LIVE

Κορωνοϊός

Σε μόνιμο σοκ η κοινωνία από τα μέτρα

Σε μόνιμο σοκ η κοινωνία από τα μέτρα

Πακέτο ως το 2014 το μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές και υγεία,  η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η "όσο-όσο" εκποίηση της ακίνητης περιουσίας

Μετά από μια άκρως επεισοδιακή αξιολόγηση που διήρκεσε σχεδόν 2 μήνες (χρόνος «ρεκόρ» για τα δεδομένα του ΔΝΤ), η Τρόικα φεύγει από την Αθήνα δίνοντας διορία τεσσάρων εβδομάδων στην κυβέρνηση, όχι απλώς να ψηφίσει αλλά και να εφαρμόσει τα νέα μέτρα για το 2012!

Η χορήγηση όμως της επόμενης δόσης συνδυάζεται αναπόδραστα και με την διασφάλιση της βιωσιμότητος του συνολικού χρέους, δηλαδή τα μέτρα για την περίοδο 2013-2014 αλλά και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειακές ανάγκες της χώρας χώρα μπορεί να ελαφρυνθούν 80 – 90 δισ. ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια αν επιλεγεί «κούρεμα» της τάξης του 21% ενώ, εφόσον η Ελλάδα εξασφαλίσει και το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 109 δισ. τότε θα είναι πλήρως εξασφαλισμένες έως και το 2020.

Σαράντα κρίσιμες μέρες

Καυτές θα είναι όμως οι επόμενες 40 μέρες καθώς, όπως έσπευσε να αποκαλύψει προχθές και ο Επίτροπος Ρεν, τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας εξαντλούνται στα μέσα Νοέμβρη. Η Τρόικα δεν βιάζεται να δώσει το πράσινο φως για την επόμενη δόση –στην ανακοίνωσή της «πιθανολογεί» στις αρχές Νοεμβρίου- και ως τότε πρέπει να έχουν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012, το πολυνομοσχέδιο και το νέο φορολογικό.

Έτσι θα μπορέσει να κλείσει και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το «κούρεμα» του χρέους, το οποίο πιθανότατα θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από το 21% που έχει συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με την Τρόικα, η ύφεση για τον επόμενο χρόνο φαίνεται πλέον ότι αναθεωρείται από το 2,5% κοντά στο 3% του ΑΕΠ. Έτσι, παρά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Ιούνιο, χρειάστηκε να συμφωνηθούν πρόσθετα μέτρα 15 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 7 δισ. για το 2011, άλλα 5,4 δισ. το 2012 και 2,5 δισ. για το 2013-2014.

 
Αλλάζει έτσι ριζικά το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας
 
Με στόχο, λοιπόν, να πετύχει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος με όσο πιο σίγουρο τρόπο γίνεται τον επόμενο χρόνο, στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, η Τρόικα ζητά να προστεθούν:
 
1. Η επέκταση στο στενό δημόσιο τομέα του ενιαίου μισθολογίου και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και η εφαρμογή του στις ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, όπως είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Ειδικά για τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι ελεγκτές ζητούν άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις για την κατάργηση επιδομάτων και υπερωριών υπαλλήλων δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί σε ΣΣΕ.
 
2. Η επέκταση του μέτρου της «εφεδρείας» σε πάνω από 30.000 υπαλλήλους, ενδεχομένως ακόμα και σε 50.000(!) και η απόλυση των υπαλλήλων από υπηρεσίες που συγχωνεύονται ή καταργούνται, ώστε να υπάρξει άμεση ελάφρυνση των δημοσίων δαπανών. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς Επιτροπής αναμένεται να έχουν και πάλι συναντήσεις με την ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να γίνουν νέοι υπολογισμοί.
 
3. Η επανεξέταση του συστήματος δαπανών στο Σύστημα Υγείας, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 6 δισ. ευρώ έως το 2014, κάτι που περιλαμβανόταν στο μνημόνιο του Μαρτίου, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.

4. Στα φορολογικά, το μόνο που συζητά η Τρόικα με τους επιτελείς του ΥΠ.ΟΙΚ. είναι η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2012, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου! Το σκεπτικό του μέτρου είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
 
5. Στο εργασιακό –εκτός από την απελευθέρωση των επιχειρησιακών συμβάσεων– η Τρόικα ζητά με όλο και περισσότερη επιμονή την κατάργηση των κατώτερων μισθών που ορίζει η ΣΣΕ, με στόχο την κινητικότητα των εργαζομένων και την αύξηση της απασχόλησης.
 
6. Αποκρατικοποιήσεις και νέες δεσμεύσεις για την πώληση 2.000 ακινήτων μέχρι και το 2014, με στόχο έσοδα ύψους 24 δισ. ευρώ.

Ενοχλημένη η Τρόικα με τις αποκρατικοποιήσεις
 
Στις τελευταίες επαφές τους με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, οι Τροϊκανοί ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί για άμεσα αποτελέσματα. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ματίας Μορς, ζήτησε την εφαρμογή των κανονισμών που υπέγραψε η κυβέρνηση, με βάση τις οποίες όσα asset του Δημοσίου μπαίνουν στο Ταμείο, πωλούνται σε τιμές αγοράς (prevailing prices), έστω και αν το τίμημα θεωρείται χαμηλό.
 
Εμδεικτικό του κλίματος το ότι  οι εκπρόσωποι της Επιτροπής έδειξαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι για το γεγονός ότι η διαδικασία αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας του Δημοσίου βρίσκεται ακόμη σε περίοδο προετοιμασίας.
 
Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι μέχρι και τις αρχές του 2012 θα έχει έτοιμο ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο από 2.000 ακίνητα του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, τα οποία θα δοθούν σε τιμές… αγοράς, αφού βέβαια πρώτα ενταχθούν στην περιουσία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Μετά από μεγάλες πιέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον ΚΤΕ Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών Ε.Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι έχει συμφωνήσει με την τρόϊκα να ξεκινήσει η διαδικασία κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα! Είπε ότι "Το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών (που αφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις), είναι απολύτως συμφωνημένο με την Τρόικα έτσι όπως έχει διατυπωθεί στο πολυνομοσχέδιο. Εάν αλλάξει ελλοχεύει ο κίνδυνος, η έκθεση της Τρόικας για την 6η δόση να μην είναι θετική" δηλαδή πάλι εκβιάζουν την ψήφισή του, όπως έκανε και λίγες ώρες πριν όταν είπε "ρίξτε μεας αν νομίζεται ότι δεν είμαστε αποτελελεσματικοί ή ηθικοί"! Τώρα η απόφαση εναπόκειται στους βουλευτές της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ: Επί ώρες απειλούσαν ότι δεν θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο αν περιελάμβανε άρθρο που προβλέπει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Ο Ε.Βενιζέλος, εντελώς ωμά τους είπε πως, ναι, έχει συμφωνήσει να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις. Επίσης, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο ρόλος της Τρόικας είναι αναβαθμισμένος, καθώς, όπως είπε, δεν πρόκειται απλώς για αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, αλλά είναι πλέον εκπρόσωποι της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελας Μέρκελ, και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί! Άρα θα πρέπει να πειθαρχήσουν γιατί δεν θα πάρουν ούτε ευρώ από την 6ης δόση, θα πάμε σε εκλογές ακι αυτοί δεν θα ξαναδούν Βουλή, ούτε στην Δευτέρα Παρουσία! Για να δούμε αν υπάρχει κάποιος αξιοπρεπής στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ που αυτά που λέει να τα εννοεί... ΑΠΟ ΑΠΕ

Δ.Α.

Η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς και η αντιπολίτευση ζει σε άλλο πλανήτη. Δυστυχώς κύριοι επτωχεύσαμεν. Τώρα ξέρετε τί θα γίνει: θα επιστρέψουμε στα δεδομένα του '50 και η ιστορία θα επαναληφθεί. Όσοι προλαβαίνετε και μπορείτε, φύγετε τώρα. Η Ελλάδα άντεξε 4 αιώνες τουρκοκρατίας και διαλύθηκε μέσα σε 30 χρόνια. Και να είστε σίγουροι ότι θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ. Άλλωστε, δεν έχει πλέον νόημα να έχουμε το ίδιο νόμισμα με την υπόλοιπη ευρώπη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η ΠΑΣΟΚΑΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ.... ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΝ ΠΑΡΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΕΚΑ ΕΔΡΕΣ....ΤΟΤΕ.... ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ... ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

δημητρης

 Να πάνε στον διάολο οι τροικανοί και τα ντόπια τσογλάνια τους.Και να μην ξεχάσω να πω ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το Ευρώ.

θωμάς Γκαντάρας

"οι εκπρόσωποι της Επιτροπής έδειξαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι για το γεγονός ότι η διαδικασία αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας του Δημοσίου βρίσκεται ακόμη σε περίοδο προετοιμασίας." ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΙΛΙΟΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟ ΦΡΑΚΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ....

stavros

Κ τωρα θα πρωχωρησουμε προς την αναπτυξη,την πρασινη αναπτυξη που τοσο καιρο ακουμε,χμμμ 1ο:συμβουλευω ολους τους ελευθερους επαγγελματιες να στραφουν προς φορολογικους παραδεισους εντος ευρωπης,υπαρχουν και ειναι απολυτος νομιμα.Αληταραδες δεν προκειται να μαζεψετε ουτε ενα ευρο παλιο ξεφτιλες και καλα οτι κινηθηκαν οι εφοριες 22% τωρα τελεφταια ειναι μεγα ψεμμα,παιδια μην πληρωνετε αυτο που γινεται ειναι η μεγαλυτερη οικονομικη απατη ολων των ετων,η μεγαλυτερη ληστεια σε βαρος μας,το μεγαλυτερο κολπο grosso που εγινε ποτε κτλ,κτλ,κτλ.....δεν ξερω αν μπορουμε και βασικα αν θελουμε να αντισταθουμε καπος αλλα πρεπει γιατι πολυ απλα θα πεινασουμε και μετα θα κυνηγαει ο ενας τον αλλο.Οταν ειπε λεφτα υπαρχουν ειχε δεικιο το εμαθα χτες απο πολυ δικο μου ανθρωπο που εργαζεταια στο ΚΕΠΥΟ αλλα δεν ατα πειραζουν,,,,,τα συμπερασματα δικα σας καλημερα σε ολους

wpapac2009

 ...και τα παντελονάκια? πότε μας είπανε ότι πρέπει να τα κατεβάσουμε? ε, μπένυ, Γ.Α.Π ? ή μήπως σας είπανε να τα κατεβάσετε αλλά προτιμάτε να τα κατεβάσουμε εμείς ο απλός λαός? όταν δεν ξέρεις να διαπραγματεύεσαι τότε μην το κάνεις εξ' ονόματος άλλου, διαπραγματεύσου μόνο για τον εαυτό σου. εμείς όλοι οι υπόλοιποι τι φταίμε? ε αληταράδες? γελάω γιτί θυμάμαι πολλών ηλιθίων τα σχόλια που λέγανε καλά τους κάνει τους δημοσίους η κυβέρνηση...να τους πηδήξουν έλεγαν άλλοι που ήταν στον ιδιωτικό τομέα.... που είστε τώρα πουλάκια μου? ναι σε εσάς απευθύνομαι που λέγατε σε όλους τους τόνους ότι φταίνε οι δ.υ. Τώρα σας χτυπάει και εσάς την πόρτα ο βιαστής, με κατάργηση κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα..,. πως νιώθετε τώρα? φώναζα σε όλους τους τόνους να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι αλλά που... πάρτα τώρα ...είσασταν αντίθετοι σε απεργίες εργαζομένων επειδή απλά είχατε σκύψει ήδη το κεφάλι στα αφεντικά σας..και δεν μπορούσατε να κάνετε απεργία και εσείς..για να σας δώ τώρα...θα κάνετε απεργία για αυτά που πάνε να σας κάνουν κύριοι του υποτιθέμενου ιδιωτικού τομέα? θα ενωθείτε μαζί με τους δ.υ για να αστράψει το σύμπαν ή θα το ρίξετε στη κλασσική εργοδοτική ατάκα : όποιος δουλεύει αμοίβεται και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Το άλλο με τον τοτό το ξέρετε? ή νομίζετε ότι όταν θα πέσει ο τσίρος της επιχείρησης θα σας κρατήσει τον μισθό στα ίδια επίπεδα, επειδή εργαζόσασταν σωστά (προσοχή στο χρόνο που χρησιμοποιώ) ...Κούνια που σας κούναγε... άντε λοιπόν όλοι χρωστάμε και όλοι είμαστε στην ίδια μοίρα, θα ενωθούμε επιτέλους ενάντια σε αυτή τη λαίλαπα που χτυπάει την πόρτα μας...?? ξυπνάτε έλληνες, γιατί αυτό είμαστε πάνω απο όλα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης