Στον Γάλλο καθηγητή Ζαν Τιρόλ απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας

Στον Γάλλο καθηγητή Ζαν Τιρόλ απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας

Η ρύθμιση των ολιγοπωλείων στην αγορά είναι το κεντρικό ζήτημα της θεωρίας του καθηγητή - Κατόρθωσε να εφαρμόσει στην πράξη όσα ανέπτυσσε θεωρητικά, αναφέρει η σουηδική ακαδημία

Στον Γάλλο καθηγητή Ζαν Τιρόλ απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας
Στον Γάλλο οικονομολόγο Ζαν Τιρόλ απένειμε η σουηδική ακαδημία το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για το 2014. Ο καθηγητής βραβεύθηκε για την ανάλυσή του σχετικά με την ανάγκη ρύθμισης των αγορών και για την αντιμετώπιση των μονοπωλίων από τις κυβερνήσεις.

Η ρύθμιση των αγορών, γίνεται πλέον με «μια σειρά νέων εργαλειών» που προέκυψαν από τη μελέτη του κ. Τιρόλ, όπως ανακοίνωσε η σουηδική ακαδημία κατά την αναγγελία του βραβείου.

«Ο Ζαν Τιρόλ είναι ένας από τους οικονομολόγους με την μεγαλύτερη επιρροή στην εποχή μας», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση της ακαδημίας, για το έργο του οποίου σημειώνει πως
«πάνω απ' όλα αποσαφήνισε πώς μπορούμε να κατανοήσουμε και να ρυθμίσουμε βιομηχανικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται λίγες ισχυρές επιχειρήσεις».
Κλείσιμο

Ο Ζαν Τιρόλ είναι γνωστός για την εργασία του πάνω στο πώς μπορεί να περιοριστεί η δύναμη των ολιγοπωλίων στις αγορές. Μελετώντας και αναλύοντας εταιρίες με δύναμη στην αγορά, έδειξε ότι κανόνες, όπως η θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών για τα μονοπώλια, μερικές φορές έκαναν μεγαλύτερη ζημιά από ότι ωφέλησαν. Αντίθετα εκείνος, μέσα από τα άρθρα και τα βιβλία του, προτείνει ένα ολόκληρο σύστημα κανόνων για τον σχεδιασμό καλύτερων πολιτικών, το οποίο μάλιστα εφαρμόζεται σε μια σειρά κλάδων της βιομηχανίας, από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τον τραπεζικό τομέα. 

Η σουηδική ακαδημία ανεφέρει: «Όπως ο μηχανικός, προσφέρει μια σειρά εργαλείων για τη λύση προβλημάτων που εφαρμόζεται, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων».

Ο καθηγητής Τιρόλ ξεκίνησε να δουλεύει στη ρύθμιση των αγορών και τα ολιγοπώλια τη δεκαετία του 1980, χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους για την εποχή, όπως για παράδειγμα την θεωρία των παιγνίων. «Εμβάθυνε στα πιο κεντρικά ζητήματα των ολιγοπωλίων και της ασύμμετρης πληροφορίας, αλλά επίσης κατόρθωσε να συγκεράσει τα αποτελέσματα της θεωρίας του, μαζί με άλλον και να τα εφαρμόσει στην διδασκαλία, στην πράξη και στην συνεχιζόμενη έρευνα». 

Ο καθηγητής Τιρόλ είναι ένας από τους ιδρυτές του οικονομικού πανεπιστημίου της Τουλούζης και ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους στην εφαρμογή του προγράμματος πειθαρχίας στην Γαλλία. 

Το βραβείο συνοδεύεται από 1,1 εκατ. δολάρια και θεσπίστηκε το 1968. Ο Τιρόλ είναι 61 ετών, δηλαδή κατά μέσο όρο έξι χρόνια νεότερος από τους κατόχους Νόμπελ Οικονομίας. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης