LIVE

Κορωνοϊός

Οι πιο δημοφιλείς εργασιακοί προορισμοί για τους Έλληνες στα χρόνια της κρίσης

Οι πιο δημοφιλείς εργασιακοί προορισμοί για τους Έλληνες στα χρόνια της κρίσης

Tο Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία είναι τα μέρη όπου «δραπετεύουν» οι νέοι Έλληνες επιστήμονες

Εκτός από τη φυγή κεφαλαίων, η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει προκαλέσει και φυγή ανθρώπων και μάλιστα κυρίως νέων επιστημόνων. Η πιο έντονη τάση για μαζική φυγή κατεγράφη από το Eures (Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική κινητικότητα) το 2011 και το 2012 και κορυφώθηκε το 2013. Οι περισσότεροι από τους Έλληνες που απευθύνθηκαν τότε στο Eures, διερευνούσαν για πρώτη φορά στη ζωή τους την ξένη αγορά εργασίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2015, σημειώθηκε πτωτική τάση στην τάση φυγής των Ελλήνων.

Αυτός που αναζητά δουλειά στο εξωτερικό, τις περισσότερες φορές είναι νέος, 20-35 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, αν και τα τελευταία δύο χρόνια απευθύνονται στο eures και μεγαλύτεροι, άνω των 45, που έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις. Στην περίπτωση των νέων, η αναζήτηση εργασίας αφορά μία μεγάλη γκάμα επαγγελμάτων. Για παράδειγμα, το 2011-2012, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από οικονομολόγους. Η αναζήτηση των άνω των 45, είναι πολύ πιο εξειδικευμένη. Αναζητεί εργασία πρώτα ο άντρας κατά κύριο λόγο, έτσι ώστε να ακολουθήσει και η σύζυγος του αργότερα, αν και υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες αναζητούν και οι δύο σύζυγοι δουλειά στο εξωτερικό, αποφασισμένοι να αλλάξουν τη ζωή τους. Οι επαγγελματίες αυτοί είναι συνήθως μηχανικοί, γιατροί και αρχιτέκτονες και πολλές φορές καταφέρνουν με επιτυχία να βρουν εργασία στο εξωτερικό, λόγω των κενών που διαπιστώνονται σε κάποιους κλάδους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και δεν μπορούν να καλυφθούν από την εσωτερική αγορά, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επικεφαλής του συντονιστικού γραφείου Eures στην Ελλάδα, Κατερίνα Φλάκα.

Κοινός παρονομαστής όσων θέλουν να δουλέψουν σε ξένη χώρα, είναι η γνώση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών. Κατά την έναρξη της κρίσης, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον εύρεσης εργασίας στην Κύπρο, κυρίως από ανθρώπους που δεν μιλούσαν ξένες γλώσσες. Παράλληλα, πολλοί ήταν οι καθηγητές ανώτατης εκπαίδευσης που αναζήτησαν και βρήκαν δουλειά στην Κύπρο. Το μεγάλο ρεύμα σταμάτησε όταν η κρίση χτύπησε την Κύπρο. Μάλιστα πολλοί άρχισαν να επιστρέφουν, αν και το ενδιαφέρον για εργασία στη Μεγαλόνησο δεν έχει τελείως εξαφανιστεί.

Η γλώσσα είναι πάντως είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας στην εργασιακή κινητικότητα. Η γλώσσα είναι αυτή που κατευθύνει άλλωστε και προς τον προορισμό. Όπως τονίζει η κ. Φλάκα, τα τελευταία χρόνια είναι πολλοί οι Έλληνες που μαθαίνουν νέες γλώσσες για να ενταχθούν σε νέες αγορές εργασίες, που δεν ήταν ελκυστικές στο παρελθόν, όπως είναι η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία. Οι πιο δημοφιλείς εργασιακοί προορισμοί των Ελλήνων με σειρά προτίμησης είναι: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γαλλία.

Λίγο πολύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eures, όλες οι ειδικότητες αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Ωστόσο, αυτό που, επίσης, παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι για ποιες ειδικότητες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον οι αγορές εργασίας. Σε πανεπιστημιακό επίπεδο είναι ιδιαίτερα περιζήτητες οι ειδικότητες του γιατρού, του μηχανικού (εκτός των πολιτικών μηχανικών), του νοσηλευτή, του φαρμακοποιού και του βιολόγου. Μεγάλη ζήτηση υπάρχει επίσης για ελαιοχρωματιστές και ψυκτικούς, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με τη γλώσσα αλλά και με την πιστοποίηση που ζητούν στο εξωτερικό και δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Μπορεί κανείς να εξερευνήσει τις εργασιακές δυνατότητες που του δίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικοινωνώντας με το γραφείο Eures στην Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

https://ec.europa.eu/eures/public/el/homepage. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Τσιρίμπασης

Το μόνο που απασχολεί το ελληνικό "κράτος" είναι η φυγή φορολογουμένων.

Καράντη Μαρία

Η Γερμανία χρειάζεται εισροή 500.000 εξειδικευμένων μεταναστών το χρόνο, κάθε χρόνο, μέχρι το 2050! Μελέτες Bruegel και Bertelsmann

Nottingham Forest

Καλημέρα Πατριώτες από το Νοttingham. Ευτυχώς "την έκανα νωρίς" και παρακολουθώ πλέον με θλίψη και οργή τη συνεχιζόμενη ανικανότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας μας. Εάν δείτε τις πτήσεις όλων των εταιρειών από Ηνωμένο Βασίλειο προς Αθήνα, εκεί θα διαπιστώστε πως το 90% των επιβατών είναι όντως νέοι και νέες 25-45 ετών. Καλό κουράγιο.

SYRIZA

Οι Έλληνες ρατσιστές γιατι πάνε στην Ευρώπη για να βρουν δουλειά και δεν πανε στην σοσιαλιστική Βενεζουέλα του Μαδούρο; Ντροπή τους. Υπάρχει και το Πακιστάν απο όπου έρχονται τα ταξικά αδέρφια μας που θα τους δώσουμε τώρα και επιδόματα 1000ε. Οι ΈΛληνες θα πάρουν 100ε σύνταξη και 150ε μισθό. Πρώτη φορά αριστερά. Και τους τρομοκράτες και τους εγκληματίες θα βγάζουμε απο τις φυλακές και τα σπίτια των Ελληνων θα παρουμε για να βάλουμε ταξικά αδέρφια. Πανω απ'ολα ανθρωπισμος. Όποιος διαφωνει είναι Χιτλερικός φασίστας

Ρακί

Έφυγε ο αφρός και μείναν οι καπλαμάδες

ΤΕΟ

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙΣ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΦΡΑΓΚΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, Η ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΑ-ΠΟΛΛΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑΙ Η ΠΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΕ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ Η ΣΤΗ ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΧΙ ΣΕ ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ,ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΜΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΟΣ.

Καναγιας

Ακομα να εμφανιστει ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΟΥΗΔΙΑ? Αρχιζω να ανυσηχω.

Ελληνας Αγγλία

Εγω σου κανω ; Εγω και η γυναικα μου είμασταν υψηλόβαθμα στελέχη στην Ελλαδα, πληρώναμε ενα σωρό λεφτα σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, τωρα γιόκ. Τωρα συμβάλουμε στο ασφαλιστικό της Αγγλίας. Πολλαπλασίασε επι 550,000 οικογένειες που έφυγαν και αφαίρεσε τους ανέργους στην Ελλαδα. Θα μείνεις με μια χωρα δημοσίων και συνταξιούχων που θα κανιβαλιστουν

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης