Η κυβέρνηση έστειλε στον ESM το αίτημα για μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ

YPOIK_KTIRIO

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, απεστάλη η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης

Στάλθηκε σήμερα η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη μερική αποπληρωμή του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως ανέφεραν πριν από λίγο πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αίτημα αφορά το ακριβότερο τμήμα από τα 9,7 συνολικών δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μας προς το ΔΝΤ. Όπως είχε επισημάνει το newmoney.gr από τις 6/3/2019, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης, ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ είχαν βρεθεί εδώ και μήνες τα 3,7 δισ. ευρώ που λήγουν φέτος και το 2020 και τα οποία βαρύνονται με ιδιαιτέρως τσουχτερό επιτόκιο, ύψους 5,13%, αποτελώντας το πιο «αλμυρό» κομμάτι του δανείου του διεθνούς οργανισμού προς την Ελλάδα. Η πρόωρη αποπληρωμή του ποσού αυτού θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ από τόκους σε βάθος διετίας.

Το αίτημα προς τον ESM αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, με τη συγκατάθεση του ΔΝΤ, όπως επιβεβαιώθηκε από τις πρόσφατες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στην Ουάσιγκτον.

Η επίσημη έγκριση του ESM είναι απαραίτητη, διότι οι συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του προβλέπουν ότι έχει καθεστώς «προτιμώμενο πιστωτή» (preferred creditor), όπως και το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει πως εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε η χώρα θα πρέπει να πληρώσει άμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της. Πρακτικά, δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποπλήρωνε τα 3,7 δισ. ευρώ (38% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς το «πράσινο φως» του ESM, τότε θα έπρεπε να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον προκάτοχό του, τον EFSF, 72,5 δισ. ευρώ (το 38% των 190,8 δισ. ευρώ που δάνεισαν στη χώρα).

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την πρόωρη εξόφληση 3,5-4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Πέρα από τον ESM και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να υποβάλει αίτημα πρόωρης εξόφλησης του Ταμείου και προς το Eurogroup, καθώς θα απαιτηθεί η έγκριση ορισμένων κοινοβουλίων της ευρωζώνης, όπως το γερμανικό. Το αίτημα αυτό αναμένεται να υποβληθεί στο Eurogroup της 16ης Μαΐου, αφού προηγουμένως ενημερωθεί σχετικά το Euro Working Group στις 2 Μαΐου.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

gerry_rice1

«Δεν θέλω να αντιδικήσω για την ιστορία της ελληνικής κρίσης» είπε ο Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι πλήθος εγγράφων και αναλύσεων, συμπεριλαμβανόμενων των μεταπρογραμματικών εκθέσεων και των εκθέσεων του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου, έχουν εξετάσει αναλυτικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους

limani01

Η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση σχετικά με τον χαρακτηρισμό ή όχι του λιμανιού ως αρχαιολογικού χώρου, παρατείνοντας την αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον της επένδυσης της Cosco

limani-pireas

Ο αρθρογράφος συνδέει την καθυστέρηση της Μ. Ζορμπά να αποφασίσει  για την πρόταση του ΚΑΣ με τις επικείμενες Ευρωεκλογές, λέγοντας ότι επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να λέει «στους ψηφοφόρους του ότι καταπολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ακόμη και όταν υπογράφει συμφωνίες μαζί τους»