Τραμπ: Τι συνέβη την πρώτη ημέρα της ποινικής δίκης του - Οι αντιδράσεις και το αίτημα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ

Τραμπ: Τι συνέβη την πρώτη ημέρα της ποινικής δίκης του - Οι αντιδράσεις και το αίτημα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ

Δεν επιλέχθηκαν ένορκοι την πρώτη μέρα της δίκης στο Μανχάταν - Ο Ρεπουμπλικάνος αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι παραποίησε αρχεία για να καλύψει ένα σεξουαλικό σκάνδαλο ενώ ήταν πρόεδρος

trump_trial_maket
Η πρώτη ποινική δίκη ενός Αμερικανού προέδρου ξεκίνησε επίσημα τη Δευτέρα (15/4), καθώς εισαγγελείς και δικηγόροι υπεράσπισης συγκεντρώθηκαν σε δικαστική αίθουσα του Μανχάταν για να επιλέξουν τους ενόρκους που θα αποφασίσουν για την τύχη του Ντόναλντ Τραμπ.

Η αρχική ομάδα των υποψήφιων ενόρκων μειώθηκε γρήγορα. Περισσότεροι από τους μισούς από την πρώτη ομάδα των 96 παραιτήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού δήλωσαν ότι δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να είναι αμερόληπτοι. Το δικαστήριο διέκοψε για περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της επιλογής των ενόρκων, χωρίς να καταλήξει σε ενόρκους. Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα Τρίτη (16/4) με την επιλογή των 12 ενόρκων και των 6 αναπληρωματικών τους, μεταξύ μιας ομάδας κατοίκων του Μανχάταν. Θα ακολουθήσουν οι καταθέσεις των μαρτύρων.

28590755


Κλείσιμο
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής ενός ενόρκου για τη δίκη ορόσημο -με τους ισχυρισμούς ότι ο κ. Τραμπ παραποίησε έγγραφα για να καλύψει ένα σεξουαλικό σκάνδαλο που αφορούσε την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς- ο δικαστής που εποπτεύει την υπόθεση για άλλη μια φορά αρνήθηκε να παραιτηθεί. Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν κήρυξε την έναρξη της δίκης στις 10.00, τοπική ώρα, αφού καλημέρισε τον «κύριο Τραμπ», όπως τον αποκάλεσε. Αμέσως άρχισε να εξετάζει τα αιτήματα της υπεράσπισης και απέρριψε εκείνο με το οποίο του ζητούσαν να αυτοεξαιρεθεί. Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα του νομικού επιτελείου του Τραμπ να απομακρύνουν τον δικαστή από την υπόθεση, καθώς θεωρούν ότι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων το γεγονός ότι η κόρη του εργάζεται για μια εταιρεία πολιτικών συμβούλων που έχει για πελάτες της Δημοκρατικούς.

Υπήρχε όμως και μια απόφαση που ευνόησε τον πρώην πρόεδρο: Ο δικαστής, Χουάν Μ. Μέρτσαν, απέρριψε αίτημα των εισαγγελέων να εισαγάγουν κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση που κατέθεσαν γυναίκες εναντίον του Τραμπ πριν από χρόνια, αποκαλώντας τις «φήμες» και «πλήρη κουτσομπολιά».

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν, το οποίο άσκησε την διώξη εναντίον του κ. Τραμπ, ζήτησε από τον δικαστή Χουάν Μέρτσαν να επιβάλει κυρώσεις στον Τραμπ και πρόστιμο 3.000 δολαρίων επειδή παραβίασε το διάταγμα φίμωσης που του απαγόρευε να μιλήσει για μάρτυρες στην υπόθεση, το γραφείο του δικαστή ή το προσωπικό του δικαστηρίου. Ο Μέρτσαν προγραμμάτισε ακρόαση για την πρόταση του εισαγγελέα της περιφέρειας για την ερχόμενη Τρίτη. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο, ο 77χρονος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ επιτέθηκε σε έναν από τους βασικούς μάρτυρες της εισαγγελίας: τον Μάικλ Ντ. Κοέν, ο οποίος αποτελεί τον κύριο πληροφοριοδότη που μέσα από τις καταθέσεις του χτίστηκε το κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Κοέν πλήρωσε 130.000 δολάρια στην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς , κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 για να σιωπήσει για μια σεξουαλική επαφή που είπε ότι είχε με τον κ. Τραμπ. Αφού ομολόγησε και εξέτισε την ποινή φυλάκισης του, συνεργάστηκε στην έρευνα από τα τέλη του 2018 και προσήλθε επανειλημμένα να καταθέσει ενώπιον του σώματος των ενόρκων.

Οι αντιδράσεις του Τραμπ

Αντίθετα από τη συμπεριφορά του στο παρελθόν, ο Τραμπ κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του είναι σιωπηλός, χωρίς πολλές αντιδράσεις και χωρίς θεατρινισμούς. Κάποιες φορές έδειχνε εκνευρισμένος και εξουθενωμένος κατά τη διάρκεια των προδικαστικών λογομαχιών, μερικές φορές έκανε μορφασμούς και έδειχνε να χαμογελάει, όπως τη στιγμή που ο δικαστής είπε στην πρώτη ομάδα των 96 επίδοξων ενόρκων ότι θα διασφάλιζε μια δίκαιη δίκη. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ κάποια στιγμή ο Τραμπ φάνηκε ότι αποκοιμήθηκε.Ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας, ο οποίος θα μπορούσε να λάβει τη θέση του μάρτυρα προς υπεράσπισή του, αρνήθηκε τη σεξουαλική επαφή με την κα Ντάνιελς. Ωστόσο, οι εισαγγελείς λένε ότι, ενώ υπηρετούσε ως πρόεδρος, επέτρεψε στην εταιρεία του να παραποιήσει αρχεία για να κρύψει τις αποζημιώσεις στον κ. Κοέν. Υποστηρίζουν ότι η πληρωμή στην κα Ντάνιελς ήταν μέρος ενός προτύπου: ο κ. Τραμπ, αντιμέτωπος με επιζήμιες ιστορίες που θα μπορούσαν να είχαν καταδικάσει την εκστρατεία του, τις απέκρυψε για να επηρεάσει τις εκλογές.

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε πέρυσι για 34 κακούργημα για πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων για τον φερόμενο ρόλο του σε ένα πρόγραμμα καταστολής χρημάτων πριν από τις εκλογές του 2016 . Δήλωσε αθώος.

Το αίτημα για τον γιο του

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ παραπονέθηκε ότι δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει την αποφοίτηση του γιου του από το γυμνάσιο λόγω της δίκης. Oι δικηγόροι του Τραμπ είχαν ζητήσει από τον δικαστή Χουάν Μέρτσαν να μην πραγματοποιήσει τη δίκη την Παρασκευή, 17 Μαΐου, ώστε ο πρώην πρόεδρος να μπορεί να παρακολουθήσει την αποφοίτηση του Μπάρον στην Ακαδημία του Όξμπριτζ στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.Ο Χουάν Μέρτσαν είπε ότι δεν θα αποφανθεί ακόμη για το αίτημα του Τραμπ να παραλείψει τη δίκη στις 17 Μαΐου για να παρακολουθήσει την αποφοίτηση του γιου του από το γυμνάσιο. «Εξαρτάται πραγματικά από το αν είμαστε στην ώρα μας και πού βρισκόμαστε στη δίκη», είπε ο δικαστής.

Η διαδικασία επιλογής των ενόρκων μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες και η δίκη έως και οκτώ και θα διεξάγεται καθημερινά εκτός από τις Τετάρτες. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εμφανίζεται στο δικαστήριο κάθε μέρα που συνεδριάζει. Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης παίζει το χαρτί της σταθερότητας για τις ευρωεκλογές - Το παρασκήνιο για την επιλογή Μπελέρη

Μετά τα 33αρια έρχονται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, σκόνη και βροχές - Δείτε χάρτες

45χρονη εκπαιδευτικός στις ΗΠΑ έγινε τσακωτή γυμνή με 17χρονο στο αυτοκίνητο του συζύγου της που είναι στέλεχος του υπ. Άμυνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης