Ανάκαμψη σε ευρωαγορές και Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία

Ανάκαμψη σε ευρωαγορές και Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 0,7% - Ανοδική αντίδραση και στο ταμπλό της Λ.Αθηνών μετά τη χθεσινή «βουτιά» - Οι γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών

xrimatistirio
Ισχυρή αντίδραση παρουσιάζουν το πρωί της Τρίτης οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις ανακοινώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας περί επιστροφής κάποιων στρατιωτικών μονάδων στις βάσεις τους, έπειτα «εκπαιδευτικές ασκήσεις» κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 0,7% και βρίσκεται στα επίπεδα των 464,11 μονάδων, ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 των ευρωπαϊκών «blue chip» βρίσκεται στις 4.093,75 μονάδες, με άνοδο 0,72%.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,63% στις 15.208 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που ενισχύεται κατά 1,49% στις 6.954 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,65% και διαμορφώνεται στις 7.581 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,88% στις 26.646 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο IBEX 35 διαμορφώνεται στις 8.647 μονάδες, με κέρδη 0,8%.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών ανακάμπτει μετά τη χθεσινή ισχυρή υποχώρηση. Συγκεκριμένα, άνοιξε στις 959,15 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,89%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 24,18 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,26%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,96%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές: της Εθνικής (+2,73%), της Eurobank (+2,53%) και της Alpha Bank (+1,86%).

Το θετικό κλίμα πυροδότησαν δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγου Ιγκόρ Κονασένκοφ ότι ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων τους και οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας έχουν αρχίσει ήδη να φορτώνουν τον εξοπλισμό τους για την αποχώρησή τους.

«Καθώς οι ασκήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους, τα στρατεύματα, όπως συμβαίνει πάντα, θα διεξάγουν συνδυασμένες πορείες προς τις μόνιμες βάσεις τους. Οι μονάδες της Νότιας και της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας που έχουν ολοκληρώσει τα καθήκοντά τους έχουν ήδη αρχίσει να φορτώνουν προσωπικό και εξοπλισμό στα τρένα και στα μέσα μεταφοράς και σήμερα θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τις στρατιωτικές μονάδες τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να έχουν συνομιλίες στη Μόσχα την Τρίτη καθώς εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες. Οι φόβοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί, είχαν κυριεύσει τις αγορές τη Δευτέρα.

Κλείσιμο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν τη Δευτέρα το κλείσιμο της πρεσβείας τους στο Κίεβο και διέταξαν τη μετεγκατάσταση του προσωπικού στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, επικαλούμενη τη «δραματική επιτάχυνση της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων» στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανοί ολιγάρχες και πλούσιοι επιχειρηματίες εγκαταλείπουν με lear jets τη «ζώνη του πυρός»

Εξαδάχτυλος: Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις είναι εστίες υπερμετάδοσης

Κεκλεισμένων των θυρών καταθέτει σήμερα η αθλήτρια ιστιοπλοΐας που κατήγγειλε ότι ο προπονητής τη βίασε στα 11 της χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης