EE: Οι ΑΠΕ εξοικονόμησαν €11 δισ. σε εισαγωγές φυσικού αερίου κατά τον πόλεμο

EE: Οι ΑΠΕ εξοικονόμησαν €11 δισ. σε εισαγωγές φυσικού αερίου κατά τον πόλεμο

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποδεικνύονται πολλαπλά κρίσιμος παράγοντας στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

απε
Στην Ελλάδα το διαπιστώνουμε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, ότι η αυξημένη συμμετοχή και μάλιστα η πρώτη θέση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα πρόσφατα επίπεδα ρεκόρ.

Το ίδιο συμβαίνει και σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς, όπως αναφέρει το Bloomberg, η αύξηση της χωρητικότητας της αιολικής και ηλιακής ενέργειας εξοικονομεί δισεκατομμύρια δολάρια μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που διαφορετικά θα είχαν δαπανηθεί για εισαγωγές φυσικού αερίου.

Η καθαρή ενέργεια κάλυψε το 24% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, το υψηλότερο από ποτέ για αυτό το εξάμηνο, σύμφωνα με μελέτη των think tank E3G και Ember. Η αύξηση της αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ισοδυναμούσε με 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εισαγωγών φυσικού αερίου ή 11 δισεκατομμύρια ευρώ (10,75 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Υπάρχει ένα μακροοικονομικό και ένα κοινωνικοοικονομικό πλεονέκτημα για την υποστήριξη υψηλότερων στόχων ανανεώσιμης ενέργειας», δήλωσε ο Artur Patuleia, εκ των συγγραφέων της μελέτης και ανώτερος συνεργάτης στην E3G. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνουν την έκθεση σε υψηλές τιμές ορυκτών καυσίμων, τα οποία, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, είναι εδώ για να μείνουν», όπως είπε.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ένας ακόμη άνδρας εμφανίστηκε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακαλεί την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Ο Μπενζεμά στο γκαλά για τη Χρυσή Μπάλα μαζί με τη νέα του σύντροφο και την πρώην σύζυγό του - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης