Κοινοβουλευτικοί κλυδωνισμοί για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Κοινοβουλευτικοί κλυδωνισμοί για τον κυβερνητικό συνασπισμό

Οι τρικυμιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να «κλείσει» το πακέτο των μέτρων προκειμένου να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα και να πετύχει την εκταμίευση της δόσης του δανείου έχει προκαλέσει ένταση στη Βουλή...

Κοινοβουλευτικοί κλυδωνισμοί για τον κυβερνητικό συνασπισμό
Οι τρικυμιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να «κλείσει» το πακέτο των μέτρων προκειμένου να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα και να πετύχει την εκταμίευση της δόσης του δανείου έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Ειδικότερα, στην Βουλή συζητείται το επίσης κρίσιμο νομοσχέδιο που καταργεί το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου. Στην ουσία πρόκειται για πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έχει έρθει για κύρωση. Όμως οι αυξημένες νομοθετικές εκκρεμότητες ανάγκασαν την κυβέρνηση να κινηθεί στην μεθόριο του Κανονισμού της Βουλής και να προσθέσει στο κείμενο μια σειρά από τροπολογίες. Πέραν αυτών και οι τροπολογίες, κατά «παράβαση» της ορθής νομοθέτησης, περιέχουν μια σειρά άσχετων μεταξύ τους διατάξεων.

Υπο αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας, με την βουλευτή της κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να επισημαίνει πως «το νομοσχέδιο αποτελεί «νομοθετικό έκτρωμα» και σημείωσε ότι «παραβιάζεται το σύνταγμα» σε μια σειρά από διατάξεις.

Κλείσιμο
Επιπροσθέτως ο κ. Νίκος Τσούκαλης, συντηρώντας «τα σύννεφα» που επικρατούν στην σχέση ΔΗΜΑΡ- κυβέρνησης είπε ότι πρέπει να μπει «τέλος στις διαδικασίες των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε την κυβέρνηση αλλά όχι με αυτές τις διαδικασίες. Ως προειδοποίηση προς την κυβέρνηση κατά την σημερινή ψηφοφορία αντισυνταγματικότητας δεν θα εγερθούμε».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιωργος Μαυραγάνης, είπε μεταξύ άλλων ότι συγκεκριμένοι λόγοι επιβάλλουν στην κυβέρνηση να κινείται και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Πέραν όμως της διαδικασίας, και η ουσία του νομοσχεδίου προκαλεί κλυδωνισμούς στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων. Συγκεκριμένα, κατά τις συνεδριάσεις της επιτροπής η ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το 2ο άρθρο για τις αποκρατικοποιήσεις εξηγώντας ότι «δεν έχουν χαρακτήρα αναπτυξιακό» και πως «δεν προστατεύονται οι στρατηγικής σημασίας οργανισμοί όπως νερό και ενέργεια» καθώς επίσης ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία που μιλά για ένταξη των επικουρικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ.

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ αν και υπερψήφισε το 2ο άρθρο, εξηγώντας ότι διατηρεί επιφυλάξεις για την τελική στάση που θα κρατήσει στην ολομέλεια, ο πρωην υπουργός Ανάπτυξης, κ. Θάνος Μωραϊτης, με δήλωσή του επισημαίνει ότι «τις επόμενες ώρες ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να έρθει φέρει σχετική τροπολογία που θα κατοχυρώνει θεσμικά διαδικασίες διαφάνειας γα τις αποκρατικοποιήσεις. Οτιδήποτε άλλο δεν στέκει και κυρίως το νομοσχέδιο δεν περνάει…».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στην αυριανή συνεδρίαση αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία η οποία πιθανότατα θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης