«Βλέπει» συμμετοχή πάνω από 70 – 80% των ομολογιούχων

«Βλέπει» συμμετοχή πάνω από 70 – 80% των ομολογιούχων

«Οριστικό το κούρεμα 50% στο ελληνικό χρέος» - «Πρώιμο να μιλάμε για το τελικό ποσό της ελάφρυνσης» - Τι δήλωσε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

«Βλέπει» συμμετοχή πάνω από 70 – 80% των ομολογιούχων
Στην εκτίμηση πως το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους, στο 50%, είναι οριστικό και δεν τίθεται θέμα διαπραγματεύσεων επ’ αυτού προχώρησε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.

Την ίδια ώρα όμως ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να φανταστεί συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70 – 80% και τόνισε πως «είναι πρώιμο να κάνουμε λόγο για ελάφρυνση χρέους ύψους 100 δισ. ευρώ».

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Νταλάρα δήλωσε πως το σχέδιο για τη μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή του ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και από τον Ιανουάριο, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα έχει λάβει και την τελική έγκριση το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Παράλληλα ενημέρωσε πως οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν συστήσει πιστωτική επιτροπή για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες συνομιλίες με Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους για την υλοποίηση του «κουρέματος» 50%.

Πάντως ο επικεφαλής του IIF δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να κοινοποιήσει κάποιο λεπτομερές σχέδιο ακόμη, χαρακτήρισε «μοναδική» την ελληνική κατάσταση – θέλοντας να σταματήσει ευθύς εξαρχής κάθε σενάριο για «κούρεμα» και στο ιταλικό χρέος – και τέλος, αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, διέψευσε πως θα υπάρξει ειδική μεταχείριση γι’ αυτές.

Πρόσθεσε όμως πως είναι απαραίτητο το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής τους πριν την ανταλλαγή των ομολόγων και εξέφρασε την προτίμησή του αυτή να γίνει μέσω προνομιούχων μετοχών.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, μετέδιδε πως η Ελλάδα θα παρουσιάσει έως τα τέλη Νοεμβρίου την πρόταση στους ιδιώτες ομολογιούχους για το "κούρεμα" στο χρέος της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης