Αναδρομικά συνταξιούχων: Σήμερα πιστώνονται στους λογαριασμούς - Μικρά ποσά σε λίγους δικαιούχους

Αναδρομικά συνταξιούχων: Σήμερα πιστώνονται στους λογαριασμούς - Μικρά ποσά σε λίγους δικαιούχους

Ολοκληρώνεται σήμερα η καταβολή των αναδρομικών σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους - Και ειδική πλατφόρμα για περαιτέρω εξηγήσεις

sidaksiuxoi_efka_psigeio_eurokinissi
Μικρό ποσοστό  των παλαιών συνταξιούχων (συνταξιοδοτηθέντες προ του 2016), θα λάβουν σήμερα το σύνολο των αναδρομικών που αφορούν στην αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης που θεσπίσθηκε με νόμο του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος τόσο του περιορισμένου αριθμού των δικαιούχων όσο και των χαμηλών ποσών των αναδρομικών και των αυξήσεων είναι η προσωπική διαφορά που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι διατηρούν.

Παράλληλα, από τον επανυπολογισμό προκύπτουν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις  που θα καταβάλλονται σταδιακά από τον επόμενο μήνα.

Πρόκειται λοιπόν, για 133.692 παλαιούς συνταξιούχους στους οποίους θα καταβληθεί ένα ποσό της τάξεως των 26,1 εκατ. ευρώ για αναδρομικές αυξήσεις για το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και σήμερα, δηλαδή για 24 μήνες. Ο μέσος όρος των αναδρομικών που θα λάβει αυτή η κατηγορία δικαιούχων κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, ο επανυπολογισμός των συντάξεων για πάνω από 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχους αποτέλεσε μία εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, λόγω των εκατοντάδων συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών διατάξεων και των διαφορετικών προδιαγραφών των τ. Ταμείων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους 1.800.000 παλαιούς συνταξιούχους μόνο οι 750.000 έχουν περισσότερα των 30 ετών ασφάλισης και ως εκ τούτου είναι δικαιούχοι της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης.

Σημειώνεται ότι ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πως από την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι θα μπορούν να μπαίνουν σε ειδική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ταμείου (www.efka.gov.gr) και να ενημερώνονται για:

Κλείσιμο
Την εκκαθάριση των αναδρομικών τους, σε ποιους η καταβολή των αναδρομικών βρίσκεται ακόμη υπο επεξεργασία, και εάν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός χωρίς να προκύπτουν αναδρομικά.

Οι συνταξιούχοι θα πιστοποιούνται στη πλατφόρμα με τους προσωπικούς κωδικούς Taxisnet.

Όπως αναφέρεται από τον e-ΕΦΚΑ: «Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί πως για να λάβει ένας συνταξιούχος αναδρομικά και αυξήσεις θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω 3 προϋποθέσεις:

-Πρώτον, να έχει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης,

-Δεύτερον, να έχει συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016 (οι μετά το Μάιο 2016 έχουν ήδη λάβει αναδρομικά, ενώ 29.000 περιπτώσεις που εκκρεμούν θα έχουν πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου),

-Τρίτον, να διατηρεί μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Τις 3 προϋποθέσεις καλύπτουν σωρευτικά οι παραπάνω 133.692 συνταξιούχοι από το 1,8 περίπου εκατομμύρια που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν τον Μάιο του 2016.

Παράλληλα, 520.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης διατηρούσαν μεγάλη προσωπική διαφορά και για αυτό δεν θα λάβουν αναδρομικά.

Η προσωπική διαφορά είναι η έμμεση λογιστική μείωση που έγινε στο ανταποδοτικό κομμάτι των περισσότερων συντάξεων όταν αυτές επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου). Όσο μεγαλύτερη ήταν η προσωπική διαφορά που καθορίστηκε από τον ν. 4387/2016 άλλο τόσο «ροκανίστηκε» και το ποσό των αναδρομικών και των αυξήσεων που προέκυψαν από τον ν. 4670/2020. Οι συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά δεν θα πληρωθούν αυξήσεις (τέλος Οκτωβρίου) και αναδρομικά (στις 29 Σεπτεμβρίου) καθώς με αυτά καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική τους διαφορά.
Με τις μελλοντικές ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις τους που προβλέπονται στον ν. 4670/2020 ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς θα εξαλείψουν οριστικά την προσωπική διαφορά και θα δουν μόνιμες και πραγματικές αυξήσεις.

Τέλος, υπάρχει ένα πλήθος 215.000 συνταξιούχων προ του Μάιου 2016 όπου ο επανυπολογισμός των συντάξεων τους δεν έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Από αυτούς υπολογίζεται πως μόνο οι 40.000-50.000 τελικά θα πληρωθούν αναδρομικά καθώς θα πληρούν και τις 3 παραπάνω προϋποθέσεις».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη έως και οκτώ μποφόρ - Πού θα βρέχει σήμερα

GNTM 4: Τα καυτά φιλιά... αποχώρησης και στα «κάγκελα» η Ζενεβιέβ - Δείτε βίντεο

Clawback: Τι επιχειρείται να αλλάξει - Αντιδρούν οι γιατροί με κινητοποιήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης