Υπουργείο Οικονομικών: Εντός της εβδομάδας στον ESM το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

lagarde_tsakalotos_euro_group

Πρόκειται για το πρώτο επίσημο βήμα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, με τη συγκατάθεση του ΔΝΤ, όπως επιβεβαιώθηκε από τις συναντήσεις Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν στην Ουάσινγκτον

Μέσα στις επόμενες δύο-τρεις ημέρες αναμένεται να στείλει το υπουργείο Οικονομικών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το αίτημα για έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής 3,7 δισ. ευρώ από τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Πρόκειται για το πρώτο επίσημο βήμα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, με τη συγκατάθεση του ΔΝΤ, όπως επιβεβαιώθηκε από τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στην Ουάσινγκτον το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Αξιωματούχος που παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι η Ελλάδα θα ζητήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας τη συναίνεση του ESM για την πρόωρη αποπληρωμή των 3,7 δισ. ευρώ.

Η σχετική επιστολή έχει προετοιμαστεί εδώ και ενάμιση μήνα, όπως είχε αποκαλύψει το newmoney.gr από τις 6/3/2019 και γίνονται οι τελευταίες διορθώσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στα πρότυπα του ESM. Στο ίδιο ρεπορτάζ είχε αναφερθεί ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προεξοφλήσει 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ των συνολικών δανειακών οφειλών της Ελλάδας προς το Ταμείο. Πρόκειται για 1,5 δισ. ευρώ τοκοχρεολυσίων που λήγουν φέτος και 2,2 δισ. ευρώ που λήγουν το 2020.

Ο ESM πρέπει να δώσει έγκριση για κατ' εξαίρεση πρόωρη εξόφληση των 3,7 δισ. ευρώ (waiver), διότι οι συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του, προβλέπουν ότι έχει καθεστώς «προτιμώμενο πιστωτή» (preferred creditor), όπως και το ΔΝΤ.

Αυτό σημαίνει πως, εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε η χώρα θα πρέπει να πληρώσει άμεσα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της. Πρακτικά, δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποπλήρωνε τα 3,7 δισ. ευρώ (38% των συνολικών οφειλών της προς το ΔΝΤ) χωρίς το «πράσινο φως» του ESM, τότε θα έπρεπε να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον προκάτοχό του, τον EFSF, 72,5 δισ. ευρώ (το 38% των 190,8 δισ. ευρώ που δάνεισαν στη χώρα).

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε μετά το τελευταίο Eurogroup ότι θα στηρίξει την πρόωρη εξόφληση 3,5-4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ το ελληνικό σχέδιο έγινε δεκτό με ικανοποίηση και από την κυρία Λαγκάρντ και τον κ. Τόμσεν. Πέρα από τον ESM και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να υποβάλει αίτημα πρόωρης εξόφλησης του Ταμείου και προς το Eurogroup, καθώς θα απαιτηθεί η έγκριση ορισμένων Κοινοβουλίων της ευρωζώνης, όπως το γερμανικό. Με δεδομένο ότι μεσολαβούν και οι αργίες του Πάσχα, η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μετά τις ευρωεκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aytokinhta

Ακόμα μία επιβεβαίωση σε ρεπορτάζ του newsauto. Αυτή τη φορά σε ότι αφορά στις αλλαγές του τέλους  ταξινόμησης, αλλά και στα τέλη κυκλοφορίας, ελέω οδηγίας της ΕΕ. Διαβάστε τι θα γίνει άμεσα...

4888313

Έντονα ανοδική πορεία στις τιμές των κατοικιών που αυξήθηκαν 6,3% το πρώτο εξάμηνο του 2019 - Αύξηση κατά 19,5% στις επενδύσεις - Ιδιαίτερα ενθαρρυντική και η εικόνα των πρόδρομων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας τους δύο πρώτους μήνες του δευτέρου εξαμήνου

windgen-0

Χτίζουν νέες μονάδες Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοπελούζος, Elpedison - Στόχος να καλυφθεί το κενό στο ηλεκτρικό σύστημα από την απόσυρση του λιγνίτη - Αμερικανικά funds και γερμανικές εταιρείες πολιορκούν την ελληνική αγορά των ΑΠΕ

7