Έξι Έλληνες tycoons της παγκόσμιας ναυτιλίας αναλύουν: Η ΕΕ πυροβολεί τα πόδια της με τις κυρώσεις

Έξι Έλληνες tycoons της παγκόσμιας ναυτιλίας αναλύουν: Η ΕΕ πυροβολεί τα πόδια της με τις κυρώσεις

Τι είπαν στο συνέδριο του Capital Link, Βαγγέλης Μαρινάκης, δρ Ιωάννης Κούστας, Γιώργος Προκοπίου, Νίκος Τσάκος, Πέτρος Παππάς και Γιώργος Οικονόμου - Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η νέα εποχή για τη ναυτιλία

nautilia__2_
Eυθείες βολές για την πολιτική της ΕΕ όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων εξαπέλυσαν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Γιώργος Προκοπίου, μιλώντας στο 8ο Capital Link Maritime Leaders Summit.

Στο ίδιο πάνελ βρέθηκαν ο δρ Ιωάννης Κούστας, ο Πέτρος Παππάς, ο Νίκος Τσάκος και ο Γιώργος Οικονόμου, σε μία μοναδική σύνθεση κορυφαίων Ελλήνων πλοιοκτητών, με συνολικό στόλο άνω των 600 πλοίων.

«Τόσο η πανδημία και όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν είχαμε ξαναζήσει. Υπάρχει εδώ και μέρες ένταση στην περιοχή. Ευτυχώς ή δυστυχώς η ναυτιλία με τις γεωπολιτικές αλλαγές βλέπει νέες ευκαιρίες» επισήμανε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Και συνέχισε: «Η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και ταυτοχρόνως να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η απεξάρτηση δεν μπορεί να γίνει σε ένα βράδυ. Θα χρειαστεί καιρό. Οι Ευρωπαίοι έκαναν ένα λάθος. Αντί να βρουν λύση σε αυτό το σοβαρό θέμα της ενεργειακής κρίσης και να βοηθήσουν τις οικονομίες και τους πολίτες, συζητούν για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία πουλάει πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση σε Κίνα και Ινδία και τα διυλιστήρια της Ινδίας μεταπωλούν στην Ευρώπη τα πετρελαϊκά προιόντα σε υπέρογκες τιμές. Άρα, αντί να τιμωρούμε τη Ρωσία, τιμωρούμε τον εαυτό μας. Οι πολιτικοί πρέπει να βρουν λύσεις, γιατί έρχεται στο μέλλον βαθύτερη οικονομική ύφεση».

Κλείσιμο
Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του Ομίλου Capital επισήμανε ότι «ως εταιρεία εργαζόμαστε με Ουκρανούς και Ρώσους. Παρείχαμε βοήθεια, ειδικά μετά την εισβολή, στους ναυτικούς από την Ουκρανία και τις οικογένειές τους».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πλοία όπου ήταν ναυτολογημένο πλήρωμα και από τις δύο εθνικότητες, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα. Όμως -όπως είπε- όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία να χωριστούν τα μεικτά πληρώματα.

Ο Γιώργος Προκοπίου τόνισε: «Η ΕΕ πυροβολεί τα πόδια της και οι μόνοι κερδισμένοι είναι η Κίνα και η Ινδία». Και προσέθεσε: «Οι κυρώσεις ποτέ δεν λειτούργησαν. Το Ιράν βγήκαν δυνατότερο και στη Βενεζουέλα πείνασε ο κόσμος, ενώ η ελίτ περνούσε καλά».

Στην ερώτηση «τι θα έκανε με 100 εκατομμύρια δολάρια», ο Νίκος Τσάκος απάντησε: «Τα 100 εκατ. δολάρια είναι μικρό ποσό με τα σημερινά δεδομένα. Αγοράζεις /23 ενός VLCC ή ½ ενός LNG».

Ο Γιώργος Οικονόμου από την πλευρά του είπε: «Αν μου έδιναν 100 εκατ. σήμερα να τα επενδύσω, θα τα επένδυα χωρίς δεύτερη σκέψη σε μεταχειρισμένο φορτηγό πλοίο. Θα ξεκινούσα με φορτηγά. Οι νέες εταιρείες δυσκολεύονται να παίρνουν χρηματοδότηση. Αν ήμουν νέα εταιρεία θα επέλεγα φορτηγά και στη συνέχεια LNG, που τώρα όμως έιναι ακριβά».

Ο Πέτρος Παππάς σχολίασε: «Αν μας έδιναν 100 εκατ. πριν από 30 χρόνια θα αγοράζαμε 65 πλοία. Τώρα μπορούμε να πάρουμε μόλις δύο».

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον - Μπορεί πραγματικά να «πέσει» ο πρωθυπουργός της Βρετανίας;

Βουλγαρία, Ρουμανία και Μαυροβούνιο έκλεισαν τον ενάεριο χώρο τους για τον Λαβρόφ - «Ο Satan 2 δεν θα ζητήσει άδεια πτήσης» απειλεί η Μόσχα

Μυστήριο για τον θάνατο του πρώην παίκτη του Πανιωνίου - Βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης