Ο Κώστας Βασαρδάνης μιλά για την «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου»: Επίκαιρος εις διπλούν ο Ροΐδης

Ο Κώστας Βασαρδάνης μιλά για την «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου»: Επίκαιρος εις διπλούν ο Ροΐδης

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μιλάει στο Πρώτο Θέμα για μια παράσταση με μακρά και ενδιαφέρουσα πορεία, για ένα ψυχογράφημα της ανδρικής ψυχολογίας

1

«Η Ψυχολογία Συριανού Συζύγου»  ή πως ένας σύζυγος ταλαιπωρείται από τα "καμώματα" της συζύγου χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον κορυφαίο Έλληνα λογοτέχνη, Εμμανουήλ Ροΐδη, ως αφήγημα.

Πρόκειται για ένα ανάλαφρο, αλλά συνάμα εύστοχο και βαθύ ψυχογράφημα της ερωτικής ζωής ενός άντρα γραμμένο με τον καυστικό και ιδιαίτερα βαθύ τρόπο του Ροΐδη που 124 χρόνια μετά μοιάζει εξαιρετικά σύγχρονο και φυσικά αιώνια κλασσικό.

Την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαίου, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός που ανοίγει για πρώτη φορά την πόρτα του σε θεατρική παράσταση, ο ηθοποιός Κώστας Βαρσαρδάνης παρουσιάζει για μια ακόμα φορά το υπέροχο σκωπτικό κείμενο του μεγάλου μυθιστοριογράφου.

Ενα κείμενο που γράφτηκε πριν από 124 χρόνια αλλά που ακόμη και σήμερα μιλάει με μια γλώσσα πάντα επίκαιρη και πολυ ενδιαφέρουσα για το μέγα μυστήριο του γάμου, του έρωτα, της ζήλιας, της ερωτικής σχέσης ενός ορκισμένου εργένη με το ερωτικό αντικείμενο του πόθου του.

Δίχως να φοβηθεί την τεχνολογική εποχή μας ο καλός ηθοποιός ανεβαίνει ξανά στη σκηνή για να μας πει πως όσα χρόνια κι αν περάσουν ο έρωτας θα είναι πάντα το μεγάλο μας ....ατόπημα.



Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Ροΐδης υπήρξε όπως και πολλοί άλλοι ποιητές μέλος του ΦΣ Παρνασσός η εναρκτήρια αυτή εκδήλωση-θεατρική παράσταση γίνεται σαν ένα τιμητικό αφιέρωμα σ΄ένα κορυφαίο μέλος της.

Κλείσιμο
Ο Κώστας Βασαρδάνης, που παίζει και σκηνοθετεί την παράσταση, μιλά στο Πρώτο Θέμα για μια παράσταση με μακρά και ενδιαφέρουσα πορεία, για ένα ψυχογράφημα της ανδρικής ψυχολογίας, την «Ψυχολογία Συριανού Συζύγου».

Γιατί εσείς ως νέος καλλιτέχνης επιλέξατε ένα έργο που το θέμα του δεν μοιάζει και τόσο επίκαιρο στις μέρες μας; Το πρόβλημα της εποχής είναι η ανεργία ή η εξεύρεση του σωστού συντρόφου;

Οπως το λέτε: "Μοιάζει" να μην είναι επίκαιρο. Είναι όμως. Πώς θα ήταν άλλωστε δυνατόν να μη μας αφορά το ζήτημα του έρωτα, του πόθου, της αγάπης; Θα ήμασταν ανθρωποειδή κι όχι άνθρωποι. Κι αν ζούμε σε μια εποχή που κινδυνεύουμε να μετατραπούμε σε ανθρωποειδή, ένας λόγος παραπάνω να ασχοληθούμε με τον Ροΐδη!! Επίκαιρος εις διπλούν λοιπόν.

Τι σημαίνει έρχομαι αντιμέτωπος με το κείμενο του μεγάλου Ροΐδη και προσπαθώ να το επικοινωνήσω στο θεατρόφιλο κοινό σε εποχή τάμπλετ και κινητού;

Η ερώτηση είναι παρεμφερής με την προηγούμενη. Κοιτάξτε, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς ένα κείμενο άλλης εποχής. Ένας είναι να προσπαθήσει να το "φέρει στο σήμερα", κατά το κοινώς λεγόμενο, βάζοντας π.χ τον Συριανό σύζυγο να μιλάει στο κινητό ή να μην πηγαίνει σε έναν χορό με κυρίες και κρινολίνα αλλά σε ένα μπαρ στο Κολωνάκι... Σεβαστή επιλογή και ανάλογα και με το πώς πραγματώνεται μπορεί να είναι και αποτελεσματική. Για μένα όμως , έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να κρατηθεί κανείς με συνέπεια στην εποχή του συγγραφέα, στο γράμμα και στο πνεύμα του, προσπαθώντας παράλληλα να μην είναι μουσειακός αλλά ζωντανός και άμεσος. Το άρωμα μιας εποχής, οι εικόνες που δημιουργούνται στη φαντασία του θεατή-ακροατή νομίζω πως είναι πολύ γοητευτικό να είναι αυτές του Ροΐδη κι όχι οι δικές μου. Εγώ εμφυσώ τη σκέψη μου πάνω στο κείμενο έχοντας πρώτα εξαντλήσει τα δεδομένα του συγγραφέα και όχι αυθαιρετώντας. Με πιο απλά λόγια: Γιατί πάμε να δούμε μια ταινία εποχής στο σινεμά; Μας "χαλάει" η αναπαράσταση μιας εποχής; Νομίζω όχι. Ισα-ίσα χαιρόμαστε να μπαίνουμε σε αυτόν τον άλλο κόσμο. Ε, αυτό στο θέατρο συμβαίνει με την αρωγή του λόγου.

Ποια είναι η μεγάλη πρόκληση και το στοίχημα όσον αφορά το ανέβασμα τέτοιων εργων;

Το στοίχημα είναι πάντα το ίδιο , νομίζω, όποιο έργο και να ανεβάσει κανείς: Να τον αφορά η ιστορία που αφηγείται επι σκηνής. Και να θέλει να την επικοινωνήσει με το κοινό την ώρα της παράστασης.

Πως νοιώθετε για την παρουσίαση του έργου σ΄έναν ιστορικό χώρο όπως είναι ο Φιλολογικός Σύλλογος ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ; 

Ο Παρνασσός αλλά και όλη η πλατεία Καρύτση (με το θέατρο Μουσούρη, την εκκλησία , τα δεντράκια) αποπνέει μια αίσθηση ιστορικότητας. Συνέχειας. Όταν βρίσκεσαι εκεί νοιώθεις ότι είναι ένα κομματάκι τετραγωνικών μέτρων στην καρδιά της Αθήνας που έχει ιδιαίτερα vibes...Εκπέμπει μια ησυχία κι ας απέχει λίγα μέτρα από την πολύβουη Σταδίου...Είναι πολύ σημαντικό νομίζω να μπορεί κανείς να συνεχίζει στην εποχή του κάτι που ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα. Και ο Ροΐδης υπήρξε μέλος του Παρνασσού, γράφει την Ψυχολογία Συριανού συζύγου το 1894 και 120 χρόνια αργότερα ένας ηθοποιός αισθάνεται ότι αυτή η ιστορία τον αφορά (τον συγκινεί και τον διασκεδάζει ταυτόχρονα) και την αναπαριστά σκηνικά σε έναν χώρο συνδεδεμένο άμεσα με τον συγγραφέα του έργου.

Ποιο είναι το επόμενο έργο με το οποίο φλερτάρετε;

Ο "Πέδρο Πάραμο" του Χουάν Ρούλφο που θα ανέβει στο Μπάγκειον της πλατείας Ομονοίας στα τέλη του Ιουνίου σε σκηνοθεσία της Ελεάνας Τσίχλη για λίγες παραστάσεις και ο "Προμηθέας Δεσμώτης" του Αισχύλου που θα παρουσιαστεί αρχές Αυγούστου στη Μικρή Επίδαυρο σε σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Δύναται ένας ορκισμένος ανεξάρτητος άντρας να απαλλαγεί από την κατάστασιν ερωτευμένου; Πώς διατηρείται ζωντανόν το πάθος; Είναι ο γάμος ο τάφος του έρωτος; Μία φιλόστοργος σύζυγος μπορεί να προσφέρει στιγμάς υπερτάτης ηδυπαθείας; Τις απαντήσεις στα ερωτήματα δίνει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο Ροΐδης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το δηκτικότατο χιούμορ του συγγραφέα μπορεί να αναθεωρήσει τις απόψεις σας για τον έρωτα και το γάμο… 

Τη θεατρική παράσταση διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλοι του ΦΣ “Παρνασσός”, στα πλαίσια των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων.

Η παράσταση έχει ήδη πραγματοποιήσει το πρώτο της ταξίδι, φιλοξενούμενη σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας .

Αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το θεατρόφιλο κοινό και τώρα στην μοναδικής αισθητικής αίθουσα θεάτρου του «Παρνασσού» επιστρέφει για δυο ακόμη παραστάσεις.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 
Παρασκευή 11 και Σάββατο 12 Μαΐου

Ωρα έναρξης 9.00μμ,

Τιμές εισιτηρίων χωρίς αρίθμηση

Α Ζώνη – σειρές 1-3: 15€

Πλατεία σειρές 4 έως τέλος: 12€

Εξώστης, ΑΜΕΑ, άνω των 65 ετών: 8€

Υπηρεσία εισιτηρίων: www.ticketservices.gr,

Τηλέφωνο 2107234567, Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Διεύθυνση: Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, 10561 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3221917
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης