Ύφεση 4%, ανάκαμψη σε ένα χρόνο αλλά όχι άλλοι φόροι!
Στη Βουλή η ενδιάμεση έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος
Το μήνυμα που περιλαμβάνεται στην έκθεση είναι πως η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ωστόσο δεν δικαιολογείται εφησυχασμός καθώς ακόμη βρίσκεται στο μέσον μίας μεγάλης προσπάθειας.
Ειδικότερα, ο Διοικητής της Τ.τ.Ε. με την έκθεσή του στέλνει το μήνυμα ότι «ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Πρέπει να γίνει κατανοητό στους Έλληνες ότι δεν υπάρχει πλέον επιστροφή στην κατανάλωση με δανεικά. Αυτές οι εποχές τελείωσαν».
Στην ίδια έκθεση ο Γιώργος Προβοπουλος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι:
- Η αύξηση των εσόδων στο προϋπολογισμό του 2011 θα πρέπει να προέλθει κατά 2/3 από την περικοπή των δαπανών και κατά το 1/3 από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Περιθώρια για επιπλέον φόρους σε επιχειρήσεις, μισθωτούς, συνταξιούχους δεν υπάρχουν.
- Θα πρέπει να καταργηθούν όλοι οι οργανισμοί που δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία
- Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις και ο περιορισμός της ζήτησης των δανείων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Παρόλα ταύτα διατηρήθηκε η κεφαλαιακή επάρκεια του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος εξαιτίας των πρόσφατων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων, εξαιτίας του πακέτου των 25 δισ. ευρώ άλλα και από την προτροπή της κεντρικής τράπεζας να μην δοθούν μερίσματα για την χρήση του 2009
-Ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ (ύφεση) στο τέλος του 2010 θα κλείσει πέριξ του -4%.
Η συνέντευξη στο Reuters
Μια μέρα, πάντως, πριν τη θεσμική κατάθεση της ενδιάμεσης έκθεσης στην Βουλή, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μίλησε στο Reuters, προβλέποντας οικονομική ανάκαμψη στο τέλος του 2011, ενώ για τις τράπεζες εκτίμησε ότι έχουν περάσει τα χειρότερα λόγω του γεγονότος ότι αυτό που συνέβη στον κλάδο ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης.
Οι τράπεζες έχουν δυνατή κεφαλαιακή επάρκεια και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι πέρασαν επιτυχώς τα stress test της CEBS τον περασμένο Ιούλιο, τα οποία είχαν πολύ αυστηρές παραδοχές. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ανοίγματος της διατραπεζικής αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες και τόνισε ότι προτεραιότητα τους πρέπει να είναι η ενίσχυση των ισολογισμών τους.
Αναφορικά με το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει μία σειρά τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα κάνουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική και με το χρόνο θα μειώσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
To 2010 το έλλειμμα αυτό θα υποχωρήσει ελαφρά στο 10% περίπου.
Επιπλέον, ο Διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι το ύψος των βασικών επιτοκίων του ευρώ είναι κατάλληλο και δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κίνδυνο διπλής ύφεσης για την ευρωπαϊκή οικονομία, παρόλο που ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί στο δεύτερο εξάμηνο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr