Λαφαζάνης: Άκυρες οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Λαφαζάνης: Άκυρες οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

«Σοκ» από τις εξαγγελίες του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης - Επανεξετάζεται η πώληση του Ελληνικού και των κοιτασμάτων χρυσού - «Τα Μνημόνια και η Τρόικα τέλος», θα εφαρμόσουμε πλήρως και απολύτως το πρόγραμμά μας που δεν τεμαχίζεται, ούτε διαιρείται, είπε ο Παν.Λαφαζάνης

Αποστάσεις από την άποψη που διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης
έλαβε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το χαρτοφυλάκιο του οποίου προϊσταται.

Τέλος τα Μνημόνια και η Τρόικα
, θα εφαρμόσουμε πλήρως απολύτως και κατά γράμμα το πρόγραμμά μας, το οποίο δεν τεμαχίζεται, ούτε διαιρείται, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανακοίνωσε την ακύρωση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και προανήγγειλε την επανεξέταση της πώλησης του Ελληνικού (εγκαταστάσεις πρώην αεροδρομίου) και των κοιτασμάτων χρυσού.

Ο κ. Λαφαζάνης προειδοποίησε ότι αναζητούνται νομικά επιχειρήματα για να ακυρωθούν οι συμβάσεις παραχώρησης του Ελληνικού και των μεταλλείων Χρυσού στις Σκουριές. Αναφορικά με τον ΔΕΣΦΑ που έχει ήδη παραχωρηθεί στην αζέρικη Socar είπε ότι αναμένει την τελική απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Με έμφαση, ο κ. Λαφαζάνης διαβεβαίωσε ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για παροχή δωρεάν ρεύματος 300 KW ανά μήνα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειαςκαι περιέγραψε το νέο παραγωγικό μοντελο που σχεδιάζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν υπάρχουν ακόμα δύσπιστοι μήπως εφαρμόσουμε μέρους του μνημονίου σε ποσοστό  50-  60 ή 70% τους διαβεβαιώνουμε ότι: Κύριοι μην ανησυχείτε τα μνημόνια και η τρόικα τέλος!» ανέφερε χαρακτηριστικά για να ακουστεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από τα έδρανα των βουλευτών να τον ρωτά: «σε εμας το λέτε;».

Ο κ. Λαφαζάνης συνέχισε λέγοντας «Το πρόγραμμά μας θα το εφαρμόσουμε πλήρως απολύτως και κατά γράμμα. Ας μην ελπίζουν κάποιοι - και δυστυχώς είναι αρκετοί -  ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ευρώπης, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε θα μας εκβιάσουν και θα μας αναγκάσουν σε άτακτη υποχώρηση. Το πρόγραμμά μας δεν είναι περιφερόμενη σημαία, δεν θα το αλλάζουμε σαν τα πουκάμισα. Το πρόγραμμα δεν τεμαχίζεται δεν διαιρείται! Αν θέλουν κάποιοι θέλουν να μας εκβιάσουν και να θέσουν διλήμματα τους λεμε θα επιλέξουν λάθος χώρα, λάθος λαό και λάθος κυβέρνηση. Η κυβέρνηση μας δεν εκβιάζεται, γιατί δεν μπορεί να εκβιαστεί ένας ολόκληρος λαός. Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, δεν είναι όμηρος κανενός», επεσήμανε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Συγκεκριμένα ο κ. Λαφαζάνης τόνισε από το βήμα της Βουλής:


- Θα αναβαθμίσουμε το ρόλο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας

- Θα αναπτύξουμε ειδκά σχέδια για την αναζωογόνηση τομέων και κλάδων της βιομηχανίας όπως η ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία η οποία έχει καταρρεύσει παρ' ότι διαθέτουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. 

Χαρακτήρισε καταστροφική την πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα στη ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση «οδηγείται σε οικονομική ασφυξία και καταληστεύεται από συμφέροντα».

«Η περίφημη απελευθέρωση στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να ευνόησε τα μεγάλα συμφέροντα αλλά αποδιοργάνωσε την αγορά» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε αναφερόμενος στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ότι μπορεί να σημειώνουν σημαντική αύξηση στην παραγωγή «όμως οι μικροί και πολύ μικροί παραγωγοί εξοντώνονται ή και δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν. Ξεπερνούν τα 500 εκατ.ευρώ οι οφειλές του ΛΑΓΗΕ».

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης χαρακτήρισε αποτυχημένο και ανύπαρκτο τον ενεργειακό σχεδιασμό που όπως είπε «ευνοούσε ιδιωτικά συμφέροντα».

Η Ελλάδα χρειάζεται νέα ενεργειακή στρατηγική, συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει μια σειρά από άμεσα μέτρα. «Ακυρώνουμε τον τεμαχισμό της ΔΕΗ σε μεγάλη και μικρή. Σταματάμε ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ. Η "ΔΕΗ ανανεώσιμες" αναβαθμίζονται. Ο όμιλος της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ατμομηχανή για μια νέα βιομηχανική αναζωογόνηση και απογείωση της χώρας. Η ΔΕΗ χρειάζεται πρόσληψη νέου προσωπικού και πλήρη ανασυγκρότηση από τα ενεργειακά συμφέροντα. Μέσα από την ανασυγκρότηση η ΔΕΗ μπορεί να μειώσει από 20-40% το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, πράγμα που θα επιφέρει μείωση στα τιμολόγια για τον οικιακό καταναλωτή και τις επιχειρήσεις» επισήμανε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

«Πέραν αυτών ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για παροχή δωρεάν ρεύματος 300 KW ανά μήνα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας» πρόσθεσε.

Ο κ. Λαφαζάνης προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει σημαντική μείωση στις τιμές προμήθειας φυσικού αερίου οι οποίες -όπως είπε- «είναι από τις ακριβότερες ίσως στην Ευρώπη».

«Κάθε ιδέα για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ εγκαταλείπεται» ξεκαθάρισε ο υπουργός και δήλωσε την πρόθεσή του το φυσικό αέριο να πάει σε κάθε γωνιά της χώρας.

«Οι περισσότερες λεγόμενες ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα δεν είναι ιδιωτικοποιήσεις, είναι επανακρατικοποιήσεις, μόνο που πάνε σε ξένα κράτη» τόνισε χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Socar.

«Θα αποφασίσουμε το μέλλον της ΔΕΣΦΑ μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

Πολιτική για το πετρέλαιο
Για το θέμα του πετρελαίου, ο υπουργός σημείωσε ότι το Δημόσιο θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα συμμετοχής του στα ΕΛΠΕ προκειμένου η βιομηχανία αυτή να ανασυγκροτηθεί.

«Αναβαθμίζουμε και την προσπάθεια για εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ιδρύουμε δημόσιο φορέα για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Θα προχωρήσουμε άμεσα στο διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα» επισήμανε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Στο τομέα των υδρογονανθράκων, έκανε λόγο για ευρύτατες συνεργασίες και ανήγγειλε την ίδρυση του Δημόσιου Φορέα Εκμετάλλευσης και Έρευνας Υδρογοναθράκων.

-Επανεξέταση των όρων  για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Κρήτη και Ιόνιο

-Πολυεπίπεδη  στρατηγική και συνεργασία με όλες τις χώρες, με στόχο τη μεγιστοποίηση του εθνικού οφέλους και συμφέροντος.


Παραγωγικό μοντέλο
«Η κυβέρνησή μας θα κάνει μια μεγάλη στροφή προς την πρωτογενή παραγωγή. Προτεραιότητά μας είναι πιστοποιημένα αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να επιβιώσει.ΣΧΟΛΙΑ (217)

Ανδρέας

Ζήτω το Soviet! Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι ότι υπήρξαν τόσοι έλληνες που τους ψήφησαν. Κόψε στο λαό λίγο το ψωμί και θα σου ψηφήσουν και τον Μίκη Μάους! Ά ρε ξεφτιλίκια!

SOSTA

Kαι τι περιμένατε από έναν άεργο που έγινε υπούργος - άλλωστε τα έλεγε ο άνθρωπος εδώ έχει δίκιο. Ζήτω το κράτος.....Και όπως έλεγε και ο Χαρι κλιν, την δευτέρα μετά την κυριακή των εκλογών μπροστά στον καθρέφτη στέκομαι και λέω μπράβο μαλ..κα την έκανες την μαλ..κια σου πάλι.

Οξαποδω

Βάζω στοίχημα οτι στην μεθεπόμενη φορά που ο Τσιπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα τον ψηφίσει η ΝΔ και θα τον καταψηφίσει η αριστερή πλατφόρμα.

Οξαποδω

Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει την παροιμία "ολημερίς το χτίζανε (βαρουφακης) το βράδυ γκρεμίζονταν (Λαφαζανης). Υπαρχει κανεις που πέρνει στα σοβαρά τον Λαφαζανη; Η λογική λέει οτι ο Βαρουφακης ειναι σε ανοικτή γραμμή με τον Τσιπρα και έτσι πρέπει να ειναι. Ο Λαφαζανης, μέχρι ποτε θα βάζει τρικλοποδιές;

ΜΑΙΡΗ

Γιατι δεν εχετε υπομονη; δωστε λιγο χρονο να δουμε τι θα γινει. ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ οτι τα ΑΤΜ της ΕUROBANK d δεν εχουν χρηματα ειναι χαλασμενα λεει καντε μια βολτα σε δυο πηγα το μεσημερι και δεν λειτουργουσαν γιατι; ΥΠΟΜΟΝΗ θα δουμε . Γιατι τσακωνεστε για τα κοματυα ολοι ιδιοι οταν κατσουν στην καρεκλα εμεις τι θα γινουμε τα παιδια μας ; ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΝΟΙΑΖΟΝΤΕ ΓΙΑ ΜΑΣ;

ΕΧΩ ΑΦΜ (σε αχρηστια)

Μαιρουλα μου υπομονη εχουμε οσο θες.Λεφτα για να πληρωνουμε τα κρατικοδιαιτα λαμογια που κανουν παρτυ στις πλατες μας δεν εχουμε

Ampos

Τώρα που θα πάει στο Αζερμπαϊτζάν, θα ηρεμήσει ξαφνικά.

Nick

τους ψηφισατε τους γραφικους! γι αυτό σκασμός!

άλλαξε τον

κουμουνιστής χωρίς πλάνο στο ενέργειας;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

cia

ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ πρέπει να μείνουν στο κράτος, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Τα υπόλοιπα συζητιούνται...

mitsaras

Πολύ ωραία και πολύ σωστά, φρόντισε μόνο να μην μείνουν στα λόγια γιατί κάποια τα έχουμε ξανακούσει.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4113237

Στην οικονομική ανάλυσή της η τράπεζα σημειώνει ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την ταχύτερη υιοθέτηση ενός φιλικότερου προς την ανάπτυξη μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής

4715016

Εν μέσω μιας απρόβλεπτης καταιγίδας καθώς η Aramco μετρά για το 5% της παγκόσμιας προμήθειας πετρελαίου, η ελληνική αγορά κινήθηκε ανοδικά διακινώντας μάλιστα 17 εκατ. ευρώ περισσότερα κεφάλαια από τις προηγούμενες συνεδριάσεις