείο Εργασίας: Στόχος κατώτατος μισθός στα 678 ευρώ και μείωση των εισφορών

vroutsis

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, το σχέδιο που έχει δημοσιοποιηθεί από τη ΝΔ προβλέπει σύστημα τριών πυλώνων - Οι εισφορές σε κύρια σύνταξη θα μειωθούν σταδιακά από 20% σε 15% εντός της τετραετίας προκειμένου να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις από το μη μισθολογικό κόστος και να ενισχυθεί η ανάπτυξη

Η αύξηση του κατωτάτου μισθού με ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ και η αναμόρφωση του ασφαλιστικού με έμφαση στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε βάθος 4ετίας αποτελούν τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τους φακέλους που μοίρασε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,16% το 2020, και κατόπιν θα κινηθεί με ρυθμούς υποδεέστερους του 2% . Αυτό σημαίνει ότι όταν ενεργοποιηθεί το 2020, ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την αύξηση του κατά 4.32%. Δηλαδή θα αυξηθεί από τα 650 ευρώ στα 678 ευρώ. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα προ κρίσης επίπεδα, στα 751 ευρώ το 2024.

Την ίδια ώρα ο ΣΕΒ αμφισβητεί τις αυξήσεις των τριετιών του 2019 (ως απόρροια της αύξησης του μισθού) και προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας το πάγωμα των τριετιών.

Οι τριετίες ορίζονται ως εξής: Για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας, 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6 – 9 έτη προϋπηρεσίας, 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, 845 ευρώ. 

Το ασφαλιστικό

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού το σχέδιο που έχει δημοσιοποιηθεί από τη ΝΔ προβλέπει σύστημα τριών πυλώνων. Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός, αναδιανεμητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΦΚΑ). Ο δεύτερος, υποχρεωτικός, κεφαλαιοποιητικός, δημόσιος (π.χ. ΕΤΕΑΕΠ) ή «ιδιωτικός» (π.χ. Επαγγελματικά Ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς για την καλύτερη απόδοση του χαρτοφυλακίου τους, υπό την αυστηρή εποπτεία της ΤτΕ ). Ο τρίτος, προαιρετικός, ιδιωτικός, εφόσον κάποιος επιθυμεί να έχει πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση.

Στο δεύτερο πυλώνα, που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει να ασφαλιστεί, δημιουργώντας ατομική μερίδα, στο δημόσιο επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ) η σε κάποιο επαγγελματικό ταμείο. Στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου θα έχει συγκεντρώσει ένα κεφάλαιο το οποίο θα μπορεί να το εισπράξει είτε με τη μορφή εφάπαξ είτε με τη μορφή επικουρικής σύνταξης. Για παράδειγμα , με μισθό 800 ευρώ που θα αυξηθεί έως 2000 ευρώ τα τελευταία χρόνια, μετά από 35 χρόνια εργασίας ο ασφαλισμένος θα έχει συγκεντρώσει 125.000 ευρώ.

Ωστόσο ο κουμπαράς με κεφαλαιοποιητικά στοιχεία του δεύτερου πυλώνα θα αφορά μόνο τους νέους που θα ενταχθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Στο θέμα του δημοσιονομικού κόστους οι διατυπώσεις είναι προσεκτικές καθώς υπάρχει η δέσμευση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διατήρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κάτω από το 16,2% του ΑΕΠ έως το 2060. Όμως ακόμα και αν δεν υπήρχαν ειδικές δεσμεύσεις , η βιωσιμότητα των συστημάτων απασχολεί το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. εξαιτίας της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού.

Αλλαγές και στο ύψος των εισφορών

Στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι θα μειωθούν σταδιακά οι εισφορές σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας προκειμένου να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις από το μη μισθολογικό κόστος και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.Προστίθεται βέβαια και η έκφραση «με μέριμνα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». Το πώς θα γίνει, δηλαδή, η μείωση θα εξαρτηθεί από την πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Τρίκης

Σαν πολλές μπαρούφες διαβάζω από τον άχρηστο Βρούτση, που δυστυχώς τον έβαλε υπουργό ο Κυριάκος. Παράδειγμα θεωρεί ότι κάποιος που ξεκινάει με πρώτο μισθό 800 ευρώ μικτά θα πάει αυξητικά επί 35 έτη με τελικό μισθό 2.000 ευρώ (αποπληθωρισμένο υποθέτω) και θα λάβει 125.000 εφάπαξ. Κατ΄αρχήν δεν είναι καθόλου σίγουρη η αύξηση μισθού. Σήμερα, οι 50άρηδες και 60άρηδες που δουλεύουν απλοί υπάλληλοι παίρνουν σαφώς κάτω από ένα χιλιάρικο μισθό, εκτός από δημόσιους υπαλλήλους, ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ. Εκτός αυτού, με μέσο όρο μισθού 1.400 ευρώ στα 35 έτη, οι εισφορές με το 6% είναι 41.160 ευρώ. Πώς θα αυγατίσουν τα λεφτά αυτά να γίνουν 125.000; Για να μην πω ότι με τις τελευταίες ρυθμίσεις κρατήσεις δε γίνονται στο σύνολο του μισθού αλλά στο τμήμα μέχρι τα 650 ευρώ του κατώτατου. Άλλο παράδειγμα, ο δεύτερος πυλώνας δε θα ισχύσει για όσους έχουν ήδη μπει στην αγορά εργασίας λέει, θα εφαρμοστεί στους νέους ασφαλισμένους. Δηλαδή θα δώσει συντάξεις το 2060; Κοροϊδευόμαστε; Ο Δεύτερος πυλώνας οφείλει να είναι επιλογή όλων των εργαζομένων. Αφήστε τους διαγωνισμούς ποιος υπουργός θα φτάσει πρώτος στο υπουργείο κάθε πρωί και βάλτε κάτω τη λογική να κυβερνήσετε σωστά! Ο Τσίπρας καραδοκεί και δε θα τα βρείτε εύκολα!!!!!

Προσέξτε τι γράφετε και

πως παρακινείται τον κόσμο όπως κάνατε με το χρηματιστήριο το 1999. Προσέξτε τι γράφετε..... Πρώτον, για έχεις μισθό από 800 στα 2000 ευρώ σε ένα μέσο επίπεδο όλων των εργαζομένων και όχι μεμονωμένα, υπονοείται ετήσια αύξηση του μισθού 2,75% κάθε χρόνο. Αν η αύξηση των μισθών ακολουθεί το ΑΕΠ αυτό σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα αυξάνεται με ρυθμό 2,75% ετησίως για 35 χρόνια. Αν μπορούσε η οικονομία μας να πετύχει κάτι τέτοιο τότε το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα είχε κανένα πρόβλημα από την γήρανση του πληθυσμού. Δευτερον, με 6% που είναι η εισφορά του ΕΤΕΑΕΠ, με τον μισθό που αναφέρεται και σε 35 χρόνια για να πιάσεις τα 125.000 ευρώ απαιτείται καθαρή ετήσια απόδοση επενδύσεων 7,6% (κάθε χρόνο επί 35 χρόνια!!!!). Όση και η απόδοση που υπόσχονταν η ΑΣΠΙΣ και τράβηξε όλον τον κόσμο και μετά χρεοκόπησε. Αν βάλεις τον πληθωρισμό, τα έξοδα διαχείρισης τα οποία θα είναι τσουχτερά (όπως συνέβη και σε άλλες χώρες) και αν λάβεις υπόψη το ύψος του επενδυτικού κινδύνου που πρέπει να αναλάβεις καταλαβαίνεις πως παραπλανούν τον κόσμο. Άρα γιατί επιμένεις σε κάτι το οποίο ξέρεις ότι θα κάνει κακό στην χώρα, την οικονομία και του πολίτες της? Και μάλιστα παραπλανόντας τους πολίτες?

κοιμήσου αγγελούδι μου

Πάντως μπορείς να κοιμάσαι ήσυχο, κάτω από το μαξιλαράκι σου έχεις τις γνώριμές σου περικοπές των συντάξεων αλλά και κάθε ώριμου ασφαλιστικού δικαιώματος.

$$$

Στόχος κατώτατος μισθός στα 678 ευρώ και μείωση των εισφορών. σιγά ρε θα μας πλουτίσεις

George

"η βιωσιμότητα των συστημάτων απασχολεί το σύνολο των χωρών της Ε.Ε. εξαιτίας της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού." Δεν απασχολεί το σύνολο. Ξέρω τουλάχιστον μια χώρα που δεν της καίγεται καρφί εδώ και δεκαετίες. Ελλάδα την λένε. Και με βάση τα προαναγγελθέντα αυτής της κυβέρνησης εξακολουθεί να μην της καίγεται καρφί. Ακολουθούν το σχέδιο κατά γράμμα και με επιμονή. Τόσες δεκαετίες σκληρής προσπάθειας δεν πρέπει να πάνε χαμένες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης