Συναυλία Πηγής Λυκούδη - Alexandra Gravas «Κράτα στην αγκαλιά σου το παιδί»

Συναυλία Πηγής Λυκούδη - Alexandra Gravas «Κράτα στην αγκαλιά σου το παιδί»

Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στην αίθουσα «Παρνασσός» - Με τραγούδια Μίκη Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Σαββόπουλου και πρωτότυπη μελοποιημένη ποίηση

0000_Lyk
Δύο σπουδαίες κυρίες της λυρικής και έντεχνης μουσικής συμπράττουν για μια μοναδική συναυλία: Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στις 19:00, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (Πλατεία Aγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα) η πάντα ανήσυχη δημιουργός και ερμηνεύτρια Πηγή Λυκούδη συναντά τηn Ελληνογερμανίδα mezzo soprano Alexandra Gravas. Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Λεσχών Lions, νοτίου Ελλάδος και Νήσων.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει τραγούδια από γνωστές ενότητες και κύκλους τραγουδιών της Πηγής Λυκούδη, από μελοποιημένη ποίηση καθώς και κομμάτια άλλων Ελλήνων συνθετών όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Διονύσης Σαββόπουλος, κ.α. Επίσης, η διεθνούς φήμης mezzo soprano Alexandra Gravas, θα ερμηνεύσει για πρώτη φορά το «Νανούρισμα στο γιο μου» του Ναζίμ Χικμέτ, που μελοποίησε πρόσφατα η Πηγή Λυκούδη.

Τα τραγούδια που θα ακουστούν είναι σε ποίηση ή στίχους των Ν. Βρεττάκου, Γ. Ρίτσου, Γ. Σεφέρη, Γ. Σουρή, Ν. Γκάτσου, Λ. Παπαδόπουλου , Γ. Π. Ιωαννίδη, Α. Θωμόμουλου, Γ. Θεοδωράκη, , Ν.Κανέλλη - Ξ. Δικαίου, Μ. Ξυδούς, Θ. Σάλτα και ορισμένα που, εκτός από τη μουσική η Πηγή Λυκούδη έχει γράψει και τους στίχους.

Εκτός της Alexandra Gravas ερμηνεύουν η Γεωργία Αγγέλου και ο Κώστας Χατζηκυριάκος-Σβώκος, δύο εξαιρετικές φωνές της νέας γενιάς.

Η συναυλία διανθίζεται με ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Γράμμα στο γιο μου κι ένα άστρο» της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου και με την συμμετοχή τριών παιδιών τα οποία θα υπογραμμίσουν τον τίτλο της παράστασης  «Kράτα στην αγκαλιά σου το παιδί». Πρόκειται για τους Στέφανο Καλφόγλου,  Στράτο Σκορδά και Νίκο Ιωάννου. Για την εκδήλωση η εικαστικός Αγγελική Κώσταλου βασιζόμενη στο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Νανούρισμα στο γιο μου» δημιούργησε δύο πρωτότυπους πίνακες που θα διατεθούν προς πώληση για φιλανθρωπικό σκοπό.

 Όπως λέει η Πηγή Λυκούδη «αναζήτησα τη φωνή εκείνη που ξέρει να συνδυάζει το συναίσθημα και την άρτια τεχνική, τόσο καλά που να μην ξεχωρίζεις το ένα από το άλλο, έτσι ώστε μέσα από αυτήν την εμπειρία και το ταλέντο να μπορέσει να αναδείξει τις λεπτές γραμμές του συμφωνικού έργου μου Προσευχή-Ορατόριο που τόσο αγαπώ! Μαζί και με τις συγκυρίες της ζωής οδηγήθηκα στο να συναντηθώ με την εξαιρετική Alexandra Gravas .Όταν εκείνη ήλθε σε επαφή με το έργο το φως στη ματιά της με έκαναν να αισθανθώ πολύ όμορφα. Ήμουν πλέον σίγουρη για το αποτέλεσμα. Είχε ξεκινήσει μία πολύ όμορφη συνεργασία».

Κλείσιμο

Η Πηγή Λυκούδη

Από την πλευρά της η Alexandra Gravas επισημαίνει ότι «το Ορατόριο 'Προσευχή' στάθηκε αιτία για την γνωριμία και συνεργασία μας με την Πηγή, τον Δεκέμβρη του 2017. Ερμήνευσα την πρεμιέρα αυτού του υπέροχου συμφωνικού έργου της και την ευχαριστώ πολύ που μου το πρότεινε. Πιστεύω πώς αυτά είναι τυχερά της ζωής. Το έργο αυτό μιλάει από μόνο του και συνδυάζει την απέραντη ευαισθησία και αγάπη της συνθέτριας για αυτό που υπηρετεί στην μουσική και την ζωή της. Μάλιστα στης 24 Απριλίου 2019, τη Μεγάλη Τετάρτη, θα παρουσιάσουμε το ορατόριο στην Ιερουσαλήμ».


H Alexandra Gravas

Σε ό,τι αφορά στο ιδιαίτερο ύφος της μουσικής που υπηρετούν οι δύο κυρίες, η Πηγή Λυκούδη εξηγεί ότι «πιστεύω πως η γραφή μου, σε πολλές στιγμές, αναζητά και αφήνει χώρο στις εσωτερικές γεμάτες πάθος ερμηνείες της Alexandra. Έχω πολλά στο συρτάρι και στο μυαλό μου που θεωρώ πως θα την αναζητήσουν. Η μέχρι τώρα εμπειρία και χημεία μεταξύ μας με κάνει να πιστεύω σε μία δημιουργική συνέχεια». Και η Gravas συμπληρώνει ότι «όσο η φωνή μου εμπνέει την δημιουργία της Πηγής, άπ' ό,τι φαίνεται έχουμε ακόμη πολλά να πούμε μαζί».


Info: Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 στις 19:00,  Αίθουσα «Παρνασσός» (Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα). Κρατήσεις θέσεων–εισιτήρια στο τηλ. 210 625 17 32.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης