Χωρίς τέλος οι ουρές στα ΑΤΜ - Κλειστές μέχρι και την Τετάρτη οι τράπεζες

Χωρίς τέλος οι ουρές στα ΑΤΜ - Κλειστές μέχρι και την Τετάρτη οι τράπεζες

Παρατείνεται για δύο ακόμη μέρες η τραπεζική αργία -Παραμένει το όριο αναλήψεων στα 60 ευρώ την ημέρα

Χωρίς τέλος οι ουρές στα ΑΤΜ - Κλειστές μέχρι και την Τετάρτη οι τράπεζες
Από νωρίς το πρωί στις ουρές βρέθηκαν εκ νέου οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν διαθέτουν κάρτα ανάληψης μετρητών, προκειμένου να βγάλουν χρήματα από κάποιο μηχάνημα και όσοι από αυτούς δεν είχαν πάρει τα χρήματα των 120 ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι τράπεζες εξυπηρετούν φυσιολογικά μόνο τους συνταξιούχους για την ανάληψη των 120 ευρώ και τις αιτήσεις τους για την κάρτα αναλήψεων.

Εν τω μεταξύ, τα ίδια τραπεζικά καταστήματα που λειτουργούσαν και χθες λειτουργούν και σήμερα για την παροχή ακριβώς των ίδιων τραπεζικών υπηρεσιών που ίσχυαν με βάση την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες με υπουργική απόφαση παρατάθηκε μέχρι την Τετάρτη το βράδυ η τραπεζική αργία, εν αναμονή της σύνταξης και δημοσιοποίησης της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι όσοι από τους συνταξιούχους έχουν ήδη προσέλθει για να πάρουν τα 120 ευρώ στα τραπεζικά καταστήματα δεν μπορούν σήμερα και αύριο να περάσουν από τα τραπεζικά καταστήματα προκειμένου να λάβουν επιπλέον 120 ευρώ από την σύνταξη τους.
Κλείσιμο

Η νέα ΠΝΠ θα διευκρινίζει όλα τα σχετικά με την καταβολή των συντάξεων και τις προσφερόμενες υπηρεσίες από το τραπεζικό σύστημα.

Συνεχίζονται όμως οι ουρές και στα ΑΤΜ με τον κόσμο να περιμένει να βγάλει τα 60 ευρώ του ημερήσιου ορίου του προκειμένου να πραγματοποιήσει τα καθημερινά του ψώνια.

Μια ηλικιωμένη κυρία που περίμενε στην ουρά του ΑΤΜ για να βγάλει το πόσο των 60 ευρώ, μιλώντας στο protothema.gr υπογράμμισε πως με την δεδομένη κατάσταση φοβάται και ντρέπεται καθώς τέτοιο ρεζιλίκι δεν το έχει ξαναδεί.

Συγκεκριμένα είπε «Φοβάμαι και ντρέπομαι. Για να κατέβω απο το σπίτι μου έκανα μια ώρα για έρθω εδώ. Το άλλο ΑΤΜ που πήγα δεν είχε χρήματα. Τέτοιο ρεζιλίκι δεν έχω ξαναδεί. Ποτέ, όσο χρόνων και να είμαι. Αυτο που με φοβίζει είναι το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μου. Τόσα χρόνια σπούδαζαν και τώρα είναι άνεργα. Ούτε συζήτηση για δραχμή, μέσα στο ευρώ. Απο την δραχμή να μην βγαίναμε ήταν καλά, τώρα που είμαστε στο ευρώ δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω».




Ο κύριος Χρύσανθος μικρό συνταξιούχος, ήρθε σήμερα να πάρει τα 120 ευρώ που δεν είχε πάρει την προηγούμενη εβδομάδα.

Μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε μεταξύ άλλων πως προβληματίζεται για το μέλλον των παιδιών και των νέων.

«Εχθές έβγαλα κάρτα ανάληψης. Δεν έχω φοβηθεί, γιατί εμείς περάσαμε παρά πολλά και καλά και κακά χρόνια. Για σας τους νέους αγωνιώ. Είμαι αισιόδοξος, κάποια στιγμή θα φτιάξουν τα πράγματα, κάπως στριμωχτήκαμε, σιγά-σιγά θα έρθουν τα πράγματα στην σειρά τους. Την εποχή της δραχμής υπήρχαν δουλειές και ήταν διαφορετικά. Τώρα μας στρίμωξαν έτσι και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνταξιούχος.




Παράταση της τραπεζικής αργίας 

Η διήμερη παράταση της τραπεζικής αργίας (έως την Τετάρτη τα μεσάνυχτα), αποφασίστηκε το βράδυ της Δευτέρας μετά από σύσκεψη των τραπεζιτών στο Γενικό Λογιστήριο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

H κυρία Λούκα Κατσέλη δήλωσε πως «αποφασίσαμε να παραταθεί για δύο μέρες η τραπεζική αργία. Αν υπάρξει απόφαση της ΕΚΤ που θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε κάτι για τους συνταξιούχους, θα αλλάξουμε και την απόφαση. Στόχος η ομαλοποίηση της αγοράς».



Την ίδια στιγμή ο κ. Μάρδας τόνισε πως «εργαζόμαστε και ετοιμάζουμε την σύνταξη της νέας ΠΝΠ που θα περιλαμβάνει αυξημένες τραπεζικές εργασίες (π.χ επιταγές, πιστωτικές κλπ)».

Με υπογραφή Ευκλείδη Τσακαλώτου δημοσιεύτηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο ΦΕΚ η απόφαση.



Η απόφαση φέρει την υπογραφή του νέου υπουργού Οικονομικών καθώς μέχρι να πάρει ΦΕΚ, είχαν ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα Προεδρικά Διατάγματα για την ανάθεση των νέων καθηκόντων στον κ. Τσακαλώτο.

Η απόφαση, η οποία εκδόθηκε βάσει του περιεχομένου της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που είχε υπογραφεί από το υπουργικό συμβούλιο στις 28 Ιουνίου, δεν αναφέρει τίποτα περισσότερο από την παράταση.



Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι «Παρατείνεται έως και 8 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας" (ΦΕΚ Α΄ 65), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει».

Αυτό σημαίνει ότι και σήμερα Τρίτη αλλά και την Τετάρτη, οι καταθέτες θα μπορούν και πάλι να σηκώνουν έως 60 ευρώ από τα ATMs ενώ παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε τη βραδιά του δημοψηφίσματος, δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις θυρίδες, δεδομένου ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές, και οι πολίτες δεν θα έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο για ακόμη δύο ημέρες τουλάχιστον. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης