Η Τρόικα μας περιμένει στη γωνία (στο EuroWorking Group)

Η Τρόικα μας περιμένει στη γωνία (στο EuroWorking Group)

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων παρουσιάζει στις Βρυξέλλες το πακέτο συμφωνίας παρουσία των Τόμσεν, Μαζούχ, Μορς – «Σώθηκε» το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, νέα φορολογική κλίμακα για φυσικά πρόσωπα

Η Τρόικα μας περιμένει στη γωνία (στο EuroWorking Group)
Σε ανοιχτή γραμμή με την Τρόικα βρίσκεται συνεχώς η κυβέρνηση και ο Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνει διαρκώς τους διεθνείς πιστωτές για τις εξελίξεις στο "θρίλερ" των διαφωνιών στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών στέλνει σήμερα τον στενό συνεργάτη του και πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνο Τσακλόγλου στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων της ευρωζώνης το "πακέτο" της συμφωνίας στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση.

Στο Euro-working group θα μετάσχουν και οι επικεφαλής της Τρόικα κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς που θα κληθούν να σχολιάσουν και να επικυρώσουν εκ μέρους των δανειστών το deal για την χορήγηση της επόμενης δόσης έως τις 12 Νοεμβρίου. Και όλα αυτά ενώπιον των κορυφαίων τεχνοκρατών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Στην Πλατεία Συντάγματος εκφράζουν τώρα αισιοδοξία (ή ευσεβείς πόθους) πως θα δοθεί σήμερα «το πράσινο φως» από την Τρόικα, αλλά πως και όλα θα κριθούν στο νήμα. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου που ρωτήθηκε το βράδυ της Τετάρτης αν η «έκλεισε η συμφωνία», έλεγε με νόημα «ό,τι πει ο κύριος Κουβέλης».

Το διήμερο μέχρι την Παρασκευή που θα συνεχίζονται οι εργασίες του Euro-working group,ο κ.Γιάννης Στουρνάρας θα βρίσκεται συνέχεια στο ακουστικό του με τον απεσταλμένο του στις Βρυξέλλες, ενώ θα παρακολουθεί την πορεία των διαβουλεύσεων του υπουργείου Εργασίας με τα κόμματα στη Βουλή.
Κλείσιμο

«Θα χάσουμε τις ημερομηνίες, δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο» έλεγε με έκδηλη αγωνία το βράδυ χθες αρμόδιος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περάσει με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος στη Βουλή το πολύ σκληρό πακέτο μέτρων που απαιτεί η Τρόικα. Μέσα σε τρεις εβδομάδες (το αργότερο μέχρι 12 Νοεμβρίου) θα επιχειρήσει να έχουν ψηφιστεί τα νέα δημοσιονομικά μέτρα και όλα τα προαπαιτούμενα μαζί με τα εργασιακά.
 
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διέψευδαν πάντως πως στα νέα φορολογικά μέτρα θα περιλαμβάνεται και η πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Το "ψαλίδι" γλιτώνουν και οι φοροαπαλλαγές για ιατρικές και  νοσοκομειακές δαπάνες, ενώ καθιερώνεται νέα κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα με μόλις τρία κλιμάκια εισοδήματος και συντελεστές 21%, 30% και 45%.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, εξετάζεται και ένα νέο σύστημα φορολόγησης των φυσικών προσώπων με βάση το οποίο ο φόρος εισοδήματος θα παρακρατείται μεν προκαταβολικά στην πηγή του με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, αλλά κατά την εκκαθάριση της δήλωσης θα προβλέπεται ένα αφορολόγητο ποσό για τους έχοντες εισόδημα μέχρι και 30.000 ευρώ και τελικά οι  χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θα πληρώνουν φόρο και θα έχουν και ... επιστροφή. Με το σύστημα  αυτό θα παρακρατείται 21% φόρος για όσους έχουν εισόδημα από 5.000 ως 30.000 ευρώ το χρόνο, 30% με εισόδημα 30.000 – 80.000 ευρώ και 45% για πάνω από 80.000 το χρόνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης