Βασίλης Ψάλτης: «Παράθυρο στον κόσμο η συμφωνία Αlpha Bank – UniCredit για εμάς και τους πελάτες μας»

Βασίλης Ψάλτης: «Παράθυρο στον κόσμο η συμφωνία Αlpha Bank – UniCredit για εμάς και τους πελάτες μας»

Ο CEO της Αlpha Bank, o oποίος υπήρξε ο πρωτεργάτης του μεγάλου deal με την ιταλική τράπεζα, μιλά για τις λεπτομέρειες και τα οφέλη από τη σύμπραξη των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
psaltis_arthro
Η απόφαση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας, της UniCredit, να επενδύσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αγοράζοντας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) τις μετοχές της Alpha Bank, αποτέλεσε βασική είδηση στα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ. Ο πρωτεργάτης της συμφωνίας, Βασίλης Ψάλτης, μιλάει στο «ΘΕΜΑ» για το τι σημαίνει για τους πελάτες η σύμπραξη με την ιταλική τράπεζα.

Παράλληλα, ο CEO της Alpha Bank κάνει λόγο για μία νέα «στρατηγική σχέση» τραπεζών και Πολιτείας με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας προγραμμάτων που βασίζονται σε αυτή τη σύμπραξη, όπως το «Σπίτι μου» για νέους, καθώς και την αύξηση των επιχειρήσεων που μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Σχολιάζοντας, τέλος, τις ιδιαίτερα θετικές αναφορές κυβέρνησης και επόπτη για τη συμφωνία, ο κ. Ψάλτης σημειώνει πως «δεν είναι μόνο η αξιοπιστία της τράπεζάς μας, αλλά και η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και οι θετικές προοπτικές της οικονομίας που επικροτούνται με την πρώτη, έπειτα από 17 έτη, επένδυση μεγάλου ξένου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα».

– Η αποχώρηση του ΤΧΣ αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα ορόσημο στην πορεία της τράπεζας, αλλά πέραν αυτού τι σημαίνει πρακτικά η στρατηγική συμπόρευση με τη UniCredit;

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank, της ιστορικά ιδιωτικής τράπεζας της Ελλάδας, αποτελεί, πράγματι, σταθμό στην ιστορία μας και σημείο αναφοράς για τον εγχώριο τραπεζικό τομέα, διότι υλοποιήθηκε με την είσοδο ενός μετόχου που πρωταγωνιστεί στη διεθνή τραπεζική σκηνή. Η UniCredit είναι ένας πανίσχυρος ευρωπαϊκός όμιλος, με παρουσία σε 13 χώρες, ισολογισμό άνω των 800 δισ. ευρώ και περισσότερους από 15 εκατομμύρια πελάτες. Το γεγονός ότι μια κορυφαία τράπεζα συμμερίζεται το όραμα, τη στρατηγική και τις φιλοδοξίες μας και στηρίζει εμπράκτως με κεφάλαια το σχέδιο που, χωρίς τυμπανοκρουσίες, υλοποιούμε, σημαίνει πρακτικά δύο πράγματα.

Κατ’ αρχάς, πιστοποιεί τον χαρακτήρα της Alpha Bank ως πυλώνα αξιοπιστίας, ποιότητας και καινοτομίας για τους πελάτες μας. Πρόκειται για μια ηχηρή δήλωση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στην τράπεζά μας. Επιπλέον, λειτουργεί ως εφαλτήριο ποιοτικής αναβάθμισης του μετοχολογίου μας, καθώς μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα με αναπτυξιακή ατζέντα έρχεται να διαδεχθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έναν θεσμικό φορέα που πέτυχε τον απώτερο στόχο της αποεπένδυσης. Ετσι, κλείνει ένας πρώτος μεγάλος κύκλος στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια σταθερή μετοχική βάση από μακροπρόθεσμους στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι επενδύουν στην προοπτική της Αlpha Bank. Η δεύτερη πτυχή είναι η πλέον σημαντική, καθώς αφορά στον ίδιο τον προσανατολισμό μας.

Κλείσιμο
Η δυναμική της στρατηγικής μας συνεργασίας με τη UniCredit υπερβαίνει τη μετοχική και την εμπορική μας σχέση. Η πεμπτουσία της συνεργασίας αφορά τη θέση της Alpha Bank στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Επειτα από χρόνια εσωστρέφειας, παλεύοντας με τις συνέπειες της κρίσης, βγήκαμε νικητές και αλλάζουμε προσανατολισμό. Η σύμπραξή μας με έναν ισχυρό εταίρο μάς καθιστά τη 14η χώρα στο πανευρωπαϊκό δίκτυό του και ανοίγει σε εμάς και στους πελάτες μας ένα παράθυρο στον κόσμο.

– Σας πιστώνουν προσωπικά το deal. Οτι δηλαδή διαπραγματευτήκατε απευθείας με τον CEO της UniCredit και φέρατε μια συμφωνία που απελευθερώνει την τράπεζα, κυρίως όμως αποτελεί την πρώτη επένδυση ξένης τράπεζας στην Ελλάδα, έπειτα από 17 χρόνια.

Η συμφωνία αυτή είναι καρπός πολύμηνης, συστηματικής και αθόρυβης προσπάθειας στελεχών από τις διοικήσεις και των δύο τραπεζών. Η σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης που πάντα είχαμε με τον ομόλογό μου, Αντρέα Ορτσέλ, προφανώς συνέβαλε στη θετική έκβαση των διαβουλεύσεων, αλλά το κλειδί της συμφωνίας ήταν η εντατική, ομαδική δουλειά των συνεργατών μας και, βεβαίως, η ενεργή υποστήριξη από κρίσιμους θεσμικούς παράγοντες. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, και ένα ακόμη σχόλιο. Ολα τα παραπάνω δεν θα είχαν επιτευχθεί εάν η ελληνική οικονομία δεν είχε γυρίσει σελίδα, ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα, χάρη στην εφαρμογή υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, και αν η τράπεζά μας δεν είχε προχωρήσει με τολμηρά βήματα στην εξυγίανση και τον μετασχηματισμό της. Mόνο έτσι μπορέσαμε να προσελκύσουμε την πρώτη επένδυση μεγάλου ξένου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα έπειτα από 17 χρόνια.

– Ποια είναι, όμως, τα όρια αυτής της συνεργασίας;

Η συνεργασία Alpha Bank – UniCredit έχει στρατηγικό χαρακτήρα και, μέσα από τους επιμέρους πυλώνες της δείχνει πώς μπορεί να δομηθεί ένα νέο μοντέλο συμπράξεων και συνεργειών «νέας γενιάς». Ολοι γνωρίζουμε ότι οι συνεργασίες είναι σύνθετα εγχειρήματα και απαιτούν σημαντική προσπάθεια για να αποφέρουν τα αναμενόμενα οφέλη. Η καινοτομία στη συνεργασία μας με τη UniCredit είναι ότι οι δύο πλευρές διατηρούν την ανεξαρτησία τους και την ευελιξία κινήσεων που σήμερα έχουν στις αγορές που δραστηριοποιούνται, ενώ παράλληλα συνενώνουν τις δυνάμεις τους σε περιοχές αιχμής.

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank απέκτησε έναν ακόμα ισχυρό νέο μέτοχο στην Ελλάδα, ενώ οι δύο τράπεζες προχωρούν σε συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, δημιουργώντας την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα. Η εμπορική συνεργασία στην Ελλάδα έχει καταρχήν εστιάσει στον κλάδο της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και στην παροχή σύγχρονων αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων, τομείς όπου η Alpha Bank είναι παραδοσιακά ισχυρή και υπάρχει πρόσφορο έδαφος, καθώς τα εναλλακτικά προϊόντα αποταμίευσης και επένδυσης έχουν στην Ελλάδα χαμηλή διείσδυση σε σχέση με την Ευρώπη.

Οι φιλοδοξίες μας δεν σταματάνε, όμως, εδώ. Οι δύο τράπεζες έχουν συμφωνήσει να εξετάσουν περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας για την υποστήριξη των αναγκών των πελατών τους, αξιοποιώντας το συνδυαστικά ισχυρό διεθνές αποτύπωμα μέσα από ένα πανευρωπαϊκό οικοσύστημα συνεργασιών που θα εκτείνεται πλέον σε 14 χώρες.

– Συνεπώς, οι μετοχικές αλλαγές και η συμφωνία με τη UniCredit δεν μεταβάλλουν τη στόχευση της τράπεζας.

Παρουσιάζοντας πριν από λίγους μήνες το Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2025, θέσαμε ως νέο σκοπό μας στην Alpha Bank να «στηρίζουμε την πρόοδο στη ζωή και την επιχειρηματικότητα για ένα καλύτερο αύριο». Αυτή είναι η πυξίδα μας. Η συμφωνία με τη UniCredit όχι μόνο δεν μεταβάλλει, αλλά, αντιθέτως, επιταχύνει την επίτευξη των στρατηγικών στόχων που θέσαμε, καθώς αποκτούμε πρόσβαση σε υψηλή τεχνογνωσία και σε ένα ευρύ πανευρωπαϊκό δίκτυο. Συνεπώς, διατηρούμε τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει για συνεχή επένδυση στην ψηφιακή τεχνολογία, στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μας και τον εμπλουτισμό του με νέο ταλέντο, την αξιοποίηση της κυρίαρχης θέσης μας στη συμβουλευτική και τη χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων και στο wealth management και βεβαίως τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών με προϊόντα και υπηρεσίες που διαμορφώνουν ένα νέο υπόδειγμα στη σύγχρονη τραπεζική. Για παράδειγμα, τέτοιο είναι το Alpha Vibe, μια σύγχρονη εφαρμογή για ψηφιακό χαρτζιλίκι στα παιδιά, η οποία όχι μόνο βοηθά τους γονείς να έχουν άμεσο έλεγχο των οικονομικών τους, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά στον οικονομικό εγγραμματισμό της νεότερης γενιάς, επιτρέποντας να εκπαιδεύονται σε έννοιες όπως αυτές του προϋπολογισμού και της διαχείρισης εξόδων. Με απλά λόγια, θέλουμε μια σύγχρονη τράπεζα που εκτείνεται πέρα από την παραδοσιακή τραπεζική και αποτελεί εταίρο στην πρόοδο των πελατών της και της κοινωνίας.

– Ασκείται, ωστόσο, και κριτική ότι η συμφωνία «αδυνάτισε» την τράπεζα λόγω απώλειας της θυγατρικής της Ρουμανίας. Ισχύει αυτό και, αν ναι, σε ποιον βαθμό;

Δεν ευσταθεί η κριτική αυτή. Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει «απώλεια» της θυγατρικής μας στη Ρουμανία, αλλά συγχώνευσή της με την εκεί θυγατρική της UniCredit. Η τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα, με εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσει στις τραπεζικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. Στη συγχωνευμένη τράπεζα η Alpha Βank θα διατηρήσει ποσοστό 9,9% και θα λάβει επιπλέον 300 εκατ. ευρώ. Η επανεπένδυση περίπου των μισών προσόδων από τη συναλλαγή στο νέο σχήμα αποδεικνύει τη δέσμευσή μας στη ρουμανική αγορά. Με αυτόν τον τρόπο προσδοκούμε μέσω της συμμετοχής μας περίπου ισοδύναμα έσοδα με την αυτόνομη παρουσία μας, ενώ επιτυγχάνουμε την ενίσχυση των κεφαλαιακών μας δεικτών κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Επιτρέψτε μου, όμως, και ένα προσωπικό σχόλιο. Ως επικεφαλής της Alpha Bank, στόχος μου είναι να κάνω το καλύτερο για τους μετόχους μας, με ρεαλισμό, χωρίς προκαταλήψεις και συναισθηματισμούς. Δεν θα επιδιώξουμε άκριτα το μεγαλύτερο μέγεθος χωρίς να αντικρίζεται από αντίστοιχη αύξηση της απόδοσης στους μετόχους μας. Ετσι, μέσω της συγχώνευσης των θυγατρικών στη Ρουμανία, παραμένουμε στη χώρα αυτή και συνεχίζουμε, από κοινού με τον συνεταίρο μας, να στηρίζουμε ακόμα καλύτερα την ελληνική επιχειρηματικότητα στη Ρουμανία.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μόνιμα χαμηλός ο ΦΠΑ 13% σε τουρισμό και συγκοινωνίες

Βίντεο: 27χρονη ράπερ σκότωσε τον μάνατζέρ της στη μέση του δρόμου - Υποστηρίζει ότι ήταν αυτοάμυνα

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής που φέρνει θεραπεία σοκ και... αλυσοπρίονο στην οικονομία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης