Eurogroup: Δίμηνη παράταση του μνημονίου

Eurogroup: Δίμηνη παράταση του μνημονίου

Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα προσαρμογής προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα - Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εξεταστεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους

Eurogroup: Δίμηνη παράταση του μνημονίου
Σε παράταση του ισχύοντος προγράμματος για την Ελλάδα για δύο ακόμα μήνες κατέληξε το Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και έπειτα να συζητηθεί η χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα, εφόσον το ζητήσει η χώρα μας.

«Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα... το πρόγραμμα προσαρμογής έχει αρχίσει και αποδίδει και αποδεικνύεται πως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως το αίτημα παράτασης των δύο μηνών κρίνεται αρκετό, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από το Eurogroup, ώστε να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας, ενώ σχετικά με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τόνισε πως αυτό θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έπειτα από την ολοκλήρωση του Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εκπρόσωποι της Τρόικας ενημέρωσαν τους ετέρους σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και όπως τόνισε, «διαπίστωσαν πρόοδο, αλλά όχι αρκετή έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα πριν το τέλος του χρόνου». Συνεπώς, έπειτα και από εισήγηση της Ελληνικής πλευράς αποφασίστηκε επέκταση του Ελληνικού προγράμματος στήριξης για δύο ακόμη μήνες. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε, επίσης, από την Τρόικα να ετοιμάσει μια ενδιάμεση έκθεση προόδου για την κατάσταση των μεταρρυθμίσεων μέχρι το πρωί και η Ελληνική Κυβέρνηση να υποβάλει επισήμως την αίτηση της για επέκταση του προγράμματος, έτσι ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες με αμεσότητα.

Το αίτημα αυτό θα τεθεί υπό την κρίση ορισμένων κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωζώνης για να επικυρωθεί επισήμως, ενώ όπως τόνισε, η τελευταία αξιολόγηση πρέπει να κλείσει ως το τέλος Φεβρουαρίου έτσι ώστε η Ελλάδα να Ενισχυμένης Προληπτικής Γραμμής Στήριξης. 

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τα τεχνικά κλιμάκια που φτάνουν αύριο στην Αθήνα και υπενθύμισε πως η προληπτική γραμμή στήριξης, είναι στη διάθεση της Ελλάδας, δεδομένου πάντα πως έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις για μεταρρυθμιστικές ενέργειες που να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης. 

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτησε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδος και σημείωσε πως οι θυσίες του Ελληνικού λαού δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από την Επιτροπή και μέσα από δύσκολες συνθήκες η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα της από 15% στο 1% και να πετύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015. 

O κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε και επίσημα την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα την Τρίτη στην Αθήνα και τόνισε πως η «η Ελλάδα έκανε τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια και πλέον η χώρα έχει το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωζώνη μετά τη Γερμανία». Επίσης, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα «στην προσπάθεια εκσυχρονισμού της οικονομίας της και της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». 

Την ίδια στιγμή τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης παραμένουν ευνοϊκά στη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής στην Ελλάδα, εφόσον η χώρα μας υποβάλει το αίτημα ,κάτι που δεν θα γίνει παρά μόνο σε δύο μήνες, όταν και θα λήξει πλέον η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Ποια η μορφή της ενδιάμεσης έκθεσης προόδου της Τρόικας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το status report που θα αποστείλει ως αύριο η Τρόικα έχει τη μορφή μιας έκθεσης που καταγράφει την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης ως τώρα για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και την αποδέσμευση των υπολειπόμενων 1.8 δισ. ευρώ από τον EFSF, καθώς επίσης τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα.
 
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η έκθεση προόδου δημιουργείται για την ανάγκη υπερψήφισης της παράτασης, που κρίνεται ως «τεχνικής φύσεως» (δηλαδή δίδεται στην Ελλάδα λόγω της εγγύτητας της κυβέρνησης στην επίτευξη συμφωνίας), από τα κοινοβούλια της Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας, και θα αποσταλεί το πρωί της Τρίτης.
 
Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές τόνισαν πως στο τραπέζι του Eurogroup υπήρχε και η πρόταση από διαφορετικά κράτη-μέλη για σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια της παράτασης, αλλά τελικά οι έτεροι πείστηκαν για τις δυνατότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης να ολοκληρώσουν τις εναπομείναντες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ως τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα με τις διεργασίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση θα εκκινήσει τις διαδικασίες για την Ελληνική αίτηση για την προληπτική γραμμή στήριξης.

Η ανακοίνωση του Eurogroup:



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης