Ποιες χώρες πλήττει η πτώση του πετρελαίου

Ποιες χώρες πλήττει η πτώση του πετρελαίου

Τα τελευταία στοιχεία της παγκόσμιας ζήτησης έχουν απογοητεύσει, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται σε Ευρώπη και  Ιαπωνία, ενώ στην Κίνα καταγράφονται διακυμάνσεις

Ποιες χώρες πλήττει η πτώση του πετρελαίου
Η περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου θα πλήξει του ισολογισμούς και τα κέρδη των εταιρειών διύλισης πετρελαίου, άρα και τις μετοχές τους, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι οι πιέσεις θα συνεχιστούν, λόγω της μειούμενης παγκόσμιας ζήτησης και της αύξησης της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ.  
Κατά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 8% και στις ΗΠΑ διαμορφώνεται κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, σε χαμηλά επίπεδα δύο ετών. Οι  μετοχές των εταιριών του κλάδου έχουν υποστεί απώλειες κατά μέσο όρο πάνω από 5%.  Στον αντίποδα, οι καταναλωτές έχουν πάρει μεγάλη “ανάσα” παγκοσμίως, ενόψει και το χειμών απου έρχεται.

Τα τελευταία στοιχεία της παγκόσμιας ζήτησης έχουν απογοητεύσει, με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται σε Ευρώπη και  Ιαπωνία, ενώ στην Κίνα καταγράφονται διακυμάνσεις.  Μόνο η ζήτηση από ΗΠΑ,  Βραζιλία και Ινδία παρουσιάζει σταθερά σημάδια της ανάπτυξης. Σύμφωνα με την  Goldman Sachs, αυτή η τάση δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η πορεία της ζήτησης το τελευταίο τρίμηνο


Κλείσιμο

Από την άλλη, η JP Morgan αναμένει ανάκαμψη των τιμών σύντομα και προβλέπει άμεσο αντίκτυπο λόγω της επικείμενης ανακοίνωσης για μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία. Ο Scott Darling, επικεφαλής αναλυτής για ενεργειακά θέματα στη JP Morgan προβλέπει ότι οι τιμές θα ανακάμπτουν τις επόμενες ημέρες.

Μετοχές

Τα διαγράμματα που ακολουθούν απεικονίζουν την πορεία βασικών ενεργειακών μετοχών το τελευταίο εξάμηνο.

Exxon Mobil



Η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil  είναι μία από τις μεγαλύτερες στο κόσμο στην εκμετάλλευση και εμπορία πετρελαίου, η οποία φέρεται πως ενδιαφέρεται για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Κρήτη. Η μετοχή της έχει υποστεί σημαντική πτώση το τελευταίο εξάμηνο της τάξης του 5,3%, σε τρεις μήνες 10%, ενώ σε διάστημα μίας εβδομάδας πάνω από 3% στα 92,13 δολάρια.

Chevron
Η αμερικανική εταιρεία είναι μία από τις πιο δυνατές του ενεργειακού κλάδου, η οποία φημίζεται για τη τεχνογνωσία της στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις. Η μετοχή της σε διάστημα ενός εξαμήνου έχει χάσει το 2,4% της αξίας της, ενώ στο 3μηνο το 11%. Σε μία βδομάδα έχει υποχωρήσει κατά 7% και η τιμή διαπραγματεύεται στα 113 δολάρια.

BP



Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στην εμπορία καυσίμων και αερίου είναι η αμερικανική BP, με περίπου 80 χώρες δραστηριοποίησης. Η μετοχή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο έχει υποστεί σημαντικές απώλειες κατά 19% το εξάμηνο, ενώ στο 3μηνο έχει υποχωρήσει κατά 9%. Μάλιστα, σε μία εβδομάδα έχει χάσει το 3% της αξίας της.


Shell



Η εταιρεία ενέργειας, η οποία δραστηριοποιείται σε 70 χώρες, μέσα ένα εξάμηνο έχει σημειώσει πτώση κατά 4%, στο τρίμηνο έχει υποχωρήσει κατά 13% και σε μία βδομάδα 4%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 70,62 δολάρια.



Total

Η Total SA είναι μια γαλλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου και μία από τις έξι "supermajor" εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο. Η μετοχή της στο γαλλικό χρηματιστήριο υποχωρεί το τελευταίο εξάμηνο κατά 5,5%, στο τρίμηνο κατά 11% και σε μία εβδομάδα έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 10%. (Οι τιμές είναι σε ευρώ)



Bankers Petroleum

Ενδιαφέρον έχει και η πορεία της Bankers Petroleum, η οποία διαπραγματεύεται στο βρετανικό χρηματιστήριο και είναι εμφανής η ξαφνική πτωτική πορεία. Στο εξάμηνο η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 14,7%, στο τρίμηνο κατά 31% και σε μία μόλις εβδομάδα 19%. (Οι τιμές είναι σε λίρες)




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης