Reuters: Η ΕΚΤ συμφώνησε σε μείωση του προγράμματος QE

Reuters: Η ΕΚΤ συμφώνησε σε μείωση του προγράμματος QE

Οι δυνατότητες που συζητήθηκαν συμπεριλαμβάνουν τη μείωση του ύψους της αγοράς assets στα 40 δισ. ευρώ τον μήνα ή στα 20 δισ. ευρώ, με options επέκτασης συνπεριλαμβανομένων 6-9 μηνών, 

Reuters: Η ΕΚΤ συμφώνησε σε μείωση του προγράμματος QE
Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ότι το επόμενο βήμα τους θα είναι η μείωση των αγορών ομολόγων, ενώ συζήτησαν τέσσερις προοπτικές, αναφέρουν υπό το καθεστώς ανωνυμίας δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Οι δυνατότητες που συζητήθηκαν συμπεριλαμβάνουν τη μείωση του ύψους της αγοράς assets στα 40 δισ. ευρώ τον μήνα ή στα 20 δισ. ευρώ, με options επέκτασης συμπεριλαμβανομένων 6-9 μηνών, ανέφεραν οι παραπάνω πηγές.

Η όποια απόφαση  θα πρέπει να χαίρει ευρείας συναίνεσης, ανέφεραν οι πηγές, υποδηλώνοντας ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής είναι πρόθυμοι να αποφύγουν την επανάληψη της δημόσιας διαφωνίας που ακολούθησε τις προηγούμενες αποφάσεις, όταν όσοι αντιδρούσαν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και ακόμη και στο ίδιο το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, άσκησαν δημοσίως κριτική στις αποφάσεις.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Κλείσιμο

Λόγω ανησυχιών για την ενίσχυση του  ευρώ, η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της, μεταθέτοντας για τον Οκτώβριο την βασική απόφαση ύστερα από αγορές assets περίπου 2 τρισ. ευρώ.

Η επιφυλακτική προσέγγιση αυξάνει τις πιθανότητες η ΕΚΤ να επιλέξει να καταργήσει το QE πολύ αργά στο επόμενο έτος, παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις ανησυχίες για φούσκες στους κλάδους των ακινήτων σε πλουσιότερες χώρες όπως η Γερμανία.

Αν και τα σενάρια περιλαμβάνουν συγκεκριμένους μηνιαίους όγκους και παρατάσεις, στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το συνολικό ποσό των αγορών.

Αυτό περιλαμβάνει την επανεπένδυση των εσόδων από τα ομόλογα που λήγουν, οι οποίες θα αυξηθούν σταδιακά στα 15  δισ. ευρώ το μήνα το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις πηγές.

Επίσης οι φορείς χάραξης πολιτικής συμφώνησαν πως τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν προτού τελειώσουν οι αγορές assets, υποδεικνύοντας ότι οποιαδήποτε επέκταση του προγράμματος θα ανέβαλε και την πρώτη αύξηση των επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά το όριο στην έκδοση ομολόγων οι πηγές είπαν πως δεν τέθηκε προς συζήτηση γιατί θα πυροδοτούσε την επαναξιολόγηση του προγράμματος QE από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Η διατήρηση του ορίου και των άλλων περιορισμών που η ίδια η ΕΚΤ έχει θέσει θα περιόριζαν τις αγορές assets καθώς η ΕΚΤ προσεγγίζει ήδη το όριο σε πολλές χώρες – κυρίως τη Γερμανία. Αν το ύψος των αγορών παραμείνει αμετάβλητο η Γερμανία θα μπορούσε να φτάσει αυτό το όριο στο α' εξάμηνο του 2018.

Πηγή: Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης