Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακύρωση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα

Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακύρωση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα

Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας είναι «ασήμαντη» και θα στερήσει πόρους από τον ΟΑΕΔ ανέφεραν στην αρμόδια επιτροπή οι βουλευτές του κόμματος - Για συνδικαλιστικό τακτικισμό μίλησε ο Γιάννης Βρούτσης 

5190958
Τριβές μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης προκαλεί η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για την κυβερνητική διάταξη που προβλέπει περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 3 μονάδες και επιδιώκει την σταδιακή ανακούφιση των μισθωτών από τα δυσβάστακτα βάρη που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Πιο αναλυτικά, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν πως η μείωση κατά 3 μονάδες είναι «ασήμαντη». Ωστόσο, οι ίδιοι δεν ζήτησαν μεγαλύτερη περικοπή των εισφορών που σε μεγάλο βαθμό επιβλήθηκαν την περίοδο 2015-19 αλλά ακύρωση της προωθούμενης μείωσης - τουλάχιστον με τον τρόπο που επιχειρείται από την κυβέρνηση - καθώς όπως υποστηρίζουν θα στερήσει πόρους από τον ΟΑΕΔ. Υπο αυτά τα δεδομένα αναμένεται με ενδιαφέρον η τελική στάση του κόμματος στην Ολομέλεια προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελικά θα επιμείνει στην διατήρηση των δυσβάσταχτων βαρών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Πιο αναλυτικά, η κυρία Θεανώ Φωτίου, εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «επικοινωνιακού χαρακτήρα με λίγα θετικά μέτρα για εργαζόμενους και κοινωνία» ενώ για το επίμαχο ζήτημα είπε «Δεν βοηθάει. Τα παίρνετε από πόρους υπέρ στήριξης εργαζόμενων και ανέργων. Προωθείτε την συρρίκνωση των προγραμμάτων στήριξης του ΟΑΕΔ».

Σε άλλο σημείο είπε «η Κυβέρνηση μειώνει κατά 3% τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και εργοδοτών, που χρηματοδοτούν τον ΟΑΕΔ. Έχει ήδη μειώσει κατά 0,9% αυτές τις εισφορές από το καλοκαίρι του 2019. Δηλαδή, στερεί τον ΟΑΕΔ και τους κοινωνικούς εταίρους από πάρα πολλά προγράμματα για ανέργους και εργαζόμενους ύψους πάνω από 1 δις ευρώ με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση όχι μόνο του φορέα του ΟΑΕΔ αλλά και όλων των προγραμμάτων που κάνει και είναι εξαιρετικά χρήσιμα και πάρα πολύ σημαντικά αυτή τη στιγμή, αυτή την περίοδο στην κοινωνία. Για μας -θα διακινδυνεύσουμε μια πρόβλεψη- η πρόθεση είναι σαφής. Ακυρώνεται τον ρόλο του ΟΑΕΔ για να δώσετε σε ιδιώτες με voucher την κατάρτιση και την συμβουλευτική των ανέργων, εδώ θα είμαστε».

Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε η μείωση να μην επιβαρύνει τους πόρους του ΟΑΕΔ αλλά να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Sure. Παράλληλα η κυρία Φρόσω Καρασαρλίδου χαρακτήρισε «ασήμαντη» την ανακούφιση των εργαζόμενων.

Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης ενώ ο αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης υποστήριξε ότι η μείωση ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί μείωση μισθού.

«Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών είναι υπέρ του κεφαλαίου και η κυβέρνηση εγκληματεί κατά των ανέργων και της εργατικής δύναμης. Κανείς από τους επιστήμονες δεν λέει ότι οι εισφορές δεν είναι μισθός. Οι εισφορές είναι μισθός. Είναι μισθός του εργαζόμενου. Είναι ο μεικτός μισθός και των μειώνετε άλλες 3 μονάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέραν αυτού, και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς αν και ανέφερε ότι δεν είναι ενάντια στη μείωση ασφαλιστικών εισφορών εξέφρασε προβληματισμό για τον τρόπο που επιχειρείται από την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι αφαιρούνται πόροι από επιδόματα ανεργίας.

Κλείσιμο
Η τοποθέτηση του κ. Καββαθά προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου ο οποίος μίλησε για fake news εξηγώντας ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Από την πλευρά του υπουργείου ο κ. Γιάννης Βρούτσης μίλησε για «αντιεπιστημονικές απόψεις» και υπενθύμισε ότι το σύνολο του κόσμου της εργασίας και των επιχειρήσεων θέτει τα τελευταία 5 χρόνια ως βασικό αίτημα την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Η Ελλάδα, δυστυχώς, είχε τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές το 2012, σχεδόν παγκοσμίως, 46,6%. Σήμερα, με την παρέμβασή μας, 1η Ιανουαρίου του 2021, θα μειωθούν στο 36,6%. Κατεβαίνουμε σε ένα μέσο κανονικό επίπεδο. Η λειτουργία αυτών των εισφορών, θα βοηθήσει όλους τους εργαζόμενους, όλες τις επιχειρήσεις, μέσα από την δυνατότητα αύξησης του εισοδήματος ανά εργαζόμενο, κυρίως, όμως, βοηθάει τους ανέργους. Γιατί αυτή η πολιτική της μείωσης των εισφορών, έρχεται στην καρδιά του προβλήματος. Να ενισχύσουμε τα κίνητρα για αύξηση προσλήψεων. Άρα, λοιπόν, οι διαφωνίες οι οποίες ακούστηκαν, μπορώ να τις δικαιολογήσω ως συντεχνιακή και συνδικαλιστική προσέγγιση. Αλλά προς Θεού. Εδώ είναι Βουλή. Και όταν μιλάμε για την Ελλάδα και τους ανέργους, πρέπει να είμαστε σοβαροί και να μην κρυβόμαστε πίσω από συνδικαλιστικό τακτικισμό. Δεν υπάρχει φορέας της αγοράς εργασίας, δεν υπάρχει επιστημονικός φορέας που να λέει, αυξήστε τις εισφορές. Προς Θεού. Τα ψηφάκια σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο καλό της πατρίδας.

Επιπλέον, για τον ΟΑΕΔ, να το ξεκαθαρίσω. Ο ΟΑΕΔ αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί, κεντρικό βραχίονα του Υπουργείου Εργασίας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Στηρίζεται από την Κυβέρνηση και θα στηρίζεται και όσοι πόροι χρειαστούν, θα διατεθούν στον ΟΑΕΔ για τη διαμόρφωση προγραμμάτων υπέρ των ανέργων» ανέφερε ο υπουργός.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών από το υπουργείο Υγείας

Ομπάμα: «Τον Τραμπ θα τον βγάλουν... πεζοναύτες από τον Λευκό Οίκο»

Πώς θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με μπλοκάκια


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης