Σοκ στους οικονομικούς αναλυτές από τις συλλήψεις στη Σαουδική Αραβία

Σοκ στους οικονομικούς αναλυτές από τις συλλήψεις στη Σαουδική Αραβία

«Διώξεις σε τέτοια κλίμακα ή για τέτοιου είδους ζητήματα δεν έχουν ξαναγίνει» -  Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης στην αγορά του Ριάντ, έκλεισε με απώλειες 0,3% Αν και νωρίτερα έφθασε να χάνει ως και 2,2%

Σοκ στους οικονομικούς αναλυτές από τις συλλήψεις στη Σαουδική Αραβία
Η χωρίς προηγούμενo απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να συλληφθούν πρίγκιπες και δισεκατομμυριούχοι σόκαρε τους αναλυτές, ωστόσο αποτελεί μία ένδειξη ότι το Βασίλειο είναι σοβαρό για τις αλλαγές που έχει εξαγγείλει στον τρόπο λειτουργίας του.

Μία νέα επιτροπή κατά της διαφθοράς, με επικεφαλής τον διάδοχο πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διέταξε την αστυνομία να συλλάβει 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργούς και δεκάδες πρώην υπουργούς, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο Al Arabiya. Η απόφαση ήλθε μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Βασιλείου για μία σειρά από πρότζεκτς, συμπεριλαμβανομένης μίας νέας πόλης κόστους 500 δισ δολ., ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τα έσοδα του πετρελαίου εδώ και δεκαετίες.

Σήμερα ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης στην αγορά του Ριάντ, Tadawul All Share, έκλεισε με απώλειες 0,3% αν και νωρίτερα έφθασε να χάνει ως και 2,2%.

«Διώξεις σε τέτοια κλίμακα ή για τέτοιου είδους ζητήματα δεν έχουν ξαναγίνει», σχολιάζει ο Μοχάμεντ Αλί Γιασίν, διευθύνων σύμβουλος της NBAD Securities, με έδρα το Αμπού Ντάμπι. «Φαίνεται πως πλέον όλοι είναι υπόλογοι, κανείς δεν έχει αμνηστία. Όλοι τώρα θα ανησυχούν. Κάποιοι απ' τους συλληφθέντες ήταν στα πράγματα της χώρας για πάνω από 30 χρόνια. Αυτό επηρεάζει την εταιρεία συμμετοχών Kingdom Holding, την αεροπορική Saudi Airlines και το υπ. Οικονομικών της χώρας», προσθέτει.

Η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου ανάγκασε τη Σ. Αραβία να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα της οικονομίας της ύψους 650 δισ δολ. Μέρος του σχεδίου της να προετοιμαστεί για την επόμενη μέρα είναι η πώληση μετοχών στον πετρελαϊκό κολοσσό Aramco μέσα στο 2018 και να μετατρέψει τη χρηματιστηριακή της αγορά σε πύλη εισόδου ξένων Κεφαλαίων στη Σ. Αραβία.
Κλείσιμο

«Θα υπάρξουν στην αρχή φήμες καθώς ο κόσμος ανησυχεί για το τι συνέβη, και αυτό θα αποτιμηθεί», λέει ο Mazen Al-Sudairi, επικεφαλής ανάλυσης της Al Rajhi Capital στο Ριάντ. «Ωστόσο αν το δει κανείς μακροπρόθεσμα τότε θα το αντιμετωπίσει ως θετικό μέτρο που είναι καλό για τη χώρα και την αγορά».

Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν είναι ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, ένας εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο και βασικός μέτοχος των Citigroup Inc. και Twitter, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Σ. Αραβίας που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Η μετοχή της εταιρείας του πρίγκιπα Alwaleed, Kingdom Holding, υποχώρησε ως 9,9%, το μεγαλύτερο ποσοστό απ' το Μάρτιο του 2013.

«Εάν θέλεις να δημιουργήσεις μία νέα κατεύθυνση, ένα νέο περιβάλλον τότε πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που γίνονται οι δουλειές», λέει ο Yasin. Οι Σαουδάραβες «στέλνουν ένα πολύ ισχυρό σήμα στον κόσμο ότι είναι σοβαροί», προσθέτει.

Πηγή: Newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης