Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν δώσει $70 δισ. για 1.500 ναυπηγήσεις σε κινεζικά ναυπηγεία

Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν δώσει $70 δισ. για 1.500 ναυπηγήσεις σε κινεζικά ναυπηγεία

Μόνο για το 2023, παρήγγειλαν 162 πλοία ήτοι το 61% των συνολικών τους παραγγελιών για το έτος - Πάνω από το 50% της ενέργειας και του πετρελαίου που εισάγει η Κίνα μεταφέρεται από ελληνικούς στόλους - Όλα όσα είπε ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Xiao Junzheng

kinezos-presvis
Από τις 16 έως τις 17 Απριλίου, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει το 9ο συνέδριο «Ο Ωκεανός μας», ένα μεγάλο γεγονός για τις παγκόσμιες θαλάσσιες υποθέσεις για την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία μεταξύ τους. Το Our Ocean 2024 θα επικεντρωθεί σε θέματα όπως ο πράσινος μετασχηματισμός των ωκεανών, το οικολογικό περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Με αφορμή το γεγονός αυτό ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Xiao Junzheng αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας οι οποίες ξεκίνησαν από τη θάλασσα και πλέον κινούνται πέραν αυτής.

«Η κινεζική κυβέρνηση εκτιμά ιδιαίτερα την Ελλάδα ως χώρα υποδοχής αυτού του συνεδρίου και θα στείλει αντιπροσωπεία για να συμμετάσχει στο Our Ocean 2024 με επικεφαλής τον Sun Shuxian, αναπληρωτή υπουργό του Υπουργείου Φυσικών Πόρων και διευθυντή της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η Κίνα θα διοργανώσει επίσης μια παράλληλη εκδήλωση με θέμα “Καλλιέργεια Γαλάζιων Πολιτών, προώθηση Γαλάζιων Συμπράξεων και ανάληψη δράσης για έναν Υγιή Ωκεανό» ήταν τα πρώτα του λόγια.

Όπως επεσήμανε «η Κίνα και η Ελλάδα είναι αρχαία ναυτικά έθνη που γειτνιάζουν με τη θάλασσα, και τα δύο με μακρά ιστορία του θαλάσσιου πολιτισμού. Η Κίνα είναι μια σημαντική ναυπηγική χώρα και χώρα εισαγωγής και εξαγωγής φορτίων, ενώ η Ελλάδα είναι η κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο. Οι δύο χώρες μας έχουν υψηλό βαθμό συμπληρωματικότητας στις θαλάσσιες μεταφορές, τη ναυπηγική βιομηχανία, τις λιμενικές εργασίες και άλλους τομείς, καθιστώντας τη θαλάσσια συνεργασία σημαντικό δεσμό για τη σύσφιξη των σχέσεων Κίνας-Ελλάδας».

Κλείσιμο
Οι ανταλλαγές και η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας βαθαίνουν. Ο πρέσβης ανέφερε:

«Από το 2000, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν αγοράσει ή παραγγείλει περισσότερα από 1.500 πλοία από κινεζικές ναυπηγικές εταιρείες, συνολικής αξίας άνω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο πέρυσι, οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν 162 νέα πλοία από την Κίνα, που αντιστοιχούν περίπου στο 61% των συνολικών τους παραγγελιών νέων πλοίων για το έτος. Παράλληλα, πάνω από το 50% της ενέργειας και του πετρελαίου που εισάγει η Κίνα μεταφέρεται από ελληνικούς στόλους...»

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Δύο νεκροί σε τροχαίο στο Μαρκόπουλο - Αυτοκίνητο προσέκρουσε σε κολώνα

Η ανάρτηση του Τραμπ για την έκλειψη Ηλίου γίνεται viral - Βυθίζει τις ΗΠΑ στο σκοτάδι - Δείτε βίντεο

Ο Θοδωρής στον τάκο, σε εκκρεμότητα το φύλο της μονομαχίας παραμονής στο Survivor - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης