Μοσκοβισί: Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κανονική χώρα

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κανονική χώρα

Όχι σε οτιδήποτε μοιάζει με «αναγκαστικό πρόγραμμα» για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, είπε ο Ευρωπαίος Οικονομικός Επίτροπος

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κανονική χώρα
Αρνητικός στην εφαρμογή οποιασδήποτε μορφής προγράμματος που θα μοιάζει με «αναγκαστικό» για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Οικονομικός Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί
, μιλώντας στο δίκτυο Euractiv.

Ο Οικονομικός Επίτροπος αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μετά τη λήξη του τρέχοντος
προγράμματος στήριξης (μνημόνιο)
Κλείσιμο
, λέγοντας πως σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία «κανονική χώρα».

«Όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν πρέπει να βρεθεί σε τίποτα που να μοιάζει με αναγκαστικό πρόγραμμα και η παρακολούθηση μετά τη διάσωση, θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως μία κανονική χώρα», δήλωσε χαρκτηριστικά ο Πιέρ Μοσκοβισί, δίνοντας το στίγμα των σκέψεών του για την επόμενη μέρα στην Αθήνα, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο Οικονομικός Επίτροπος είχε αναφερθεί και το προηγούμενο διάστημα στο σκεπτικό του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν μία χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα, βρίσκεται σε πρόγραμμα. Όταν δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, δεν βρίσκεται. Ή βρίσκεται, ή δεν βρίσκεται. Δεν ξέρω να υπάρχει κάτι άλλο».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει προληπτική γραμμή για την Ελλάδα, ο Γάλλος Επίτροπος απάντησε κατηγορηματικά. «Όχι» και πρόσθεσε: «Τίποτα σε σχέση με την Ελλάδα δεν μπορεί να μοιάζει ξανά με υποχρεωτικό πρόγραμμα». Σημείωσε, ωστόσο, ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν θα πρέπει να σταματήσει, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ο Π. Μοσκοβισί εξήγησε ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει κανονικό μέλος της ευρωζώνης. Αυτό είπε σημαίνει τρία πράγματα: Πρώτον, ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε μια στρατηγική για την ανάπτυξη που θα σχεδιαστεί από την ίδια την Ελλάδα.

Δεύτερον, ότι θα υπάρξει μια «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με φιλόδοξα μέτρα, στα οποία όμως δεν θα περιλαμβάνεται «κούρεμα». Τρίτον, ότι θα υπάρξει η «κατάλληλη» μεταμνημονιακή εποπτεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για πρόγραμμα. Πάνω σε αυτούς τους «τρεις πυλώνες» θα εργαστούν το Euroworking Group, το Eurogroup και οι ελληνικές αρχές, είπε ο Π. Μοσκοβισί, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα γίνει «success story».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης