Ουκρανική κρίση: «Φωτιά» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, «βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές

Ουκρανική κρίση: «Φωτιά» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, «βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές

Το πετρέλαιο κατέγραψε νέο υψηλό 7 ετών ξεπερνώντας τα 96 δολάρια το βαρέλι - Ο ΟΠΕΚ δεν φαίνεται έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή και προσβλέπει σε διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης - Όλα τα ενεργειακά σενάρια που εξετάστηκαν στο Μαξίμου

075_porzycki-gazpromp211011_npNvt
Στα ύψη εκτινάσσει τις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη η προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι η Ρωσία ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες ημέρες να εισβάλει στην Ουκρανία ή να επιχειρήσει να προκαλέσει μίνι θερμό επεισόδιο στα σύνορά της. Με τους ειδικούς της NSA να προειδοποιούν ότι μία επιθετική κίνηση είναι θέμα ημερών, οι τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος έκαναν χθες άλμα μεγαλύτερο του 14%.

Οι τιμές αναφοράς του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημείωσαν άλμα έως και 14% στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο υψηλότερο επίπεδο για το πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 31 Ιανουαρίου, ενώ η γερμανική ηλεκτρική ενέργεια για τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 11% στα 177 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται βεβαίως και οι τιμές του πετρελαίου, οδεύοντας ολοταχώς προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του μπρεντ μετά το άλμα της κατά 4,7% την Παρασκευή, χθες ενισχύθηκε 1,99% στα  96,32 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 2,33% στα 95,27 δολάρια το βαρέλι. Στα ύψη και η τιμή του άνθρακα με το βασικό συμβόλαιο στα 115,50 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και μια σύγκρουση στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση της ροής ρωσικών βαρελιών στην αγορά. Η Ρωσία εξάγει περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πετρελαϊκών προϊόντων, περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Cowen. Περίπου το 60% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας πηγαίνει στην Ευρώπη και ένα 30% στην Κίνα.

Κλείσιμο
«Εάν συμβεί… μετακίνηση στρατευμάτων, το αργό πετρέλαιο Brent δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να φτάσει πάνω από το επίπεδο των 100 δολαρίων», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA Έντουαρντ Μόγια.


Έχει «plan B» ο ΟΠΕΚ;

«Με ξέρετε, δεν πρόκειται να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Σουχάιλ αλ-Μαζρουέι όταν ρωτήθηκε εάν οι τιμές του πετρελαίου θα ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει στην αγορά είναι μια γεωπολιτική ένταση και αυτό είναι που οδηγεί πρωτίστως τις τιμές» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο ΟΠΕΚ είχε σχέδιο σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αλ-Μαζρουέι απάντησε: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κλιμακώσουμε περισσότερο από αυτό. Αυτό που ακούμε είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση εισβολής και αυτό, νομίζω, είναι παρήγορο».

«Θα ήμουν στο στρατόπεδο όσων δεν το βλέπουν αυτό να συμβαίνει», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει να επικρατήσει η διπλωματία.


Η ανησυχία μετριάστηκε στην Wall Street - H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έφτασε τη Δευτέρα να χάνει πάνω από 3% αλλά «μάζεψε» τις απώλειες και διατήρησε τις 950 μονάδες

Στον ρυθμό της ρωσο-ουκρανικής κρίσης κινήθηκαν χθες και οι διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων, καταγράφοντας νέα υψηλά ιστορικά ρεκόρ. Υπό το βάρος των εξελίξεων στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας η ανασφάλεια αποτυπώνεται στους δείκτες τόσο στην Ευρώπη όσο και στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Το χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται υπό την μέγγενη των διεθνών ρευστοποιήσεων με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει χθες απώλειες 2,96%, στις 942,36 μονάδες, έχοντας καταγράψει νωρίτερα απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

Σχετικά συγκρατημένη ήταν η αντίδραση της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, αντίθετα από τις ευρωπαϊκές αγορές οι έκαναν «βουτιά» ανησυχώντας για το ενδεχόμενο μίας επικείμενης ρωσικής εισβολής.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 34.566,17 μονάδες (-0,49% ή 172 μονάδες), ο Nasdaq παρέμεινε αμετάβλητος στις 13.790,92 μονάδες και ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 4.401,67 (-0,38%). Ενδεικτικά, ο δείκτης S&P 500 είχε υποχωρήσει περισσότερο από 19% στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου του 1990.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,5% στις 457 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει “βουτιά” 4,1% και να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Βαριές απώλειες της τάξης του 3,2% στις 14.920 μονάδες σημείωσε ο γερμανικός DAX, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε επίσης κατά 3,2% στις 6.785 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,9% στις 7.510 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 3,3% στις 26.070 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 2,6% στις 8.560 μονάδες.

Οι τράπεζες δέχθηκαν τις περισσότερες εντολές πώλησης καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε επιθετική μείωση των θέσεων τους σε έναν κλάδο που από αρχή του έτους και πριν τη χθεσινή συνεδρίαση έτρεχε με κέρδη άνω του 20%.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,2% και στις 2.323,60 μονάδες, ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,43% και στις 1.574,81 μονάδες. Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών έκλεισε με απώλειες 3,06% και στις 722,81 μονάδες.

Στο ταμπλό και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης Ελλάκτωρ με 1,91% και Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ οι οποίες έκλεισαν με μικρά κέρδη ήταν οι μόνες μετοχές με θετικό πρόσημο ενώ στον αντίποδα η Πειραιώς με 4,52% κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση με την Βιοχάλκο, Coca Cola, Εθνική και Eurobank να ακολουθούν με πτώση άνω του 3%.

Jumbo, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με απώλειες άνω του 25, ΔΕΗ, Quest, Σαράντης, Aegean, Τιτάνας, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Λάμδα έκλεισαν με απώλειες άνω του 1% με την Motor Oil και ΟΛΠ να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές ήπια πτωτικά. Ο τζίρος ανήλθε στα 132,4 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 48,9 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατομμύρια τεμάχια.


Τα σενάρια που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Την ίδια ώρα η Ελληνικη κυβέρνηση αναζητά τρόπους ώστε να θωρακιστεί ενεργειακά τη χώρα απέναντι σε ένα ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία και χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου, για την τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο και εξετάστηκαν όλα τα σενάρια.

Καθοριστικός παράγοντας η διάρκεια της κρίσης και εάν η Ρωσία, που προμηθεύει το 40% του αερίου στην Ελλάδα (και στην ΕΕ) αποφασίσει να συνεχίσει ή να διακόψει τη ροή αερίου.

1. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να στέλνει αέριο και όλοι οι άλλοι προμηθευτές συνεχίσουν να προμηθεύουν LNG, και ταυτόχρονα εάν η ζήτηση φυσικού αερίου παραμείνει σταθερή θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

2.Αν η Ρωσία μειώσει τη ροή και ο καιρός είναι εξαιρετικά κρύος θα αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα με την επάρκεια μείωση αποθεμάτων κατά 40-50%.

3.αν σταματήσει η ροή αερίου από Ουκρανία και Λευκορωσία μπορεί να έρχεται ρώσικο αέριο μέσω Τουρκίας. Οι ενεργειακές αποθήκες, τότε, θα συμπληρωθούν από τους άλλους προμηθευτές κατά 20%.

4. Με πλήρη διακοπή αερίου από τη Ρωσία θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί η ζήτηση από άλλους προμηθευτές Αζέρικο αέριο-υγροποιημένο LNG από Αίγυπτο- Κατάρ ΗΠΑ, μέσω Ρεβυθούσας σε ποσοστό 20%

Σε αυτή την περίπτωση, για να φθάσουν τα αποθέματα να καλύψουμε τις ανάγκες πρέπει να μειωθεί και η κατανάλωση κατά 20%

Σενάρια ενεργειακής επάρκειας

1.Απρόσκοπτη ροή Ρώσικου αερίου & LNG.
2. Μείωση ροής Ρώσικου αερίου & βαρυχειμωνιά.
3.Διακοπή διαδρόμου από Ουκρανία-Λευκορωσία–>εισαγωγή μέσω Τουρκίας & άλλους προμηθευτές.
4.Πλήρης διακοπή ροής Ρώσικου αερίου–> προμήθεια αερίου και LNG έως 20% από άλλες χώρες.



Ειδήσεις σήμερα:

Ουκρανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο Έλληνες ομογενείς κοντά στα σύνορα με την Ρωσία - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Survivor: Οι τρεις Μαχητές του… τάκου και ο χαμός με την «κλέφτρα» φαγητού - Δείτε βίντεο

Φουρέιρα: Το... γυμνό μήνυμα αγάπης και το δώρο του Μποτία για τον Άγιο Βαλεντίνο - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης