Η Εσθονία κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβιάζει διεθνείς κανόνες με παρεμβολές στο σύστημα GPS

Η Εσθονία κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβιάζει διεθνείς κανόνες με παρεμβολές στο σύστημα GPS

Η Finnair ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις της στο Τάρτου για ένα μήνα, λόγω του συνεχιζόμενου προβλήματος

tartu_airport
Η Εσθονία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τους κανόνες για τον διεθνή εναέριο χώρο παρεμβαλλόμενη στο σύστημα GPS και ο υπουργός Εξωτερικών της Βαλτικής χώρας είπε πως θα εγείρει το θέμα στους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Finnair ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως αναστέλλει προσωρινά τις πτήσεις της στο Τάρτου, στην ανατολική Εσθονία, για ένα μήνα λόγω των συνεχιζόμενων παρεμβολών στο GPS που εμπόδισαν δύο πτήσεις να προσγειωθούν.

Η φινλανδική αεροπορική εταιρία ανέφερε πως δεν γνωρίζει από πού προήλθε η παρεμβολή, όμως στο παρελθόν έχει αναφέρει παρόμοια προβλήματα κοντά στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ και στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία.

«Οι παρεμβολές στο GPS στον εσθονικό εναέριο χώρο από τη Ρωσική Ομοσπονδία έχει επηρεάσει την πολιτική αεροπορία στην περιοχή μας. Κάνοντάς το, η Ρωσία παραβιάζει διεθνείς κανόνες», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Μάργκους Τσάκνα στο X αργά χθες, χωρίς να γνωστοποιήσει στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

Κλείσιμο
Ούτε το Κρεμλίνο ούτε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια.

Ο Τσάκνα είπε πως η Εσθονία θα συζητήσει το θέμα με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και πως το έχει ήδη συζητήσει με τους ομολόγους του της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Γερμανία ανέφερε πως η Ρωσία είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεται πίσω από σειρά προβλημάτων που επηρεάζουν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή της Βαλτικής.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας υπέδειξε το Καλίνινγκραντ ως την πηγή τους, αν και αρνήθηκε να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες επικαλούμενο "λόγους στρατιωτικής ασφάλειας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Γιώργος Καρατζαφέρης στον Δανίκα: «Εχω μια ατάκα για όλα τα παιδιά μου»

Παραγγελία Αδειλίνη για διερεύνηση άσκησης έφεσης για το Μάτι - Αφορά τους 15 αθωωθέντες

Νεαρό μοντέλο δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι σε εστιατόριο στον Ισημερινό - Σοκαριστικό βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης