Η κυβέρνηση έστειλε στον ESM το αίτημα για μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση έστειλε στον ESM το αίτημα για μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, απεστάλη η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης

YPOIK_KTIRIO
Στάλθηκε σήμερα η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη μερική αποπληρωμή του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπως ανέφεραν πριν από λίγο πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αίτημα αφορά το ακριβότερο τμήμα από τα 9,7 συνολικών δανειακών υποχρεώσεων της χώρας μας προς το ΔΝΤ. Όπως είχε επισημάνει το newmoney.gr από τις 6/3/2019, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης, ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ είχαν βρεθεί εδώ και μήνες τα 3,7 δισ. ευρώ που λήγουν φέτος και το 2020 και τα οποία βαρύνονται με ιδιαιτέρως τσουχτερό επιτόκιο, ύψους 5,13%, αποτελώντας το πιο «αλμυρό» κομμάτι του δανείου του διεθνούς οργανισμού προς την Ελλάδα. Η πρόωρη αποπληρωμή του ποσού αυτού θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ από τόκους σε βάθος διετίας.

Το αίτημα προς τον ESM αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, με τη συγκατάθεση του ΔΝΤ, όπως επιβεβαιώθηκε από τις πρόσφατες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στην Ουάσιγκτον.

Η επίσημη έγκριση του ESM είναι απαραίτητη, διότι οι συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του προβλέπουν ότι έχει καθεστώς «προτιμώμενο πιστωτή» (preferred creditor), όπως και το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει πως εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε η χώρα θα πρέπει να πληρώσει άμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της. Πρακτικά, δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποπλήρωνε τα 3,7 δισ. ευρώ (38% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς το «πράσινο φως» του ESM, τότε θα έπρεπε να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον προκάτοχό του, τον EFSF, 72,5 δισ. ευρώ (το 38% των 190,8 δισ. ευρώ που δάνεισαν στη χώρα).

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την πρόωρη εξόφληση 3,5-4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Πέρα από τον ESM και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να υποβάλει αίτημα πρόωρης εξόφλησης του Ταμείου και προς το Eurogroup, καθώς θα απαιτηθεί η έγκριση ορισμένων κοινοβουλίων της ευρωζώνης, όπως το γερμανικό. Το αίτημα αυτό αναμένεται να υποβληθεί στο Eurogroup της 16ης Μαΐου, αφού προηγουμένως ενημερωθεί σχετικά το Euro Working Group στις 2 Μαΐου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης