ΟΑΕΔ: Επίδομα 200 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους

ΟΑΕΔ: Επίδομα 200 ευρώ στους μακροχρόνια άνεργους

Θα καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι όχι όμως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τους 12 μήνεςΕιδικό επίδομα στήριξης, για έναν ακόμη χρόνο μετά τη λήξη του δικαιώματος της τακτικής επιδότησης ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), θα λαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 οι μακροχρόνια άνεργοι με απόφαση της κυβέρνησης, που υπογράφεται από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

«Με αυτή μας την πρωτοβουλία κάνουμε ακόμη ένα βήμα για την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για την ενίσχυση του πλέγματος προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της χώρας μας», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως πρόσθεσε, «στηρίζουμε τους μακροχρόνια ανέργους, με την καθιέρωση ειδικής πρόσθετης ενίσχυσης για άλλους 12 μήνες, πέραν της επιδότησης ανεργίας που έχουν ήδη λάβει. Αυτό το ειδικό επίδομα εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των ανέργων, με τον συνδυασμό εισοδηματικών ενισχύσεων και καινοτόμων ενεργητικών προγραμμάτων επανένταξης στην απασχόληση. Οικοδομούμε από την αρχή, αυτήν τη φορά σε στέρεες βάσεις και με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας το κοινωνικό πρόσωπο της χώρας μας», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το ύψος του επιδόματος, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 200 ευρώ ανά μήνα και θα καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι όχι όμως για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τους 12 μήνες.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι μακροχρόνια άνεργοι, ηλικίας από 20 μέχρι και 66 ετών, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 10.000 ευρώ.

Επίσης, δικαιούχοι μπορεί να είναι και περισσότερα μέλη της ίδιας οικογένειας, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος μπορεί να γίνει μέσα σε δύο μήνες, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ώστε κατά τον χρόνο της υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος, να συντρέχουν τα όρια ηλικίας του ανέργου ή των ανήλικων τέκνων καθώς και ο χρόνος ανεργίας.

Ως μακροχρόνια άνεργοι, θεωρούνται «όσοι έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης λόγω ανεργίας».

Για τον υπολογισμό του εισοδήματος, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται, «το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό, απαλλασσόμενο, ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα από κάθε πηγή -με εξαίρεση τις αποζημιώσεις απόλυσης- του προηγούμενου από την άσκηση του δικαιώματος οικονομικού έτους του ανέργου, της συζύγου του και των ανηλίκων τέκνων του. Για ενήλικους άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα νοείται το ατομικό».

Επιπλέον, «το εισοδηματικό όριο των 10.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ, για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας, δηλαδή για κάθε τέκνο που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του».

Η ίδια απόφαση προβλέπει ακόμη, ότι το επίδομα μακροχρονίως ανέργου, το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, και μητρότητας δεν λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.

Η καταβολή του επιδόματος μακροχρονίως ανέργου διακόπτεται στην περίπτωση κατά την οποία ο άνεργος:

α) Αναλάβει μισθωτή ή μη δραστηριότητα.

β) Δεν αποδεχθεί προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ θέση εργασίας συναφή με τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητές του.

γ) Απολέσει την ιδιότητα του ανέργου για οποιονδήποτε λόγο.

δ) Δεν εμφανισθεί στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ κατά τον τρίτο μήνα ελέγχου επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

ε) Συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας του.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (42)

ΚΑΨΙΜΑΛΑΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΕΠΕΡΝΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΗ ΠΟΥ ΛΗΓΕΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ.ΤΩΡΑ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΒΑΛΑΤΕ.ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ?ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΦΥΓΕ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΗ.ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ?

basw

san den drepeste ayth den einai makroxronia anergoi eixan douleia pri ena xrono.....ayth pou exoun 3k4 xronia anergoi ti prepei na kanoun na ginoun kleftes????

Νικη

Τι να πουμε ποια.....μεγάλη αδικία εμείς που εχουμε χρονια να παρουμε επίδομα παλι απεξω εσχος το λιγοτερο. ....κατι Πρέπει να κανουμε.....

Νίκος

Πήγα σήμερα ΟΑΕΔ γλυφαδας και μου είπανε ότι δικαιούνται το επιδομα 200 ευρω (μακροχρόνιου ανεργου)μόνο όσοι παίρνουν ήδη τακτικό επιδομα ανεργίας 12 μηνών και λήγει το επιδομα τους στο διαστημα 2 μηνών απο τις 1/11 μέχρι 31/12 (Νοέμβριο-Δεκέμβριο). Τέλος αυτοί οι δικαιούχοι έχουνε δικαίωμα για την αιτηση μέχρι 28/2.Κοροϊδία!!!!

Νάσος

Παιδιά πέφτει άγριο δούλεμα. Διαβάστε λίγο καλύτερα ποιοι το δικαιούνται : "Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος μπορεί να γίνει μέσα σε δύο μήνες, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας. " Άρα όσοι παίρνανε επίδομα μέχρι και τον Οκτώβρη του 2013απλά ΔΕΝ το δικαιούνται. Μιλάμε για μεγάλη αλητεία!!!

ΑΓΓΕΛΙΚΗ K

ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1 ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ......... Οι προϋποθέσεις για το επίδομα 1. Ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών. Ως ημερομηνία γέννησης του δικαιούχου του επιδόματος λογίζεται η 1η Ιανουαρίου του 20ου έτους της ηλικίας του και ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 66ου έτους του δικαιούχου η 31η Δεκεμβρίου του έτους της συμπλήρωσης. Η συμπλήρωση του 66ου έτους συνεπάγεται την διακοπή της καταβολής του επιδόματος στο δικαιούχο. 2. Εξάντληση 12μηνης τακτικής επιδότησης ανεργίας. Δικαιούχοι είναι και όσοι έχουν εξαντλήσει κατά το παρελθόν 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις). ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών. 3.Να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα ποια χρονική περίοδο έλαβαν την δωδεκάμηνη τακτική επιδότηση. Αν π.χ. ο ενδιαφερόμενος έχει λάβει επίδομα ανεργίας 12μηνης διάρκειας που έληξε την 05/12/1998 και υποβάλει αίτηση για το επίδομα μακροχρονίως ανέργου την 15/05/2014, θα πρέπει κατά το χρονικό διάστημα από 16/5/2013 έως 15/5/2014 να αποδεικνύεται η κατάσταση της διαρκούς 12μηνης διάρκειας ανεργίας του. 4.Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ΕΥΡΩ. Το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 587 ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο. Ανήλικο τέκνο θεωρείται αυτό που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Σημείωση : Οικογενειακό εισόδημα θεωρούμε το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο του ίδιου και της οικογενείας του (συζύγου και ανηλίκων τέκνων). Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος) . Για ενήλικες άγαμους δικαιούχους ως οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το ατομικό.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ

Θα ήθελα να μου διευκρινίσετε αν και είμαι μακροχρόνια άνεργη και πληρώ όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά όσον αφορά το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να έχει λήξει το προηγούμενο έτος?Γιατί εγώ είχα επιδοτηθεί για 12 μήνες αλλά το 2006.Ευχαριστώ.

Katerina

FYI: Επειδή πήγα και ρώτησα σήμερα, η επίσημη απόφαση ισχύει για ηλικίες 45-60.

ΚΩΣΤΑΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΙΔΗ ΤΟ ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ 12 ΜΗΝΟ ΤΕΛΕΙΩΝΗ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟ 14 ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΑΚΟΜΗ ?

zoi

για αυτούς που έπαιρναν το 2013 θα πάρουν και τα 200 ευρω το 2014. Εμεις οι ανεργοι που τελειωσε η τακτικη επιδοτηση το 2012 και ειμαστε πιο μακροχρονιοι θα πάρουμε το ΤΙΠΟΤΑ. αξιοκρατία σου λέει μετά. επιδοτουνται οι προσφατοι και οι μακροχρονιοι μενουν απεξω. Τοτε ΝΑ ΜΗΝ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΑΚΡΟΧΡΩΝΙΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalwtos_euro_arthro

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τα... δεσμά της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια - Τι γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung για τη στάση που κράτησε ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup - Γιατί ο Όλα Σολτς αρνείται συστηματικά τα αιτήματα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

10
folli

Τεράστιες οι ευθύνες για την υπόθεση της Folli Follie που παίρνει δραματική τροπή και πλήττει την αξιοπιστία του συνόλου της ελληνικής αγοράς - Παραπομπή της υπόθεσης στις δικαστικές Αρχές εξετάζει τώρα η Επ. Κεφαλαιαγοράς

10