Βενιζέλος: Δεμένοι χειροπόδαρα με υβριδική γραμμή για να μη ψηφίσει δύο φορές η Γερμανική Βουλή για την Ελλάδα

Βενιζέλος: Δεμένοι χειροπόδαρα με υβριδική γραμμή για να μη ψηφίσει δύο φορές η Γερμανική Βουλή για την Ελλάδα

Τι συζητήθηκε στη διάρκεια κλειστής συζήτησης του Κύκλου Ιδεών σχετικά με τις πολιτικές επιπτώσεις της απόφασης του Eurogroup της 21ης Ιουνίου - Μίλησαν οι οικονομολόγοι Γιώργος Προκοπάκης και Γιώργος Στρατόπουλος 

evangelos-venizelos
"Πήραμε ένα υβρίδιο προληπτικής γραμμής, διετούς διάρκειας διευκολύνοντας τους Γερμανούς οι οποίοι σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να απευθυνθούν δύο φορές στο κοινοβούλιό τους" δήλωσε την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε κλειστή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών με αφορμή την απόφαση του Eurogroup της 21 Ιουνίου.

"Η υβριδική γραμμή έχει διετή διάρκεια (όσο δηλαδή εκτιμάται ότι θα κρατήσει το μαξιλάρι), υπάρχουν όροι και εποπτεία αλλά δεν υπάρχει το waiver το οποίο θα εξασφάλιζε η κανονική προληπτική γραμμή" εξήγησε ο κ. Βενιζέλος.

Πιο απλά, η δόση των 15 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup ισοδυναμεί με μια “καμουφλαρισμένη” πιστοληπτική γραμμή εφόσον το συνολικό μαξιλάρι των 24,1 δισ. ευρώ καλύπτει μια περίοδο 22 μηνών, δηλαδή αντιστοιχεί σε δύο αποφάσεις για ετήσια προληπτική γραμμή, ενώ κατά τον κ. Βενιζέλο "συνοδεύεται από εποπτεία που είναι χειρότερη από προληπτική γραμμή".

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι κατόπιν τούτων "η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μικρά περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του Eurogroup".

"Οι αποφάσεις δημιουργούν ένα δεδομένο πλαίσιο για τα επόμενα 14 ως 44 χρόνια, όχι για την επόμενη κυβέρνηση αλλά για τις πολλές επόμενες κυβερνήσεις" ανέφερε, σχολιάζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης η Ελλάδα να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 ως το 2060.

Για την ουσία της ελάφρυνσης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup οδηγούν σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας από από 9,5 έως 20,9 δις ευρώ (ανάλογα με τις παραδοχές επιτοκίων) όταν η ελάφρυνση μέσω του PSI του 2012 ήταν 90 δις ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

"Κανείς ποτέ δε σεβάστηκε αυτό που βρήκε, το συκοφάντησε και το λοιδόρησε" σχολίασε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο PSI το οποίο αποτελεί τη βάση και της τελευταίας απόφασης καθώς μετέφερε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Ελλάδας από τις αγορές στον επίσημο τομέα, δηλαδή στα χέρια των Ευρωπαίων.



Το κόστος από τις εγγυήσεις του Υπερταμείου



Μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι ένας από τους λόγους που εξηγούν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα "είναι οι εγγυήσεις του Υπερταμείου στον ESM καθώς έχουν προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων ομολογιούχων ενώ και οι ρήτρες συλλογικής δράσης CAC’s δίνουν προτεραιότητα στην εξόφληση των δανείων του επισήμου τομέα, τα οποία αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού χρέους. Αυτοί οι παράγοντες εμποδίζουν την ανάπτυξη σχέσης με τις αγορές".


Τα συμπεράσματα διατυπώθηκαν την Πέμπτη στη διάρκεια κλειστής συζήτησης του Κύκλου Ιδεών σχετικά με τις πολιτικές επιπτώσεις της απόφασης του Eurogroup της 21ης Ιουνίου στην οποία συμμετείχαν οι οικονομολόγοι Γιώργος Προκοπάκης και Γιώργος Στρατόπουλος.



Προκοπάκης: Κοινή διαχείριση με τον ESM για το μαξιλάρι



Κλείσιμο
Ο πρώην καθηγητής του Columbia University και σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Γιώργος Προκοπάκης εξήγησε ότι στο δημοσιονομικό μαξιλάρι θα μπουν 9,5 δις ευρώ (από τα 15 δις ευρώ της δόσης) και μαζί με το ήδη υπάρχον ποσό από τις δύο εκδόσεις ομολόγων οδηγούν σε ένα σύνολο 15,7 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα παραμείνουν σε ειδικό λογαριασμό υπό την κοινή διαχείριση της κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).


"Φτάνουν για να πληρώσουν τα χρεολύσια μέχρι και το 2021 ενώ τα υπόλοιπα 8,4 δις ευρώ προέρχονται από τα repos του Δημοσίου" ανέφερε ο κ. Προκοπάκης ο οποίος έχει αναφερθεί εκτενώς στην πρακτική της κυβέρνησης να "σκουπίζει" υποχρεωτικά τα διαθέσιμα της γενικής κυβέρνησης σε μία περίοδο κατά την οποία οι οντότητες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως τα νοσοκομεία, στερούνται βασικών υλικών.


Ο κ. Προκοπάκης επεσήμανε επίσης ότι ακόμη και μετά την τελευταία αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor´s κατά μια βαθμίδα χρειάζονται ακόμη τέσσερις αναβαθμίσεις για να ανέλθει η Ελλάδα στο επίπεδο του investment grade, δηλαδή για να βγούν τα ελληνικά ομόλογα από την κατηγορία junk στην οποία βρίσκονται. Με δεδομένους τους κινδύνους που κρύβει η εκτενής χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας για την εικόνα της χώρας έναντι των αγορών ο ίδιος έθεσε ως χρονικό όριο το καλοκαίρι του 2019 καθώς μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ότι μπορεί να δανειστεί με βιώσιμα επιτόκια. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται, όπως εξήγησε, από την πορεία των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.



Στρατόπουλος: Μεσοσταθμικά μόνο τρία χρόνια επιμήκυνση



Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Γιώργος Στρατόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα έλαβε 10 χρόνια επιμήκυνση σε μέρος των δανείων του EFSF, περίπου στο 70% του συνόλου (96,6 δισ. ευρώ).



Αυτά τα 96,6 δισ. ευρώ «αντιστοιχούν στο 30% του συνολικού χρέους της χώρας. Αρα, δεκαετής επιμήκυνση στο 30% του χρέους ισοδυναμεί με μεσοσταθμική επιμήκυνση τριών ετών στο σύνολο του χρέους. Αυτή η μέση τριετής επιμήκυνση μετά βίας “ρεφάρει” τη χαμένη τριετία 2015-2017 κατά την οποία, ενώ το ΑΕΠ παρέμεινε καθηλωμένο στα επίπεδα του 2014, όλες οι λήξεις του χρέους ήρθαν τρία χρόνια εγγύτερα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης