Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές απώλειες προκαλεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές απώλειες προκαλεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Τέταρτη διαδοχική πτώση για τον Γενικό Δείκτη - Δοκιμάζονται κρίσιμα σημεία στήριξης - Υπό πίεση και οι ευρωαγορές

xrimatistirio
Σε περιδίνηση βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αυτή τη φορά συντονίζεται με το sell off που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί για τέταρτη διαδοχική μέρα, δοκιμάζοντας εκ νέου κρίσιμα σημεία στήριξης.

Η κατάσταση, που μυρίζει «μπαρούτι» στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν αποτελεί το βασικό λόγο πίσω από τις σημερινές ρευστοποιήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι αυτό διότι το Τελ Αβίβ αφήνει σε «αναμμένα κάρβουνα» τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο που θα εξαπολύσει την αντεπίθεσή της στην Τεχεράνη.

Σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει νέα ισχυρή πτώση κατά 1,55% στις 1.369,17 μονάδες, με το υψηλό ημέρας να εντοπίζεται στις 1.378,89 μονάδες και το χαμηλό ημέρας στις 1.368,52 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. βρέθηκε και χθες στο στόχαστρο των πωλητών, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές που είχαν αντιδράσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, με drone και πυραύλους, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η εικόνα στο ταμπλό

Για ακόμη μία φορά σχεδόν το σύνολο των τίτλων κινείται σε πτωτική τροχιά, με ελάχιστες μετοχές να διασώζονται. Ο τραπεζικός δείκτης ηγείται των απωλειών κατά 1,49% στις 1.169,14 μονάδες, ο FTSE 25 ακολουθεί με πτώση 1,22% στις 3.331,26 μονάδες και ο Mid Cap υποχωρεί κατά 0,97% στις 2.208,52 μονάδες.

Στους τραπεζικούς τίτλους, η Alpha Bank διολισθαίνει -1,81% στο 1,5465 ευρώ, η Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,61% και το 1,7995 ευρώ, η Πειραιώς στο -1,27% και τα 3,746 ευρώ και η Εθνική στο -1,08% και τα 7,132 ευρώ.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, απώλειες άνω του 2% καταγράφουν οι Viohalco, Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ακολουθούν με πτώση μεγαλύτερη του 1% η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Aegean, η HELLENiQ ENERGY, η Coca Cola, η Autohellas, η Σαράντης, η Cenergy και η Lamda Development.

Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται, μεταξύ άλλων, στην Ελλάκτωρ καθώς η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι η γενική συνέλευση θα αποφασίσει για επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Η συγκεκριμένη είδηση λειτουργεί ευεργετικά για τον τίτλο, που ενισχύεται περισσότερο από 1% στην έναρξη των σημερινών συναλλαγών.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η Τεχνική Ολυμπιακή, η Lavipharm και η ΑΒΑΞ υποχωρούν περισσότερο από 3%. Ακολουθούν με μεγάλες απώλειες οι: Profile, ΟΛΠ, Fourlis, Intralot, ΕΥΑΘ, Πλαστικά Θράκης, Austriacard Holdings, ΑΔΜΗΕ, Intracom Holdings, ΕΧΑΕ και Intrakat.

Κλείσιμο
Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 6,821 εκατ. ευρώ, με την Εθνική Τράπεζα να κάνει ήδη τζίρο 1,928 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 94,823 δισ. ευρώ, με 59 μετοχές να υποχωρούν, 14 να ενισχύονται και 8 να παραμένουν χωρίς μεταβολή.

Η εικόνα στις ευρωαγορές

Πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX χάνει 1,22% στις 17.803 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχει απώλειες 1,34% στις 7.938 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 1,19% φτάνοντας τις 7.869 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 1,39% και τις 33.484 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώνεται στις 10.572 μονάδες μειωμένος κατά 1,14%.

Ειδήσεις σήμερα:

Χάος σε δικαστήριο του Μέιν μετά την ανακοίνωση ποινής άνδρα που σκότωσε την πρώην του με 100 μαχαιριές - Δείτε βίντεο

Μετά τα 33αρια έρχονται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, σκόνη και βροχές - Δείτε χάρτες

Τι συνέβη την πρώτη ημέρα της ποινικής δίκης του Τραμπ - Οι αντιδράσεις και το αίτημα του πρώην προέδρου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης