Κρύβουν τη «βόμβα» των αναδρομικών: «Τι να λέγαμε στους θεσμούς, ότι χρωστάμε στη μισή Ελλάδα;»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
eurogroup01-mesa

Εκρυψαν τη βόμβα των 18 δισ. από τα αναδρομικά, λέγοντας στους δανειστές ότι μόλις 121 συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφή!

«Διαπραγμάτευση είχαμε, τι να τους λέγαμε, ότι χρωστάμε στη μισή Ελλάδα;». Με τα λόγια αυτά σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος την κίνηση της κυβέρνησης να αποκρύψει τις απαιτήσεις και τις δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε εκατομμύρια Ελληνες συνταξιούχους.

Αν και πρόκειται για δημοσιονομική βόμβα δισεκατομμυρίων, η 2η έκθεση «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση είπε στους δανειστές να μην ανησυχούν γιατί δεν χρωστάει σε κανέναν, παρά μόνο σε μόλις 121 συνταξιούχους που είχαν καταθέσει αγωγές στα δικαστήρια πριν από το 2015.

Τι καρφώνουν οι θεσμοί πως τους είπε τον Ιανουάριο η κυβέρνηση; Τα καταγράφουν επί λέξει όλα στην έκθεση:
1. Για τις περικοπές συντάξεων (5%-20%) του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015, «σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο αριθμός των αιτούντων που δικαιούνται επιστροφής είναι μόνο 121, που συνεπάγεται αμελητέο δημοσιονομικό κόστος».
2. Για όλους τους υπόλοιπους, «η περίοδος επιστροφής (αναδρομικών) ξεκινά από την ημέρα που επεβλήθησαν οι μειώσεις (2012) έως τέλος του 2014, καθώς η επόμενη περίοδος καλύπτεται από τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2016 που εφαρμόζεται αναδρομικά»!
Εμφάνισαν έτσι οι ελληνικές αρχές πως δεν υφίστανται απαιτήσεις αναδρομικών μετά το 2014, ισχυριζόμενοι ότι ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) προβλέπει αναδρομικά από 1.1.2015 επανυπολογισμό των συντάξεων. Διέγραψαν έτσι απαιτήσεις και αποφάσεις για αναδρομικά, αν και ο ν. 4387 εκδόθηκε 1,5 χρόνο αργότερα (13 Μαΐου 2016) και όριζε ότι ο επανυπολογισμός θα ισχύσει 2,5 χρόνια μετά, στις 1.1.2019!Βόμβα στην οικονομία

Και ενώ η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για θηριώδη πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 χωρίς να έχει προβλέψει ούτε ένα ευρώ στον Προϋπολογισμό για αναδρομικά που «διέγραψε» από το 2015, επί 3,5 χρόνια έλεγε στους συνταξιούχους που σχημάτιζαν ουρές στα Ταμεία -αλλά και πριν τρεις μήνες μόλις- να μην καταθέτουν αιτήσεις και αγωγές γιατί «θα δώσει τα αναδρομικά χωρίς αγωγές, όπως έκανε τον Δεκέμβριο του 2018 για τα ειδικά μισθολόγια». Ανοιξε μάλιστα και ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κάνουν αιτήσεις στον ΕΦΚΑ.

Για αυτά τα χρόνια όπου επιβάλλονταν όμως -παρότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές από 10.7.2015- οι περικοπές του 2012 στις παλαιές (υψηλές) συντάξεις, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου έχει επισήμως δηλώσει σε συνέντευξή της ότι «ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ το έτος». Συνεπώς στο διάστημα 2015-2019 ανέρχονται σε σχεδόν 18 δισ. ευρώ (ή μόνο σε 4 δισ. ευρώ αν ο ν. Κατρούγκαλου δεν έχει αναδρομική ισχύ προ του 2016).

Οι θεσμοί κατέγραψαν πάντως τη θέση της κυβέρνησης πως δεν οφείλει τίποτε, αλλά κράτησαν επιφυλάξεις, αναμένοντας να εκδοθεί και η άλλη απόφαση του ΣτΕ που μπορεί να κρίνει αντισυνταγματικό και τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου στις συντάξεις, που ισχύει από 1.1.2019.

Νάρκη στη μείωση των πλεονασμάτων

Η νομική ντρίπλα της κυβέρνησης πάντως, υπονομεύει τον εθνικό στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης για μείωση των δεσμεύσεων στα υψηλά πλεονάσματα και τη σκληρή λιτότητα ως το 2022. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκλίνουν πια στο αίτημα αυτό, με τις ευλογίες του επιτρόπου Μοσκοβισί πως η Κομισιόν θα στηρίξει το αίτημα. Αλλά στο οικονομικό επιτελείο λένε ότι η ελάφρυνση θα δοθεί μόνο υπό όρους: αν για έναν χρόνο μετά τις εκλογές δεν υπάρξουν ανατροπές και εφόσον αναβαθμιστεί η χώρα στην επενδυτική βαθμίδα από τους ξένους οίκους. «Μόνο έτσι θα πουν δώστε λιγότερα και θα τα καλύψουμε εμείς». Τα πράγματα αλλάζουν, όμως, αν αποκαλυφθούν χρέη δισ. που δεν επηρεάζουν εκτάκτως το πλεόνασμα μιας μόνο χρονιάς, αλλά συνολικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η έκθεση αποκαλύπτει όμως και την ανησυχία των θεσμών για το τι θα συναντήσουν όταν επιστρέψουν σε 3 μήνες, τον Μάιο ή λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Νίπτουν τας χείρας τους για να μην κατηγορηθούν ότι έκαναν τα στραβά μάτια και μιλούν από τώρα για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αν γίνει η επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο ή καταπέσει ο νόμος Κατρούγκαλου με δικαστικές αποφάσεις.

Αν και στην Αθήνα αισιοδοξούν ότι οι Βρυξέλλες θα βάλουν πλάτη και τελικώς η δόση ελάφρυνσης του 1 δισ. θα δοθεί στις 11 Μαρτίου, το να χαθεί θα ήταν το λιγότερο κακό για την κυβέρνηση και τη χώρα, αφού οι ξένοι ελεγκτές έβγαλαν ήδη κίτρινη κάρτα στις προσλήψεις στο Δημόσιο που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, στην αύξηση του κατώτατου μισθού (περίμεναν 5%-6% και ανακοινώθηκε 11%!) ή και μια σειρά από άλλα προαπαιτούμενα.
Τον Μάρτιο θέλουν να κλείσει-ψηφιστεί ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη και να προσληφθούν σύμβουλοι για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Κοντά στο Πάσχα θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να διαπιστώσουν πριν τον τελικό έλεγχο (Μάιο ή Ιούνιο) αν βαίνουν καλώς οι ιδιωτικοποιήσεις (ΕΛ.ΠΕ., πώληση 30% του «Ελ. Βενιζέλος», ΟΑΚΑ, Εγνατία), ο Προϋπολογισμός, τα ληξιπρόθεσμα και τα σχέδια για τις τράπεζες.

Ολα έτοιμα για 10ετές ομόλογο

Μέχρι να φανεί, όμως, ποιο είναι πραγματικά το συνολικό κόστος για αναδρομικά συντάξεων, δώρα κ.λπ., κυβέρνηση και αγορές νιώθουν happy και βλέπουν «καθαρό διάδρομο» για νέο ομόλογο - ή και εκλογές. Από 5 έως 11 Μαρτίου είναι όλα έτοιμα για μια περιορισμένη έκδοση (έως 2-2,5 δισ. ευρώ) με 10ετές ομόλογο και επιτόκιο περίπου 3,7%.

ΣΧΟΛΙΑ (51)

i

Καλύτερα να τους πείτε πόσο αλήτες είστε!!! Κι εσείς και οι προηγούμενοι!!!!!!

p

Καλά τα λέτε για τα αναδρομικά άθλιοι..... Για το ποιος έκοψε τις συντάξεις 24 φορές από το 12 ως το 15 γιατί δε μιλάτε?? αν ο Τσίπρας είναι ψεύτης...αυτοί που τις έκοψςν τι είναι? οι αριστεροί δεν ξέρω τι είναι γιατί δεν ημουν ούτε θα γίνω ποτέ...αλλα μεγαλύτερα λαμόγια από τους δεξιούς και πιο ηλίθιοι κοπρίτες από όσους τους ψηφίζουν δεν υπάρχουν σε όλη τη γη. ούστ

Ηρέμησε λίγο φίλε και άκου να μαθαίνεις....

Ότι το 2012 ήταν κυβέρνηση ΝΔ το ξέρουμε. Πολιτικά το ξέρεις ότι οι περικοπές ήταν άδικες, όπως ξέρεις όμως και ότι "πολιτικά" ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε αποκατάσταση συντάξεων και έτσι έγινε Κυβέρνηση, σωστά; "Πολιτικά" το 2015 (1η Φορά Αριστερά) ο Βαρουφάκης έλεγε ότι χάρηκε με την απόφαση του ΣτΕ "γιατί τα λέγαμε και δικαιωθήκαμε". ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ!!! Ποιος "έκλεψε" λοιπόν τους συνταξιούχους; Αν τους έκλεψε η ΝΔ, τους έκλεψε από το 2012-2014. ΑΝ είναι έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ που κράτησε από το 2015 μέχρι σήμερα τις μειώσεις τι έκανε; ΝΔ 2,5 χρόνια "νόμιμες" οι περικοπές που ΔΕΝ σου είπε ότι θα στα γυρίσει, ΣΥΡΙΖΑ 3,5 χρόνια (ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ) οι περικοπές που ΣΟΥ ΕΙΠΕ ότι θα στα γυρίσει. Και ας ΜΗΝ ΣΤΑ ΓΥΡΙΣΕΙ, το καταλαβαίνω πως "φταίνε οι άλλοι"... Αλλά γιατί τις συνεχίζει ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΑΛΟΥ,ε; ΜΟΥ ΛΕΣ; Κράτα λοιπόν το μίσος σου μέσα σου, μη δηλητηριάζεις και την χώρα που ζουνε τα παιδιά σου, την ένδοξη ΈΛΛΑΔΑ μας που γέννησε τον ΟΡΘΟ ΛΟΓΟ και όχι τον φασισμό

Άγγελος

Σύμφωνα με την καταγραφή των ίδιων των συνταξιούχων, παρατηρεί κανείς ότι οι πιο ταξικές μειώσεις έγιναν τελικά από την κυβέρνηση που εμφατικά επαναλαμβάνει ότι μάχεται υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων. Οι αριθμοί δείχνουν πως όταν το 2011 κόβονταν οι συντάξεις των 3.000 ευρώ των 45άρηδων, το 2016-2018 μειωνόταν/καταργήθηκε το ΕΚΑΣ των χαμολοσυνταξιούχων των 400 ευρώ. Και ακόμα πως όταν το 2014 η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος μείωνε τις επικουρικές κατά 5,2%, ο επαναϋπολογισμός τους το καλοκαίρι του 2016 τις μείωσε «άνω του 40% είναι η αλήθεια» όπως είχε παραδεχθεί ο Κατρούγκαλος. Μπορεί αυτές οι τελευταίες μειώσεις να είχαν αποφευχθεί; Πιθανόν. Εάν στις πρώτες μειώσεις στις συντάξεις των 4.000 και 5.000 ευρώ των 45άρηδων πρώην εργαζομένων στις ΔΕΚΟ ή υπαλλήλων της Βουλής δεν έβγαιναν στα κάγκελα τότε οι αγανακτισμένοι συνδικαλιστές, βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης και σημερινοί της κυβέρνησης, αλλά και οι δημοσιογράφοι με πηχυαίους τίτλους όπως: «οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ στο απόσπασμα». Κι ακόμα, μπορεί όλα αυτά που ακολούθησαν να μην είχαν γίνει εάν από το 2010 δεν φωνάζαμε «ξεπουλάτε τα ασημικά» σε κάθε κυβέρνηση που προσπαθούσε να κάνει επενδύσεις ή αν δεν δένονταν με αλυσίδες στα κάγκελα οι δήμαρχοι του Ελληνικού εμποδίζοντας επενδύσεις που φέρνουν θέσεις εργασίας, και εισφορές στα ταμεία, ώστε να μην χρειάζεται σήμερα να κόβονται ξανά oι συντάξεις. Μειώσεις από Συριζανελ. 1.μείωση των συντάξεων έγινε με την περίφημη εγκύκλιο του Χαϊκάλη.2.Αύγουστο του 2015 μειώθηκαν τα ποσά των πρόωρων συντάξεων κατά 10%.3.μειώθηκε/καταργήθηκε το ΕΚΑΣ σε σχεδόν 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους.4.μειώσεις έως και 45% στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων. 5.όλοι οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες κατά 30%.6. μειώθηκαν αλλά και επιβλήθηκαν αυστηρότερα κριτήρια στις συντάξεις χηρείας. 7.επιβλήθηκε περικοπή κατά 60% στις συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται. 8.Περικοπές από 15%-20% στα εφάπαξ. 9.μείωση των νέων αναπηρικών συντάξεων. 10.αύξηση της εισφοράς υγείας σε όλες τις κύριες συντάξεις από το 4% σε 6%, κάτι που οδήγησε σε αντίστοιχη έμμεση μείωση στις καθαρές αποδοχές 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων από κύριες συντάξεις. 11.νέα εισφορά υπέρ υγείας 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις. 12. μειώθηκαν οι επικουρικές μέχρι και 40%. 13. Αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα από 0% και 10% σε 25%. 14. Μείωση του αφορολόγητου από 12000 στα 8600 και του χρόνου στα 5800. 16. Αυξηση των ορίων ηλικίας στα 67.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΨΕΥΤΕΣ. ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ........................

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΝΟΕΙΣ

ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 145

Αλήτες

αριστεροί

Μόνο ἂν φύγουν ἀπὸ «τὸ κάδρο» οἱ ὑπαίτιοι

καὶ κυβερνήσουν ἄνθρωποι ποὺ θὰ φιλοτιμήσουν τὸν λαὸ διὰ τοῦ παραδείγματός τους, θὰ σωθεῖ ἡ πατρίδα

Ο Τσιπράκος που είναι και ψευτράκος...

...αντί να δώσει τα αναδρομικά μοίραζε ψεύτικα πλεονάσματα σε αλλοδαπούς και συριζολαμόγια που τρώνε με χρυσά κουτάλια. Μην ξεχάστε να τον ξαναψηφίσετε για να ολοκληρώσει το έργο του.

Θα μας τρελάνετε

Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, οι θεσμοί δεν ξέρουν τι συμβαίνει και απλά δέχονται ότι τους λέει η κυβέρνηση; Πλάκα έχετε.

Βουνό το δίκιο σου!!!

Δίκιο έχεις! Είναι δυνατό οι θεσμοί να μην έχουν καταλάβει με πόσο αναξιόπιστους συνομιλητές έχουν να κάνουν??

Λογιστής

Τούς τεράστιους μισθούς και συντάξεις που έπαιρναν οι βρυκόλακες της μασας και τής οκνηρίας (ΔΥ) , τους έπαιρναν διότι έχτιζαν τους διευθυντές μέσα στα γραφεία τους και εκβιαζαν τους πάντες παντοιοτρόπως !!!! Αυτά να μην τα ξεχνάει το Συμβούλιο της επικρατείας !!!

Ok

Και οι υπόλοιποι λογιστακο που τα δούλεψαν και με το παραπάνω τι φταίνε; Τα αναδρομικά δεν είναι θέμα μπορούν να τα μοιράσουν σε δόσεις και να δίνουν κάθε μήνα για ένα καρο χρόνια όποτε το πρόβλημα λύνεται με μικρότερο κόστος βραχυπρόθεσμα. Το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θέλει τα λεφτά αυτά να τα μοιράσει στους δικούς του και να προσλάβει τα συντροφιά πριν πέσει.

123

Τσίπρα, κάνε το χουνέρι στο Κυριάκο. Δώσε όλα τα αναδρομικά από το 2010 σε δόσεις με πρώτη δόση τον Οκτώβρη, με νόμο. Άλλωστε τα αναδρομικά αυτά αφορούν περικοπές του 2ου μνημονίου Σαμαρά-Βανιζέλου. Σωστό και δίκαιο είναι να τις εξοφλήσουν αυτοί. Και μη τρέξετε φίλοι μου να με χαρακτηρίσετε συριζοτρολ γιατί ποτέ δε ψήφισα κι ούτε θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Απλά είμαι θυμωμένος και με τους προηγούμενους γιατί έκαναν τις περικοπές με άδικο τρόπο, οριζόντια χωρίς να λάβουν υπόψη χρόνια υπηρεσίας και εισφορές.

Μη αναγνώριση του χρέους

Σημαίνει ότι διεθνοποιούμε το πρόβλημα της Ελλάδας, ως πρόβλημα καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάλυσης του πολιτεύματος ενός τυπικά ανεξάρτητου κράτους από τους δανειστές του, όπως άλλωστε έχει προτείνει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ήδη από τον Απρίλη του 2014. ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Μη αναγνώριση των ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

Και οι συντάξεις ΧΡΕΟΣ είναι, αλλά αυτό κουρεύεται, το άλλο ΟΧΙ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

atm_trapezes

Τράπεζες - Χρεώσεις: Τι αλλάζει - Διαβάστε όλες τις νέες χρεώσεις που θα τεθούν σε ισχύ από τα τέλη του Οκτώβρη -  Πόσο θα κοστίζει η αλλαγή… PIN; - Επανέρχεται η συνδρομή για τις πιστωτικές κάρτες

26
imf-151019-arthro

Το Ταμείο προβλέπει χαμηλές πτήσεις στον πληθωρισμό, στο 0,6% φέτος, μείωση ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και περαιτέρω μείωση της ανεργίας - Στο 2,2% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2020

2