Χουλιαράκης για μποναμά: Είναι πολλά τα λεφτά Αλέξη...

Χουλιαράκης για μποναμά: Είναι πολλά τα λεφτά Αλέξη...

Η μυστική σύσκεψη του πρωθυπουργού στο Μαξίμου με Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και Κουτεντάκη - Διχάστηκε και το οικονομικό επιτελείο για το ύψος των παροχών Τσίπρα

Χουλιαράκης για μποναμά: Είναι πολλά τα λεφτά Αλέξη...
Να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις Χουλιαράκη ότι η αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να γίνει «πολύ προσεκτικά» και «για ένα μικρό ποσό», επέλεξε το Μέγαρο Μαξίμου, ρισκάροντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια απόφαση.

Παρότι η κυβέρνηση ζητά «εδώ και τώρα» να ψηφιστεί το πακέτο παροχών Τσίπρα, κυβερνητικές πηγές λένε πως πριν το τηλεοπτικό διάγγελμα Τσίπρα με την οποία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την διανομή των 617 εκατ. ευρώ, είχε προηγηθεί έντονη ζύμωση και αντιπαράθεση εντός του οικονομικού επιτελείου.

Η διαφωνία για το ύψος και το είδος των παροχών έφτασε και στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε πριν την εξαγγελία με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής (και πρώην οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού) Φραγκίσκου Κουτεντάκη.
Κλείσιμο
«Συνιστώ προσοχή»

Και μπορεί χθες ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης να είπε «συνιστώ ψυχραιμία» για τις αντιδράσεις των δανειστών, αλλά ο κύριος Χουλιαράκης συνιστούσε προσοχή εδώ και μισό μήνα για τα θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πλευρά Χουλιαράκη υποστήριζε η παροχή έπρεπε να αφορά μικρότερο ποσό, της τάξεως των 300 εκατ. περίπου για να μην διακινδυνεύσει η κυβέρνηση τυχόν μεγάλη αναθεώρηση προς τα κάτω του πρωτογενούς πλεονασματος από την Eurostat το 2017, ανάλογη με αυτήν που έγινε φέτος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 (μειώθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο)! Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε και να επιφέρει ενεργοποίηση του «κόφτη»  το 2017, ενδεχομένως τον Απρίλιο.
Τριβές στην κυβέρνηση

Από την άλλη πλευρά, λέγεται πως ο κ. Κουτεντάκης προέβαλε εκτιμήσεις πως το 2016 μπορεί να κλείσει ακόμα καλύτερα από όσο διαφαίνεται, με υπέρβαση στις εισπράξεις φόρων να φτάνει ενδεχομένως και στα 2,5 δισ. ευρώ! Με την αισιόδοξη άποψη συντάχθηκε ο κ. Τσακαλώτος, επιμένοντας για πιο «γενναιόδωρο» πακέτο παροχών ενώ ο κ. Δραγασάκης δεν πήρε θέση επί του θέματος.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την εισήγηση για διανομή των 617 εκατ. ευρω «οριζόντια» στους συνταξιούχους.
Κίνδυνοι

Ήταν κοινό μυστικό πάντως, ήδη από τις 21 Νοεμβρίου, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης –ο οποίος ξέρει όσο κανείς στην κυβέρνηση και τους αριθμούς του προϋπολογισμού αλλά και το κλίμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές- ότι ήταν πολύ επιφυλακτικός επειδή το πρωτογενές του 2016 δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ενώ το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει άλλη διαδικασία διανομής της υπέρβασης στο πλεόνασμα.

Άποψη του κ. Χουλιαράκη  ήταν πως πρέπει να γίνει συζήτηση με τους θεσμούς πριν διανεμηθεί ένα εφάπαξ κοινωνικό βοήθημα με λεφτά από την υπέρβαση στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως έλεγαν συνομιλητές του κ. Χουλιαράκη «έχουμε μια πραγματικά μεγάλη υπέρβαση ενός δισ. αλλά έχουμε όμως και ρίσκα που δεν είναι μικρά, όπως η αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο -και μετά ξανά τον Οκτώβριο του 2017- και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί η Ιστορία έχει δείξει ότι η αναθεώρηση είναι πολλές φορές προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο. Έχουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που πολλές φορές τον Δεκέμβριο δείχνει μια αστάθεια και δεν ξέρουμε πού θα κάτσει η μπίλια και μπορεί πχ να πέσει 100-150 εκατ. ευρώ έξω. Πρέπει να αφήσεις και ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας και μετά μόνον μπορείς να πεις με βεβαιότητα ότι υπάρχει κάτι για να μοιράσεις».
 
Στο κλίμα αυτό, λένε οι ίδιες πηγές, η πλευρά Χουλιαράκη συνιστούσε να μη μοιραστεί από τον «αέρα» της τηλεόρασης τόσο μεγάλο βοήθημα στους νυν συνταξιούχους αλλά μικρότερο, ενώ το πλεόνασμα να κατευθυνθεί και για πληρωμή άλλων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, όπως οι πληρωμές για συντάξεις που δεν έχουν εκδοθεί και οι δικαιούχοι δεν μπορούν να ζήσουν, ή σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που τους χρωστά το κράτος 6,5 δισ. και κινδυνεύουν να κλείσουν αν δεν πάρουν εγκαίρως τα λεφτά τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης