Παπαδημητρίου: «Η Έκθεση Συμμόρφωσης λέει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια»

Παπαδημητρίου: «Η Έκθεση Συμμόρφωσης λέει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια»

«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους εταίρους της να μειωθούν αυτά τα πλεονάσματα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός

Η αλήθεια είναι ότι η δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία δεν περιλαμβάνεται στην χρηματοδοτική σύμβαση του τρίτου μνημονίου αλλά περιλαμβάνεται στην Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου. «Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους εταίρους της να μειωθούν αυτά τα πλεονάσματα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός μιλώντας στην τελευταία ημέρα των εργασιών του 2ου Φόρουμ των Δελφών
την Κυριακή.

Στην ίδια ενότητα συμμετείχαν ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας και ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.

Ο κ. Σταϊκούρας πρότεινε τη διατύπωση «βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους» αντί των όρων βιώσιμο ή μη βιώσιμο χρέος. Ο ίδιος τόνισε ότι η αυξητική δυναμική του χρέους ανακόπηκε με την αναδιάρθρωση του 2012 ενώ βελτιώθηκε και το προφίλ του χρέους. «Το πρόβλημα είναι ο παρονομαστής», συνέχισε, «δηλαδή η σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ η οποία δεν αντιστράφηκε όπως πρόεβλεπαν τη διετία 2015-2016».

Ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι η μείωση του χρέους κάτω από το 100% ως το 2030 είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση πρότεινε χαμηλά επιτόκια στα επίπεδα του ESM για όλους τους θεσμικούς πιστωτές, ανάληψη ολόκληρου του χρέους από τον ESM με επιμήκυνση λήξεων και, τέλος, μείωση πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ συν 2% του ΑΕΠ για επενδυτικούς-αναπτυξιακούς σκοπούς επί μια δεκαετία.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ (5)

George

Αν το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που πληρώνουμε για το χρέος είναι 3%, λογικό είναι να ζητάνε πρωτογενές πλεόνασμα έστω και λίγο μεγαλύτερο ώστε να μειώνεται το χρέος έστω κι ελάχιστα. Σε σταθερούς όρους είναι δύσκολα πράγματα. Σε όρους ανάπτυξης όμως της τάξης του 3%, τα 6,5 δις (που σημαίνει το πλεόνασμα του 3,5%) θα καλυφθεί σχεδόν από τον πρώτο χρόνο εξ ολοκλήρου. Από τον δεύτερο θα μας περισσεύουν και χρήματα καθώς το ΑΕΠ θα έχει μεγαλώσει σχεδόν ισάξια τον πρώτο χρόνο και θα μπορούν να μειωθούν οι φόροι. Σίγουρα θα βοηθούσαν την ανάπτυξη τα χαμηλότερα πλεονάσματα αλλά το χρέος θα μεγάλωνε, με αποτέλεσμα στην επόμενη στραβή θα ήμασταν στην ίδια και χειρότερη θέση. Ακόμη πιο πολύ θα βοηθούσε η σύλληψη της φοροδιαφυγής όμως στην κατεύθυνση μείωσης της φορολογίας.

ΔραχμοΛάγνος Ντούρος

Χαααααχχχαχαχα εβρολάγνοι τα μπούτια σας λόρθα .Δραχμή θα λέτε και θα σκούζετε Λαμόγια μέχρι να σας αναλάβουμε..χαχαχα τέτοιο δούλεμα ούτε σε μάο μάο του 5000πχ δεν έπεφτε χαχχχααααχαχα..

αφιλοτιμος

Ρε σουργελο, εσύ δεν έλεγες ότι τίποτε δεν συνηγορεί ότι οι υψηλοί φόροι βλάπτουν την οικονομία; Ε βαλε ρε 100% συντελεστές, μη μασάς ρε γιγαντοτεραστιε

ΝΙΚΟΣ

Αυτοί δεν έχουν απλά υπογράψει μνημόνιο, αλλά έχουν δεθεί και χειροπόδαρα με εκθέσεις συμμόρφωσης. Μιλάμε για την πιο σκληρή διαπραγμάτευση που έχει γνωρίσει ο κόσμος. Κόψιμο έχει ο Τσίπρας και παίρνει τηλέφωνο την Μέρκελ αν μπορεί να χέσει.

Θωμάς

Απλά κρεμάστε τους ΨΗΛΑ... Χωρίς έλεος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης