Focus: Η Ελλάδα ακροβατεί και κοροϊδεύει τον εαυτό της με τα περί εξυγίανσης

Focus: Η Ελλάδα ακροβατεί και κοροϊδεύει τον εαυτό της με τα περί εξυγίανσης

«Η Αθήνα αρνείται επίμονα ότι ένα τρίτο πακέτο στήριξης είναι απαραίτητο για την (σ.σ. οικονομικά) αδυνατισμένη χώρα», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό

Focus: Η Ελλάδα ακροβατεί και κοροϊδεύει τον εαυτό της με τα περί εξυγίανσης
Στις τρέχουσες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αναφέρεται με ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο το γερμανικό περιοδικό.

«Οι Έλληνες νομίζουν πως στην πραγματικότητα έχουν ήδη ολοκληρώσει πλήρως το χρονοδιάγραμμα το οποίο προβλέπει το Μνημόνιο. Μέχρι στιγμής, η Αθήνα αρνείται ότι ένα ακόμα πακέτο διάσωσης θα μπορούσε να είναι αναγκαίο για τη χώρα. Γι’ αυτό, τίθεται πλέον μία λεγόμενη τεχνική παράταση του παλιού προγράμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό και συνεχίζει: 

Κλείσιμο
«Η σύγκριση άλλων χωρών - μελών της ευρωζώνης με την Ελλάδα από τη σκοπιά της σταθερότητας του ευρώ δεν είναι καθόλου κολακευτική. Παρ΄ όλα αυτά ήδη επτά χώρες - μέλη της ευρωζώνης –συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην νομισματική ένωση– πρέπει να παρουσιάζονται με τον ίδιο τρόπο: Η συμμόρφωση των προϋπολογισμών τους με το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης θεωρείται διακινδυνευμένη».

Το Focus παράλληλα, συμπληρώνει ότι οι χώρες αυτές πρέπει να βελτιωθούν έως το Μάρτιο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει κανείς να δώσει μερικούς μήνες παραπάνω χρόνο, όπως άλλωστε δήλωσε και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (CDU) τη Δευτέρα πριν τη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε δε πως αυτό ισχύει για την Ελλάδα, αλλά επίσης και για τις μεγάλες χώρες.

Το περιοδικό επισημαίνει ότι η Αθήνα αρνείται επίμονα ότι ένα τρίτο πακέτο στήριξης είναι απαραίτητο για την (σ.σ. οικονομικά) «αδυνατισμένη» χώρα 
και συμπληρώνει: «Θα είναι ισότιμο μέλος της ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου του 2015, σύμφωνα με τα λόγια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Έτσι η σύνοδος του Eurogroup κατέληξε σε μία ακροβασία γύρω από τη δυνατότητα της Αθήνας να προβεί στην αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή».

Το Focus κάνει αναφορά και στις τοποθετήσεις του προέδρου του Eurogroup, Τζερόμ Ντάισενμπλουμ: «Πρέπει να το κάνουμε τώρα. Θα αποφασίσουμε για το μέλλον, μόνο αν το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς».

Σύμφωνα με το Focus: «1,8 δισ. ευρώ βρίσκονται ακόμα στο παλιό πακέτο. Η εκταμίευση καθυστερεί λόγω των διαφωνιών μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας καθώς η τελευταία απαιτεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα. Οι Έλληνες αξιωματούχοι σχεδιάζουν ανενόχλητοι. Η εμφάνιση μίας (σ.σ. δημοσιονομικά) εξυγιασμένης χώρας είναι ζωτικής σημασίας από πολιτική άποψη ενόψει πιθανών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους». 

Τέλος αναφέρεται και σε δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη στο ελληνικό κοινοβούλιο: «Δεν πρέπει να το λέμε δυνατά, αλλά τα χρέη μας είναι πολύ λιγότερα, απ’ ό,τι λέγεται διεθνώς».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης