«Σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη» προβλέπει ο ΣΕΒ για την οικονομία

parthenonas-gray_main01

«Θα σέρνεται στα πατώματα» για χρόνια η Ελλάδα - Πλήγμα οι επικείμενες μειώσεις κατά 14% στις συντάξεις

Την αναιμική και χωρίς κατεύθυνση ανάκαμψη, μετά από δέκα χρόνια πτώσης και μειώσεων, διαπιστώνει ο ΣΕΒ, στο μηνιαίο δελτίο του για την ελληνική Οικονομία.

Όπως τονίζεται εκεί, λόγω της αναμενόμενης περικοπής των συντάξεων μεσοσταθμικά κατά -14%, η οικονομία θα είναι δύσκολο να πετύχει την αναπτυξιακή πρόβλεψη του 2019 (+2,3%), χωρίς επιτάχυνση της επενδυτικής και εξαγωγικής δραστηριότητας, σε μια ευρωπαϊκή οικονομία όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης επίσης θα επιβραδύνονται (+2,0% το 2019 από +2,3% το 2018).

Συγκυριακά, η έναρξη της τουριστικής περιόδου και η τόνωση της αγοράς λόγω του πρώιμου Πάσχα, συνέβαλαν στην ενίσχυση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο του 2018, το οποίο επανήλθε κοντά στο υψηλό επίπεδο του περασμένου Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι εκκρεμότητες αναφορικά με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης, σε συνδυασμό με τις ασαφείς συνθήκες άσκησης οικονομικής πολιτικής μετά τη λήξη του προγράμματος, δημιουργούν πιέσεις στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Επιπλέον, με βάση τις Εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας για το 2018-2019 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, από 2,5% και τις δύο χρονιές, σε 1,9% και 2,3% για το 2018 και το 2019 αντίστοιχα.

Η υποβάθμιση αυτή των αναπτυξιακών προοπτικών, που κατέστη αναγκαία μετά την ασθενή επίδοση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2017 (+0,1% έναντι πρόβλεψης +0,9%), ενσωματώνει ενδεχομένως και την αυξημένη αβεβαιότητα ως προς την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας το καλοκαίρι του 2018, σε συνδυασμό με την εμφάνιση πιέσεων λόγω του πολιτικού κύκλου.

Κατά τα λοιπά πάντως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η οικονομία παρουσιάζει γενικά θετική εικόνα, με τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές να κινούνται ανοδικά, τις λιανικές πωλήσεις να ανακάμπτουν μετά την αποδυνάμωσή τους το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και την ανεργία να υποχωρεί. Επιπρόσθετα, οι ενδείξεις για την πορεία του τουρισμού προεξοφλούν, εκτός απρόοπτων γεγονότων, νέο ρεκόρ αφίξεων το τουριστών 2018, ενώ, τέλος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών σταθεροποιούνται.

Ειδικότερα:
- Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 103,6 μονάδες, από 99,8 τον προηγούμενο μήνα και 95,2 τον Απρίλιο του 2017, σημειώνοντας την 2η καλύτερη επίδοση από τον Αύγουστο του 2014.

- Ανάλογη περίπου εικόνα παρουσιάζει και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τον σχετικό δείκτη να κινείται ανοδικά τον Απρίλιο του 2018 και να διαμορφώνεται στις -48,8 μονάδες, από -52,8 τον προηγούμενο μήνα και -72,2 τον Απρίλιο του 2017, καλύπτοντας πλέον σημαντικό μέρος της μεγάλης πτώσης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015 (-30,6 μονάδες) και ανακόπηκε ουσιαστικά τον Μάρτιο του 2017 (-74,4 μονάδες).

- Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (PMI), παρά τη μικρή κάμψη τον Απρίλιο του 2018 (στις 52,9 μονάδες, από 55,0 τον προηγούμενο μήνα και 48,2 τον Απρίλιο του 2017), παρέμεινε σε επίπεδο αρκετά υψηλότερο από το όριο των 50 μονάδων (όριο μηδενικής ανάπτυξης). Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών μετριάστηκε, αλλά ταυτόχρονα διατηρήθηκε η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της δραστηριότητάς τους το επόμενο διάστημα, την ώρα που η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται.

- Παρά την οριακή κάμψη τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2018 (-0,1% και -0,8% αντίστοιχα), η παραγωγή στη μεταποίηση πλην πετρελαιοειδών έχει ενισχυθεί σημαντικά από τις αρχές του 2017, ενώ το 1ο τρίμηνο του 2018 εμφανίζει άνοδο +1,6%, επιπλέον αύξησης +5,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

- Ανοδικά, επίσης, συνέχισαν να κινούνται οι πωλήσεις της μεταποίησης πλην πετρελαιοειδών τον Φεβρουάριο του 2018 (+1,1% και +6,1% το διάστημα Ιαν – Φεβ 2018), με τον ρυθμό αύξησης ωστόσο να αποδυναμώνεται, ακολουθώντας την κάμψη της παραγωγής και των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, έπειτα από σημαντική ενίσχυση το τελευταίο τρίμηνο του 2017 και τους δύο πρώτους μήνες του 2018. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πτώσης του κύκλου εργασιών στην εσωτερική αγορά (-1,5%), ενώ στην εξωτερική αγορά ο κύκλος εργασιών συνέχισε να αυξάνεται (+5%).

- Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία σημείωσαν άνοδο +7,2% (+6,3% σε σταθερές τιμές) τον Μάρτιο του 2018, επιπλέον αύξησης +13,6% (+7,6% σε σταθερές τιμές) τον Μάρτιο του 2017, κινούμενες σε θετικό έδαφος για 11ο συνεχόμενο μήνα. Κατά το διάστημα Ιαν – Μαρ 2018 εμφανίζουν αύξηση +13,8% (+12,7% σε σταθερές τιμές), κυρίως λόγω των ενισχυμένων εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων (+13,5%), ιδίως βιομηχανικών ειδών κατά πρώτη ύλη (+16,6%) και μηχανημάτων (+16,3%).

- Επιπρόσθετα, οι εισπράξεις από τουρισμό και μεταφορές αυξήθηκαν κατά +4,2% και +11,2% αντίστοιχα κατά το διάστημα Ιαν – Φεβ 2018, ενώ η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου ενισχύεται από τις αρχές του 2017 (+0,7% τον Φεβρουάριο του 2018), καταδεικνύοντας σταθεροποίηση των συνθηκών στη ναυτιλία.

- Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων παρουσίασε μικτή εικόνα τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς οι σημαντικές αυξήσεις στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (+2,4%), τα φαρμακεία και καταστήματα καλλυντικών (+4,6%), τα καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης (+2%) και επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (+7,7%), αντισταθμίστηκαν από μειώσεις στα εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων (αρτοπωλεία, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία κλπ, -11,1%), τα πολυκαταστήματα (-4,3%) και τα βιβλιοπωλεία – καταστήματα ειδών τεχνολογίας (-6,1%).

Πάντως, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018 ο εποχικά διορθωμένος δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων ενισχύθηκε κατά +1%, ακολουθώντας την ανοδική πορεία των επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο, ενώ συνολικά, κατά το διάστημα Ιαν – Φεβ 2018, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων πλην καυσίμων εμφανίζει αύξηση +0,4%, επιπλέον αύξησης +4,3% το αντίστοιχο διάστημα το 2017.

- Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 20,8% τον Φεβρουάριο του 2018, έναντι 22,6% τον Φεβρουάριο του 2017, ωστόσο ήταν οριακά αυξημένο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018 (20,7%). Σημειώνεται ότι ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας παρουσιάζει κόπωση από τον Σεπτέμβριο του 2017, ακολουθώντας εν μέρει την εποχικότητα των προηγούμενων ετών, ενώ η έναρξη της τουριστικής περιόδου αναμένεται να τονώσει την απασχόληση τους επόμενους μήνες. Ήδη, τον Απρίλιο 2018 ο ρυθμός αύξησης των καθαρών προσλήψεων ενισχύθηκε σημαντικά (+100,2 χιλ. θέσεις), οδηγώντας το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά το διάστημα Ιαν – Απρ 2018 (+155,8 χιλ. θέσεις) στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001.

- Τέλος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών σημείωσαν άνοδο κατά +€992 εκατ. τον Μάρτιο του 2018 (μηνιαία καθαρή ροή), επιπλέον αύξησης +€505 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ από τον Ιούλιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, η σωρευτική μεταβολή τους είναι θετική κατά +€4,6 δισ.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν τη σταδιακή δημιουργία ενός θετικού κλίματος στην οικονομία, που αναμένεται να ενισχυθεί εφόσον ξεπεραστεί η αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση της 4ης (και τελευταίας) αξιολόγησης και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, σταδιακές βελτιώσεις θα είναι δύσκολο να δημιουργήσουν συνθήκες υψηλών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης.

Στη σημερινή συγκυρία, η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων προβάλλει ως η μόνη διέξοδος για την αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων, τονίζεται στην έκθεση και, στη βάση αυτή "είναι απολύτως αναγκαίο η κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση να δώσουν προτεραιότητα στη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης των επενδύσεων. Μία σειρά από μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο συνέδριο του ΣΕΒ «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις» στις 23 και 24 Απριλίου 2018 και αναλύονται στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ της 26/04/2018".


Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (25)

Vana

Ψηφίσαμε κομμουνιστές για να σώσουν χώρα με ελεύθερη οικονομία, σε ποιόν φούρνο το βρήκαμε αυτό γραμμένο. Οι κομμουνιστές τη μόνη δυνατότητα που έχουν είναι να δημιουργήσουν καθεστώτα Χότζα και Τσαουσέσκου. Δεν το έχουν με την ελεύθερη οικονομία, είδατε τι έκανε το δίδυμο Τσίπρα - Βαρουφάκη, μας φόρτωσαν σε έξι μήνες ένα μνημόνιο και κλείσιμο των τραπεζών.

Αλέξανδρος

Προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η κρατική και κοινωνική ανοχή σε απλήρωτες οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ των επιχειρηματιών και επαγγελματιών, για ασφαλιστικές εισφορές, τραπεζικά δάνεια, άκοπες αποδείξεις, φόρους, πρόστιμα, λογαριασμούς, τέλη, αδήλωτες εισπράξεις, μαύρες καταθέσεις, αντικανονικό πλουτισμό, αποδοχές εργαζομένων, αντί για απαίτηση της χώρας προς εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων των οφειλετών της πραγματικής οικονομίας της αγοράς μέσω των περιουσιών των υπόχρεων.

Ρουφίκονας

Συντρόφισσες κερδάμε!

Petros

Aν παει η φορολογια απο το 29% στο 9% η το πολυ στο 12% θα υπαρχει αναπτυξη και αυξηση των μισθων στρον ιδιωτικο τομεα.

Λούλης

Η αύξηση των μισθών συνεπάγεται και με αντίστοιχη αύξηση τιμών σε όλα τα αγαθά! Για θυμήσου λίγο τις εποχές του 2007.

ξέχνα το

και τόσο να πάει ο ιδιωτικός τομέας δεν θα αυξήσει μισθός. Είναι και αυτοί υπαίτιοι της κατάστασης γιατί βρήκαν αφορμή να καταπατήσουν τα πάντα ειδικά επί Συριζα. Αν οι ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες ήταν της προκοπής και δεν προσλάμβαναν με βάση τα κονέ τότε ο κόσμος δεν είχε λόγο να σηκωθεί να φύγει.

nikolios

Αυτα που λεει τωρα ο ΣΕΒ τα λεμε απο το 2010 οσοι ειμαστε κατα των μνημονιων και του ευρω. Η χωρα κανει αυτο που ηθελε ο ΣΕΒ, να μεινουμε δηλαδη πανω απ'ολα στο ευρω.

Planet

Με τέτοιο κράτος διαφθοράς αναποτελεσματικότητας και προνομίων θες και έξοδο .

ioannis

Έξω από το ευρώ έχεις 50% περαιτέρω υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου τουλάχιστον σε μια εισαγωγική οικονομία. Άντε κι εσύ είσαι βολεμένος κρατικοδίαιτος και δε σε νοιάζει, οι υπόλοιποι;

Η σταθεροτητα του ταφου

Απο που να ρθει η αναπτυξη? Απο τις επενδυσεις των λιαζομενων προσφυγων-επενδυτων, η απο την Ελληνικη Υπηρεσια Διαστηματος της Νικολεττας? Αραξτε στον πατο του πηγαδιου και προσευχηθειτε μην περασει απο κοντα κανεις και του 'ρθει να κατουρησει στο πηγαδι

Τώρα διάβασα η tesla....

Φτιάχνει το εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Τουρκία, σιγά μην ερχόταν εδω! Να πληρώνει 50% φόρο; η Ελλάδα τελείωσε και οι κοκορομυαλοι ψαχουν την ανάπτυξη με το κυαλι!

Σιγα

μην ερχοταν η Tesla στην Ελλαδα. Ολοι οι καταρτισμενοι νεοι εφυγαν στο εξωτερικο. Απομειναν οι γεροι, οι Καρανικες και οι βολευτες μας. Κι αυτοι οχι αυτοκινητα, αλλα ουτε πιτογυρο δεν ειναι ικανοι να φτιαξουν

tsipra aliti

Katharma! tros esy kai o karanikas kai emeis eimaste anergoi h me 300 eyro mistho 12oro! kathiki tha er3ei kai i seira soy. Kai o allos o mitsotakis den perimenoume oti 3a mas ta kanei ola kala ki oraia alla ayta pou leei toylaxiston tha ta kanei. to xartziliki pou mas dineis ta xristoygena val'to ston **** soy. Theloume doyleies!

Νεοδημοκράτης με ΚΚΕ τσέπες

Το κράτος θα κάμει τις δουλειές; Οι πελάτες του Κυριάκου θα κάμουν καμιά δουλειά ή θέλουν επιδότηση χαχα

teo

ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΠΕΙΝΑΕΙ......ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.....ΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΤΙΓΚΑ Η ΧΩΡΑ....ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΚΡΑΤΟΣ...... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

πετρος

την αναπτυξη την εχει αναλαβει ειδικο κλιμακιο της κυβερνησης που καταρτιζει το κυβερνητικο σχεδιο αναπτυξης για τα επομενα χρονια. αποτελείτε απο ειδικους τεχνοκράτες του χώρου: συνεργειατζιδες, βουλκανιζατεραδες, υδραυλικους, ηλεκτρολογους, ψυκτικους ενω προεδρευων ειναι ενα κορακι, φυσικα!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης