Financial Times: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Financial Times: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Γιατί συμφέρει έναντι των άλλων αναδυόμενων αγορών

Financial Times: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ελληνικό Χρηματιστήριο
Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο δίνει η στήλη Lex των Financial Times, καθώς εκτιμά ότι υπερτερεί έναντι των άλλων αναδυόμενων αγορών.

Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, τo value investing βρήκε την αξία του στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Τρανταχτό παράδειγμα, ο άνθρωπος που έγραψε βιβλία για το ζήτημα: Ο Seth Klarman, ως  CEO και πρόεδρος του Baupost, θα κατείχε σήμερα το 10% της Τράπεζας Πειραιώς, εάν είχε ασκήσει τα warrants.

Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ έχει σημειώσει φέτος άνοδο της τάξης του 25%. Ωστόσο δε λείπουν και οι πιο παθητικοί επενδυτές, οι οποίοι  περιμένουν την επίσημη είσοδο της Ελλάδας, στον δείκτη Αναδυόμενων Αγορών του MSCI μετά τις 27 Νοεμβρίου, σημειώνει η στήλη Lex.

Η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας, μετά τις πληγές της κρίσης, δεν «κραυγάζει» αναδυόμενη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bank of America Merrill Lynch , χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το ποσοστό ανάπτυξης μετά βίας θα ξεπεράσει το 1%.
Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολο να συνεχιστούν. Το μισθολογικό κόστος ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα παραμένει υψηλό,  διπλάσιο από αυτό της Ουγγαρίας το 2012,  και κάθε μισθωτός ήδη συντηρεί δύο - τρεις άνεργους συγγενείς του, συντελεστής διπλάσιος από τον γερμανικό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Renaissance Capital.

Κλείσιμο
Ακόμη και η αισιόδοξη πρόβλεψη του ΔΝΤ για ετήσια ανάπτυξη 3% στο δεύτερο μισό της δεκαετίας είναι ως ποσοστό το μισό από το αντίστοιχο της Τουρκίας.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την Τουρκία, ή άλλες αναδυόμενες αγορές που έχουν πληγεί από τον φόβο ανάκλησης της ρευστότητας από την αμερικανική Federal Reserve, η Ελλάδα έχει πια πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Η οικονομία συρρικνώνεται με τον βραδύτερο ρυθμό τριών ετών και έχει πιάσει τον πάτο του κύκλου.

Πολλές αναδυόμενες μπορεί να είναι στην κορυφή. Ωστόσο, η Ελλάδα «αγόρασε» αυτή τη θέση με υψηλό κόστος. Η χώρα παραμένει βυθισμένη στο χρέος, αν και πλέον δεν είναι τόσο εξαρτημένη από τη χρηματοδότηση των δανειστών, καθώς εμφανίζει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.

Οι επιχειρηματικοί ισολογισμοί, που αναγκάστηκαν σε απομόχλευση, δείχνουν επίσης καλοί. Ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, έχει μειώσει το καθαρό χρέος στη 1 φορά έναντι των κερδών EBITDA σε σύγκριση με 3 φορές το 2011.

Η Ελλάδα θα προσελκύσει μεγαλύτερη προσοχή ως αναδυόμενη αγορά απ’ όσο είχε ως ανεπτυγμένη. Η στάθμισή της στον δείκτη MSCI θα είναι μεγαλύτερη από της Ουγγαρίας, αλλά ακόμη και μετά το ράλι, η συνολική κεφαλαιοποίηση των πέντε κορυφαίων τραπεζών δεν είναι υψηλότερη από αυτήν του 2004. Θα υπάρχουν χειρότερα μέρη να είσαι τοποθετημένος όταν το tapering της FED τελικά έρθει.

Πηγή: Euro2day

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης