«Μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ παρά τα άγρια μέτρα

«Μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ παρά τα άγρια μέτρα

Πρέπει να εισπράττουν κάθε μήνα 5,5 δισ. (!) έως το τέλος του 2011 για να επιτευχθεί ο εφετινός στόχος στα έσοδα…

«Μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ παρά τα άγρια μέτρα
Στο «κόκκινο» συνεχίζει να κινείται ο προϋπολογισμός.

Σε σχέση με τους νέους (αναθεωρημένους) στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού από την αρχή του χρόνου ως τώρα ανήλθαν σε 34,980 δισ. € και είναι μειωμένα κατά 4,2% ενώ ο ετήσιος στόχος για την φετινή χρόνια είναι να αυξηθούν κατά 0,8%. Για να επιτευχθεί ο εφετινός στόχος το κράτος θα πρέπει να εισπράττει κάθε μήνα 5,5 δισ. (!) έως το τέλος του 2011.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 19,163 δισ. € έναντι του νέου στόχου 19,242 δισ. € Ωστόσο  το δημοσιονομικό έλλειμμα σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είναι αυξημένο κατά 15,1% (στο 9μηνο του 2010 το έλλειμμα ήταν 16,650 δισ. ευρώ).

Παρά τις θυσίες, ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» σε σχέση με το έλλειμμα στο αντίστοιχο διάστημα του 2010, καθώς τα έσοδα σημειώνουν κάμψη κατά 1,5 δισ. ευρώ ενώ οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 529 εκατ ευρώ. Συνολικά πάντως, τα λεφτά που λείπουν έχουν πάει... σε τόκους παλαιών και νέων δανείων.

Ειδικότερα,  οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 7,0% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
Κλείσιμο


•           στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,381 δισ. ευρώ!
 
•           στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της  μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,862  δισ. ευρώ,
 
•           στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 306 εκατ. ευρώ και
 
•           στα νοσοκομεία κατά 834 εκατ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 134 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).


Οι δαπάνες του ΠΔΕ, επίσης, παρουσιάζουν μείωση κατά 35,1% ή 1.906 εκατ. €.

Στο σκέλος των εσόδων, η υστέρηση σε επίπεδο εννιαμήνου αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη -κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού- ύφεση, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί ότι η υστέρηση των εσόδων θα αντιμετωπισθεί στο απομένον τρίμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του

Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 39,2% ή κατά 529 εκατ. € σε σύγκριση με το εννιάμηνο του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 5 εκατ. €, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 74 εκατ. €.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης