Γκαλμπρέιθ: «Δεν υπήρξα μέλος εγκληματικής οργάνωσης»

Γκαλμπρέιθ: «Δεν υπήρξα μέλος εγκληματικής οργάνωσης»

Ο Γκαλμπρέιθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και επιστήθιος φίλος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό της πενταμελούς ομάδας που προετοίμαζε το διαβόητο Plan B

Γκαλμπρέιθ: «Δεν υπήρξα μέλος εγκληματικής οργάνωσης»
Σε συνέντευξή του στην βρετανική Telegraph, ο παγκόσμιας φήμης οικονομολόγος και στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν μέλος μιας «εγκληματικής οργάνωσης» που αποσκοπούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Ο Γκαλμπρέιθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας και επιστήθιος φίλος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό της πενταμελούς ομάδας που προετοίμαζε το διαβόητο Plan B. Η δημοσιοποίηση των σχεδίων της εν λόγω ομάδας την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε σάλο στην πολιτική ζωή της χώρας και έφερε τον Γιανη Βαρουφάκη αντιμέτωπο με κατηγορίες για προδοσία και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Κλείσιμο
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Γκαλμπρέιθ επισήμανε πως δεν είχε καμία επίσημη επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την δική του συμμετοχή στο περίφημο «Plan B» και εκτίμησε ότι δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες ενάντια στον ίδιο.

«Αν έχουν να με ρωτήσουν κάτι, θα χαρώ να τους απαντήσω. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί. Ωστόσο, θα με εξέπληττε σε αυτή τη φάση αν υπήρχε κάτι περισσότερο από μια αποστολή συλλογής πληροφοριών από τις ελληνικές αρχές», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε ο Αμερικανός οικονομολόγος, ο ίδιος εργάστηκε πάνω στο συγκεκριμένο πλάνο επί πέντε μήνες, μέχρι τον Μάιο, χωρίς να λάβει οποιαδήποτε χρηματική αμοιβή. 

«Η επιθυμία μας ήταν να παραμείνουμε στο παρασκήνιο», είπε ο Γκαλμπρέιθ, προσθέτοντας ότι το έργο της ομάδας ήταν μια προληπτική αντιμετώπιση προβλημάτων, αφού το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει εξαιτίας των Ευρωπαίων δανειστών.

«Οποιαδήποτε διαρροή θα έκανε κακό, δεδομένης της κατάστασης και έτσι προχωρούσαμε προσεκτικά έχοντας πάντα αυτό κατά νου. Δεν υπήρξαν διαρροές, δεν συμμετείχαμε σε συζητήσεις για τη χάραξη πολιτικής ούτε παίξαμε κάποιον ρόλο στη διαπραγματευτική στρατηγική», τόνισε ο οικονομολόγος.

Στη συνέντευξή του, ο Γκαλμπρέιθ υποβάθμισε τις επιπτώσεις του σχεδίου της πενταμελούς ομάδας, της οποίας τα άλλα τρία μέλη παραμένουν άγνωστα, λέγοντας πως «θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή εντός της Ευρωζώνης και δεν αποτελούσε στρατηγική εξόδου».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το σχέδιο απλώς θα διευκόλυνε τις πληρωμές μεταξύ του κράτους και των αντισυμβαλλόμενων του και, ενδεχομένως, θα μπορούσε να επεκταθεί στη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης