Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,21% του Γενικού Δείκτη, πτώση στις τράπεζες για 11η συνεχόμενη συνεδρίαση

Χρηματιστήριο: Άνοδος 0,21% του Γενικού Δείκτη, πτώση στις τράπεζες για 11η συνεχόμενη συνεδρίαση

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μακριά από το υψηλό ημέρας στις 862,66 μονάδες - Στηρίγματα από Viohalco, Σαράντης και Quest - Πιέσεις σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα

xrimatistirio
Μια γλυκόπικρη γεύση άφησε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αγορά ναι μεν έκλεισε σε θετικό έδαφος για 2η διαδοχική ημέρα, αλλά απώλεσε το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών κερδών. Κι αυτό, διότι τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό προκάλεσαν έντονη απογοήτευση, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν άρον – άρον τις μετοχές και να περιορίζουν τη δυναμική της τεχνητής αντίδρασης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε επιφυλακτική άνοδο κατά 0,21% και ενισχύθηκε στις 862,66 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (860,85 μονάδες), αλλά και χάνοντας 15 μονάδες σε σχέση με το υψηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 18 μονάδες (από 859,89 έως 877,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 86 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, κόντρα στα ενδοσυνεδριακά κέρδη που έφθασαν έως το +2%, τελικά έκλεισε σε αρνητικό έδαφος για 11η συνεχόμενη συνεδρίαση, τερματίζοντας στο -1,02% και τις 571,15 μονάδες. Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία έχασε σχεδόν 2% και επανήλθε στο τεχνικό σημείο του 0,95 ευρώ. Στο -1,1% ακολούθησε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχώρησε προς 3,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύτηκε στο -0,8% και το 0,90 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε στο +1% και στο όριο του 1,25 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -1,96% 0,951 ευρώ
Eurobank -0,84% 0,9024 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -1,16% 3,33 ευρώ
Πειραιώς +1,05% 1,249 ευρώ

Δεύτερο συνεχόμενο ανοδικό κλείσιμο

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να κλείσει ανοδικά για 2η διαδοχική συνεδρίαση, έστω κι αν η αθροιστική άνοδος είναι οριακή και αισθητά κάτω του 1%. Η εικόνα του Γενικού Δείκτη θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα σημερινά στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό (υψηλό 40ετίας), τα οποία επανέφεραν τις ανησυχίες των επενδυτών και επέδρασαν αρνητικά στην εύθραυστη εικόνα ανάκαμψης.

Εξάλλου, η μεσοπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει αρνητική, με τον Γ.Δ. να βρίσκεται κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (889 μονάδες), φλερτάροντας με τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου. Τα γεωπολιτικά ρίσκα, ο υψηλός πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η «τσουχτερή» ενέργεια και το μεγαλύτερο κόστος δανεισμού εξακολουθούν να επηρεάζουν δυσμενώς την επενδυτική ψυχολογία.

Από την άλλη πλευρά, οι επικείμενες ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων από μια σειρά blue chips (ΟΤΕ, Τιτάν, Coca Cola, ΕΛΠΕ και Τράπεζα Πειραιώς) είναι πιθανό να παράσχουν ορισμένες στηρίξεις στο ταμπλό, δίνοντας την ευκαιρία στους αγοραστές να επανέλθουν, ιδίως αν τα μεγέθη αποδειχθούν ικανοποιητικά. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετούν και τα σενάρια για τα κυοφορούμενα εταιρικά deals.

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις επικείμενες αλλαγές του δείκτη MSCI Greece, οι οποίες θα γίνουν γνωστές το βράδυ της Πέμπτης. Τα σενάρια κάνουν λόγο για μία – δύο προσθήκες (ΕΤΕ και Mytilineos), αλλά και μια πιθανή διαγραφή (Jumbo). Απίθανο δεν είναι, πάντως, και το σενάριο των μηδενικών αλλαγών. Ίδωμεν.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές αναμένουν συντήρηση της μεταβλητότητας το επόμενο χρονικό διάστημα, με τις πρώτες στηρίξεις να συναντώνται στις 850 και τις 840 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις, παράλληλα, βρίσκονται στις 880 μονάδες.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα η απολογία του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου στο δικαστήριο, έναν χρόνο μετά τη δολοφονία της Καρολάιν

ΝΔ: Ο Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή και το κόμμα «ζεσταίνεται»

Οι ΗΠΑ περιμένουν ρωσική επίθεση στην Υπερδνειστερία και η Ευρώπη ενεργειακό σοκ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης