Τι ζητάει η Τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια και τις ομαδικές απολύσεις

Τι ζητάει η Τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια και τις ομαδικές απολύσεις

Πολλαπλά «παζάρια» με τράπεζες, κόμματα και δανειστές για τους δανειολήπτες - “Αγκάθια” ο καθορισμός των “συνεργάσιμων δανειοληπτών” και του ελάχιστου αποδεκτού ορίου διαβίωσης

Τι ζητάει η Τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια και τις ομαδικές απολύσεις
Σε τεντωμένο σχοινί προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, καθώς η Τρόικα ανησυχεί για τις τράπεζες και εφαρμόζει παρελκυστική πολιτική και για το νέο σύστημα ρύθμισης των “κόκκινων” δανείων.

Η Αθήνα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή για όλα τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, αλλά οι επικεφαλής της οποίας φαίνεται πως δεν έχουν σκοπό να επιστρέψουν πριν τουλάχιστον τα τέλη Φεβρουαρίου - και πάντως μετά το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας - πριν επιτύχουν κατ’ αρχήν συμφωνία με την κυβέρνηση για τα “κόκκινα” δάνεια, το δημοσιονομικό κενό και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ. Παράλληλα, οι δανειστές δεν φαίνεται να κάνουν ούτε βήμα πίσω και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, ζητώντας την επαναφορά του στο τραπέζι.

Η Τρόικα δεν έχει πει ακόμα πως αποδέχεται τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς που έχει θέσει μονομερώς σε εφαρμογή η κυβέρνηση, αλλά περιμένει και τι θα αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση για το μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης των δανειοληπτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Για το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύπλευρο παζάρι «εντός των τειχών», καθώς η απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να στηριχθεί σε κοινή συμφωνία όχι μόνο με την Τρόικα αλλά και με τους κυβερνητικούς εταίρους (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), αλλά και με τις τράπεζες που θέλουν να «μαζέψουν» τα κόκκινα δάνεια για να περιορίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους. Από την υπόθεση αυτή και το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να βρεθεί μια λύση που θα του επιτρέψει «να βάλει χέρι» και σε ένα μέρος από τα διαθέσιμα του πακέτου στήριξης των τραπεζών, εφόσον με το νέο μοντέλο διακανονισμού των «κόκκινων δανείων» μειώσουν τις επισφάλειες που έχουν.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε πως οι δανειστές «ακόμα συζητούν αλλά δεν έχουν εγκρίνει τις ρυθμίσεις» για τις ρυθμίσεις χρεών προς τις τράπεζες.
Κλείσιμο

«Πονοκέφαλος» θεωρείται όμως και το νέο μόνιμο σύστημα ρύθμισης δανείων. Μέχρι την άλλη εβδομάδα θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί το Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που προβλέπεται στον ίδιο νόμο του Δεκεμβρίου για τις ρυθμίσεις δανείων.

Δύο ζητήματα όμως απειλούν να μετατρέψουν και αυτήν την διαπραγμάτευση σε «θρίλερ»: ποιος δανειολήπτης θα χαρακτηρίζεται «συνεργάσιμος» και ποιο θα είναι το ελάχιστο αποδεκτό όριο διαβίωσης.

Η “συνταγή” μέχρι σήμερα έχει ως εξής: Για να υπαχθεί κάποιος σε αυτό το καθεστώς, θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

- Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ, χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης (μεικτό εισόδημα 50.000 ευρώ).

- Η συνολική αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας του να μην υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ, εκ των οποίων οι καταθέσεις και οι λοιπές κινητές αξίες να μην είναι υψηλότερες από 15.000 ευρώ.

Για οικογένειες με 3 παιδιά και πάνω ή για άτομα με αναπηρία άνω του 67%, και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια των προϋποθέσεων (αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας, εισόδημα, περιουσία) προσαυξάνονται κατά 10%.


Εφόσον πληρούνται όλα τα παραπάνω κριτήρια, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα καταβάλουν για τον επόμενο χρόνο μηνιαία δόση ίση με το 10% του καθαρού εισοδήματός τους αν αυτό φθάνει ως τις 15.000 ευρώ.

Για εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ, καταβάλλεται ετήσια δόση 1.500 ευρώ + 20% του υπερβάλλοντος εισοδήματος.

Δηλαδή η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 83 ευρώ για καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, σε 125 ευρώ για εισόδημα 15.000 ευρώ, σε 208 ευρώ για εισόδημα 20.000 ευρώ, σε 292 ευρώ για εισόδημα 25.000 ευρώ, σε 375 ευρώ για εισόδημα 30.000 ευρώ και σε 458 ευρώ για εισόδημα 35.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιταχύνει ώστε να δώσει τις τελικές απαντήσεις σε αυτά τα μέτωπα και προς τούτο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργου Ζανιά, όπου και συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη σύσταση του Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας την όλη διαδικασία.

Στόχος του θα είναι η δημιουργία τυποποιημένων εργαλείων, με τα οποία θα τακτοποιούνται οι προβληματικές χορηγήσεις από την ερχόμενη χρονιά. Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία, στα οποία η αναμονή εκδίκασης μπορεί να φτάσει ακόμη και τα οκτώ χρόνια.

Εκείνα που θεωρούνται ήδη ως δεδομένα είναι το ότι κεντρικό ρόλο για την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων θα έχει ο θεσμός της διαμεσολάβησης, μέσω του οποίου θα επιδιώκεται η εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη για τη ρύθμιση του χρέους καθώς και οι προ

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία έως και το τέλος του 2014 αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί για όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλουν ένα μικρό ποσοστό επί του καθαρού τους εισοδήματος.

Τέλος, στις περιπτώσεις καταναλωτικών δανείων η μηνιαία καταβολή μπορεί να υποχωρήσει αισθητά εφόσον ο δανειολήπτης δεχθεί να παράσχει εξασφαλίσεις στην τράπεζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης